Kneginjica Zvjezdana ★ Gerrit Theodor Rotman

Izdavač: Ognjište

Ocjena: 5/5 ★★★★★


Primjer savršene priče za djecu koja uči ljubavi, empatiji i milosrđu.O knjizi/Moj dojam


“Kneginjica Zvjezdana” jedna je u nizu Rotmanovih popularnih “priča u slikama” u kojoj je svaki segment priče popraćen njegovim slikovitim ilustracijama.


Prvo da napomenem kako mi se naslovnica i tvrdi uvez jako sviđaju…


Ovo je priča o jednoj majušnoj vili veličine palca koju iz rodne grude, šume, otme zlobni drvosječa. On i njegova žena zlostavljaju malenu vilu dok ona ne upozna poljske miševe s kojima se sprijatelji i koji joj pomognu da pobjegne… Nadalje, pratimo njezine pustolovine; otmu je opet, ovaj put krtica, pa susreće patuljka rugalicu, spašava ju žabac, močvarna vještica koja kuha otrovno bilje ju začara, a mala vila unatoč svemu u sebi gaji milost prema svim stvorenjima. Mala vila Zvjezdana, kako joj je nadjenuto ime, u svojim pustolovinama doživljava i dobro i zlo, a unatoč svemu, premda jako mlada, ona se ponaša veoma zrelo i ostaje plemenita, pa tako, spašava rodu koja je “počinila zločin” hvatanja žaba (koje su rodina prirodna hrana)… Zatim pokazuje povjerenje i milosrđe prema močvarnoj vještici što djeluje na “vješticu” tako da ju oslobađa prokletstva i vještica se vraća u svoje pravo obličje, potočnu vilu.


U priči se spominju i jako zabavna imena životinja, pa tako imamo doktora Sovuljagu, rodu Kvakoslava, žapca Jeremiju…A susrećemo se i sa urnebesnim nazivima, tipa pjevačkog društva “Vesele Kreketuše” koje izvodi “narodne himne”.


Ova knjiga je izvrsna jer potiče djecu od najranije dobi da razviju empatiju prema svim živim bićima, a ujedno uči i kako u svom srcu probuditi milosrđe i prema okrutnima. U mnogim dijelovima priča podsjeća na “Palčicu”.


Posebno mi se svidio kraj:

“I tada su se svi uputili: medvjed, jelen, vepar i lisica, u punom trku do drvosječine kuće. Oboje zlikovaca su protjerali, zajedno s njihovom mačkom, a kuću im zapalili. Zvjezdanina majka vratila je pomoću neke čarobne masti Zvjezdani krila, a i novu joj je zvijezdu stavila na čelo. “O autoru


Gerrit Theodor Rotman je jedan od pionira stripa u Nizozemskoj te je za kršćanski novinski sindikat Het Kwartet izradio preko 40 stripova, od kojih je najviše popularnosti stekao strip “Mijnheer Pimpelmans” (1927.)..Skriveni svijet fantastičnih bića, životinja i ljudi u knjigama Gerrita Rotmana bogat je pustolovinama i brojnim komičnim situacijama.Citati


“Vi ćete samo onda dobiti opet svoje prijašnje obličje, ako vam netko pokloni svoje potpuno povjerenje.”


“Tada mi je dao nekakav čarobni štapić. Tješi se ovime, reče on, a sada možeš sve druge stvorove učiniti jednako ružnima, kakva si sama.


“Ako mu pogledaš u njegove zle oči, odmah će ti reći, da je to on. A svoje srce uvijek moraš slušati.”


“Vaše veličanstvo! Ja mislim, da i ovo stvorenje zaslužuje milost. Ona mora jesti žabe, da bi mogla živjeti. Ali srce joj se steže od milosrđa svaki put, kad poždere žabu. Pomislite, gospodo, kakva je to muka i za nju, da treba biti tvrda, a ima tako mekano srce. “Preporuka kao idealno štivo za najmlađe i kao savršena priča za laku noć.Link za kupnju: https://www.ognjiste.hr/proizvod/gerrit-theodoor-rotman-kneginjica-zvjezdana/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s