Intervju 🖋️ Željka Babić


1. Kako dobivate ideje za pisanje?


Stvore se u mojoj glavi – nemam ništa s tim. Likovi romana “Kako otkriti toplu vodu” samo su se stvorili jedan dan u mojoj glavi i dvije godine su bili prva misao nakon što se probudim, i zadnja prije nego odem spavati. A ja nisam pisala romane, pa nisam znala što ću s njima.

Nakon dvije godine postalo mi je jasno da neće otići, pa sam sjela i napisala ih. Putem su se promijenili, pa su promijenili i tijek radnje.

Taj proces nastanka romana za mene je apsolutno fantastičan, jasno mi je da to nisu čista posla, i da je riječ o nekim procesima koji nadilaze našu individualnu svijest.

Sviđa mi se kako o stvaranju govori Elizabeth Gilbert u knjizi “Velika magija”.

Ukratko, ona kaže da su ideje nematerijalna bića iz nekih drugih sfera koje pokucaju na naša vrata i traže da ih utjelovimo. Pa kad kažeš “da” – onda si stvaratelj. Ipak, da ne bismo previše opterećivali sebe i drugima učinkom svog stvaranja – jer stvaranje je život i bitnije je da stvaramo nego da to bude pozitivno ocijenjeno ili genijalno, ili čak dobro – Gilbert kaže da kvalitetu toga ionako treba pripisati ideji – muzi.

Tako da ja pišem ne opterećujući se kvalitetom, sudom ili kritikama. Pisanje me veseli, pomaže mi da razumijem svijet. I ako nasmijem i dam neki trenutak užitka, razumijevanja ili smisla samo jednoj drugoj osobi – to je već premija. Sve preko toga je čudo u kojem uživam i ne mogu se načuditi. Zato sam zahvalna Idejama što su me odabrale da iskusim to čudo.

I onda kad kažeš “da” ideji, da dođe kroz tebe doživiš nove susrete, prijateljstva, život ti ide u nekom drugom lijepom smjeru. Čudesno.


2. O čemu najviše volite pisati?


O unutarnjim svjetovima ljudi. Naše ponašanje je uvjetovano složenim sustavom našeg “mindseta”, kombinacije uvjerenja, iskustava, društvene sredine, neurologije, psihologije. Dekodirati što čovjeka pokreće za mene je jako važno. Kad vidim da mogu predvidjeti nečije ponašanje ili dati koherenciju liku to mi je potvrda da sam dobro rekonstruirala taj beskonačno složeni unutarnji svemir čovjeka.

Znali su me nervirati ljudi. Imala sam kruta vjerovanja oko toga što treba, ne treba, a onda sam kroz život ušla u tu sposobnost da razumijem odakle dolazi određena misao, djelovanje, ponašanje ili uopće pozicija u kojoj čovjek živi svoj život. Sada mi je svačija priča fascinantna, cijeli jedan složeni svemir.

Ružna, teška i bolna ponašanja posebno su mi zanimljiva. U njima su beskonačne ljudske priče, gomilane kroz stoljeća, koje su stvorile džunglu iz koje onda izlijeću opasne zvijeri ružnih riječi i ponašanja. Fascinantno je to kako svojim mislima oblikujemo svoje svemire. A opet, ne oblikujemo ih sami. Oblikovani smo ranim iskustvima, kasnijim susretima i doživljajima. Trenutno me fascinira pitanje što je to što pokreće promjenu u čovjeku. Ako ga dovršim, o tome će biti moj drugih roman. O potencijalnu iscjeljenja ljudske duše na globalnom nivou.


3. Jeste li i vi strastvena čitateljica? Koji žanr najviše preferirate?


Sve. Čitam svašta, prema fazi i trenutnom raspoloženju. Od poezije, pisane i govorene, preko popisa sastojaka na prehrambenim proizvodima, do SF-a, fantazija, klasika, ljubića, krimića. Meni je literatura i sjediti u kafiću i slušati ljude kako pričaju svoje životne priče. To mi je možda najdraži žanr.


4. Koliko vremena vam treba za pisanje jedne knjige?


Objavila sam jednu za sad 🙂 Veći dio napisala sam u dahu, ali sam dugo razvlačila taj neki dio koji je tražio više pažnje. Onda sam na poslu imala neku bolnu situaciju u kojoj skoro nisam imala što raditi i da se ne nerviram, i da pustim procese koji su se događali u firmi, odlučila sam bez grižnje savjesti napisati roman do kraja. Da je firma cvjetala, pitanje je bih li ga dovršila. Tko prizna, pola mu se prašta.


5. Koja faza pisanja vam je najteža?


Pedeset i šesto uređivanje, preslagivanje i usklađivanje. makneš jedan dio naprijed, i shvatiš da to povlači dodatnih deset usklađivanja. Od kojih će svaki opet tražiti neke korekcije. Ali, kako i poslovno radim u kreativnim industrijama, naučila sam doista voljeti proces kreativnosti. I njegove bolne dijelove. Ako to ne možeš, odustat ćeš od ovih poslova. Ili sam mazohist. Ovisi kako se gleda.

Važno je razumjeti taj proces. Onda se manje ljutim i ne osjećam frustraciju. Puno ti da taj pedantni rad uređivanja. ČIni te boljom osobom, uzemljenijom, realnijom. Jer znaš koliko treba da se bilo što napravi, pa možeš cijeniti tuđi rad, a to čini doživljaj života boljim. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo i valjda to ljudi cijene, pa često osjećam da mi vraćaju s tim dobrim duhom. Važno mi je kakvu atmosferu stvaram oko sebe. A da nisam bačena na koljena svaki put pred divljinom svog pisanja, da nisam nemoćna često, umorna, ne bih znala da je tako i drugima. Ideje su super, ali taj bolni proces utjelovljenja ideje nas čini vrlo pozitivno poniznima. Treba nama ljudima taj reality call.

Odredite li prvo kostur radnje s razrađenim početkom i krajem ili pišete bez plana, ravno iz glave?

Recimo. Ali, likovi putem pričaju svoju priču i onda se moramo dogovoriti što ćemo i kako ćemo. Roman “Kako otkriti toplu vodu” iz početka je trebao završiti na Marsu, sa znanstvenim parkom koji vode sada odrasli Isaac i supruga Beulah. Ali, nisu bili raspoloženi za takve avanture, pa smo ostali na zemlji. Možda će njihova djeca otići na Mars? Vidjet ćemo.
“Kako otkriti toplu vodu” iz početka je trebao završiti na Marsu, sa znanstvenim parkom koji vode sada odrasli Isaac i supruga Beulah. Ali, nisu bili raspoloženi za takve avanture, pa smo ostali na zemlji. Možda će njihova djeca otići na Mars? Vidjet ćemo.


6. Imate li neki posebni protokol biranja imena za svoje likove?


Oni meni većinom kažu kako se zovu. Nekad imenujem po voljenim osobama iz svoje sredine. Nekad moram razmisliti. U novom romanu ima puno likova čija imena su posveta osobama koje volim, a kojih više nema među nama.


7. Imate li još koji hobi izuzev pisanja?


Bavim se jednom vrstom meditativnog plesa, i otkinem velik dio dana – koliko najviše mogu – za rekreaciju u prirodi. Trčanje, vježbanje i meditacija u prirodi meni su omiljeni hobby.


8. Je li već neka nova knjiga u planu ili ju možda već pišete?


Ekonomska korona kriza koja nam prijeti prisilila me da se posvetim poslu i iznjedrim nešto praktično, seriju edukacija za male poduzetnike kako da sami napišu posve funkcionalne tekstove svojeg marketinga. Svi idu online, a vidim da se muče s pisanjem. Pa sam napravila model koji daje step-by-step upute da stvoriš svoje tekstove kojih se ne bi ni ugledni copywriteri posramili. Ponosna sam na to koliko i na svoje fikcijske poslove jer vjerujem da će pomoći ljudima.

Nova fikcijska knjiga propituje što se treba dogoditi da čovječanstvo kolektivno iscijeli svoju svijest, psihu i započne život s više sklada na razini pojedinca, obitelji, zajednica i čovječanstva. To je neka kao SF psihološka utopija. Želim to završiti. Bitna mi je. Možda me ovaj intervju pogura da što prije završim.

Za djecu sam priredila par novih stvari, slikovnicu o tome zašto su medvjed i tulipan isti, i slikovnicu o svijetu planktona – ili točnije o planktonskom supertalentu.


9. Kada ju možemo očekivati u knjižarama?


Ne znam. Ja sam se nagodila s muzama i idejama da ću ja pisati najbolje što mogu i pojaviti se na našim rendez-vousima. Ne radim to savršeno, jer život, ali trudim se koliko mogu i moja je savjest čista. A sve vezano uz pojavu u knjižarama odlučila sam dati u ruke ljudima koji su bolji u tom poslu od mene. S tim što objavljivanje novih radova još nisam dogovorila. Čim budem imala više detalja, ja ću rado podijeliti sa svijetom.


10. I recite nam još nešto za kraj…


Hvala za ovaj intervju. Hvala za čitanje. I hvala za sva ova predivna iskustva koja vi književni blogeri stvarate svojim radom. Premrežiti internet ljubavlju za knjigu je herojski posao. Bez vas puno književnih lica, knjiga, događanja i lijepe izmjene između čitatelja, pisaca i svih međusobno ne bi bili mogući. Vjerujem da nije lako, ali tim više zaslužujete zahvalu, podršku i ljubav.


Hvala vama, piscima, i hvala izdavačima što nas obskrbljuju vašim divotama. Bilo he zadovoljstvo pričati s vama.


Recenzija Željkine knjige: https://knjiskimoljacrecenzije.wordpress.com/2020/04/30/kako-otkriti-toplu-vodu/?preview=true

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s