Redovnik koji je prodao svoj Ferrari ★ Robin Sharma

Izdavač: Koncept izdavaštvo

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Aleksandra Barlović


“Nikada ne zaboravi koliko je važno živjeti u neobuzdanom zanosu. Ne propuštaj opaziti uzvišenu ljepotu u svemu živome. Današnji dan i ovaj trenutak naši su darovi. Ostani usredotočen na svoju svrhu. Univerzum će se pobrinuti za sve ostalo”.O knjizi


Ova nadahnjujuća priča usmjerena je ka otkrivanju vaše hrabrosti, ravnoteži, obilju i radosti. Ovo odlično osmišljeno djelo donosi iznimnu priču o Julianu Mantleu, odvjetniku prisiljenom na suočavanje s duhovnom krizom svojega neuravnoteženog života. Odiseja u prastaru kulturu iz temelja mijenja njegov život jer Julian ondje otkriva djelotvorne, mudre i praktične spoznaje koje ga poučavaju:
– misliti radosne misli
– slijediti vlastitu životnu misiju i poziv
– razvijati samodisciplinu i postupati hrabro
– cijeniti vrijeme kao svoju najvažniju imovinu
– njegovati odnose
– živjeti potpuno, iz dana u dan.


Moj dojam


“Imaj na umu da neke knjige valja kušati, neke valja prožvakati, a neke valja progutati cijele. Dobru knjigu nije dovoljno samo pročitati da bi izvukao ono najbolje iz nje: potrebno ju je proučavati.”


“Dobru knjigu nije dovoljno samo pročitati da bi izvukao ono najbolje iz nje: potrebno ju je proučavati.”Život za mene nije svijeća kratkoga vijeka. Život je više nalik veličanstvenoj baklji koju sam nakratko dobio u ruke i želim da sja jače prije nego što je predam budućim naraštajima.

~ George Bernard ShawNadljudski pravni gladijator, Julian Mantle u odiseji svog života koja ga preobražava u plemenitog, dobroćudnog, spokojnog i skromnog redovnika.

.

“U pedeset i trećoj godini izgledao je kao da je nadomak osamdesetoj.”

.

“I tada se dogodilo. Jak srčani udar prizemljio je briljantnoga Juliana Mantlea i ponovno ga povezao s njegovom smrtnošću.” 

.

Srčani je udar bio samo jedan od simptoma dubljega problema. Neprestani pritisak i iscrpljujući raspored vrhunskog parničara slomio je njegovu najvažniju, a možda i najčovječniju značajku: njegov duh. Mogao je birati da li će odustati od prava ili odustati od života. Izabrao je odustati od prava.

.

“Sve se to dogodilo prije tek nešto više od tri godine. Zadnje što sam o njemu čuo bilo je da je otputovao u Indiju, na svojevrsno istraživačko putovanje. Tamo je ponovno raspirio vatru želje za životom koju je poznavao prije nego što mu je odvjetnički posao oduzeo dušu… “

.

Julian svojem nekadašnjem kolegi, isto tako karijerom gonjenom pravniku, objašnjava kako je bio umoran od svega, umoran od života kojeg uspoređuje s vježbom za slučaj zračne opasnosti. On mu govori kako je tek tamo shvatio da je njegova misija oduvijek bila isključivo služenje drugima i da je njegov cilj od sada, pa nadalje davati svoj doprinost poboljšavanju ovoga svijeta.

.

“Sada živim da bih davao.”

.

Priču pratimo kroz Johnove zaprepaštene oči. Nešto kao da smo mi John, a naš sugovornik je Julian čiju osobnu odiseju slušamo. John ne može vjerovati da umalo nije prepoznao svog dugogodišnjeg partnera i kolegu koliko se dotični promijenio kako fizički tako i iznutra.

.

“Kako je moguće da je čovjek, koji je prije samo nekoliko godina izgledao kao oronuli starac, sada izgleda tako snažno i zdravo? Je li mu kakav čudesni lijek omogućio napajati se na izvoru mladosti? Što je uzrok te nevjerojatne preobrazbe?

.

Julian nadalje govori o prvim znakovima svojeg osobnog rasta koje je primijetio nakon samontri tjedna u Sivani. On opisuje Johnu kako je tad počeo opažati ljepotu i u najobičnijim stvarim, bez obzira je li mu se ona ukazala u čaroliji zvjezdane noći ili u čudesnosti paukove mreže nakon kiše. Boravak tamo ispunio ga je dubokim mirom, ushićenjem i spokojstvom u isti mah, te mu je donio neslućenu količinu energije i kreativnosti.

.

“Promjena stava donijela mu je tjelesnu energiju i duhovnu energiju. Njegovo nekoć pretilo tijelo postalo je snažno i vitko, a bolesničko bljedilo, svojstveno njegovu licu, zamijenjeno je zdravim sjajem. Doista je osjećao kao da može učiniti sve i osloboditi neograničeni potencijal koji, kako je doznao, svi nosimo u sebi. Počeo je duboko poštivati život i opažati božansko u svakom obliku života. ”

.

“Prastari sustav tih tajanstvenih redovnika počeo je donositi čudesne plodove.”

.

Ovo je jedna inspirativna odiseja jednog radišnog čovjeka na putu prema samome sebi kojeg je negdje uz jurcanjem za poslovnim uspjesima, uspio izgubiti. Ovo je svojevrsni vodič svakom čitatelju da promijeni navike kojima srlja u vlastitu propast. Pridružimo se Julianu u njegovoj transformaciji “od odvjetnika do jogija”.

Čitajući ovu priču, između ostalog, dobit ćemo i uvid zašto nas prožima umor slušajući suhoparna predavanja ili radeći automatizmom monotoni uredski posao.
.
Pred vama je malo manje iznimna priča o spomenutom Julianu Mantleu, odvjetniku prisiljenom na suočavanje s duhovnom krizom uzrokovanom njegovim neuravnoteženim životom i malo više, vodič ka osobnoj transformaciji na svim poljima.
.
Neki od savjeta:

– vagati svoje misli
– slijediti vlastitu životnu misiju/poziv
– razvijati samodisciplinu
– cijeniti vrijeme kao svoju najvažniju imovinu
– njegovati obiteljske odnose
– živjeti u svijesti iz dana u dan
.
Knjiga ima manje od 200 stranica, ali svaka stranica je maksimalno ispunjena motivacijskim porukama. Imamo cijelu paletu, kompletnu kompilaciju motivacijskih poruka i inspirirajućih citata… Pomalo i previše za moj ukus. Meni, iskreno, ova knjigica dođe nešto kao fast food duhovnosti, šalabahter koji me podsjetio na neke stvari kojih sam svjesna godinama, ali koje, unatoč tome, pritisnuta bremenom svakidašnjice, često zaboravljam. Sve što je autor prezentirao unutar ove knjige već je godinama dobro znano “znanje” svima koji su noge umočili u duhovnost… Nema tu ničeg pretjerano egzotičnog ili mističnog, ali kao početnica za zapadnjake i ljude koji plutaju u vodama materijalizma, ova knjiga je savršena odskočna daska za skok u vlastite dubine…

.

Osim inspirativnih citata koje možete, kao i uvijek, naći niže dolje, pripremila sam vam i mali dio motivacijskih mudrolija kojima Julian časti svojeg nekadašnjeg kolegu;“Male pobjede vode velikim pobjedama”Da bi postigao velike stvari, moraš krenuti malim koracima. Julian nam tu daje mnoštvo primjera… Ako čovjek ostane dosljedan jednostavnoj odluci kao što je svakodnevno ranije ustajanje, osjetit će užitak i zadovoljstvo svog postignuća. Ono, kad si odrediš cilj i “ekšuli” ga i ostvariš. To je vrlo ugodan osjećaj. No, ono što je potrebno svakom čovjeku, podučava Julian, je to da je potrebno neprestano podizati ljestvicu svojih ciljeva jer samo takvim načinom konstantnog napretka oslobađa se čudesna moć zamaha koji čovjeka potiče na daljnje istraživanje vlastitih neograničenih potencijala.
.
“Uzrok je sila zamaha. Sila zamaha ujedno je tajna jačanja samodiscipline. Započinješ malim koracima – ustaješ ranije, svake večeri odlaziš u šetnju ili jednostavno isključuješ televizor kad znaš da ti je bilo dosta. Takve male pobjede stvaraju silu zamaha koja te potiče grabiti veće korake na putu prema svojem najvišem jastvu. Uskoro počinješ činiti ono za što se nikada nisi smatrao sposobnim, i činiš to odlučno i energično kao nikada do tada. ““Nedostatak snage volje je mentalna bolest.”Snaga volje omogućuje ti na vrijeme učiniti ono što si obećao učiniti.
Snaga volje omogućuje ti ustati u pet ujutro kako bi meditacijom njegovao svoj um ili nahranio duh šetnjom kroz šumu, iako te topli krevet neodoljivo mami tog zimskog jutra.
Snaga volje omogućuje ti držati jezik za zubima kad te manje razvijenabosoba uvrijedi ili učini nešto s čime se ne slažeš.
Snaga volje potiče ostvarenje tvojih snova iako se prepreke doimaju nesavladivima.
Snaga volje pruža ti unutarnju snagu potrebnu za održavanje obećanja drugima i, što je vjerojatno važnije, za održavanje obećanja koja si dao sebi.
Samodisciplina se može razviti kao što se u teretani razvijaju bucepsi, upornim vježbanjem.
.
“Snagu volje razvijaš baš kao što u teretani razvijaš svoje tijelo.”
.
“Nije važno koliko spavaš, već kako spavaš. Šest sati neprekinutog sna bolje je od deset sati isprekidanog spavanja. Tijelu je potrebno omogućiti odmor, kako bi njegovi prirodni procesi tvoju tjelesnu dimenziju i vratili je u njezino prirodno stanje zdravlja, koje narušavaju stres i napor svakodnevnog života. “

– stvar je u kvaliteti, a ne kvantiteti sna
.
Evo primjera.

“Recimo da je jedan od tvojih ciljeva osobnog razvoja svakodnevno ustajanje u šest ujutro i trčanje parkom iza tvoje kuće. Zamislimo da je sredina zime, a budilica ye budi iz dubokog, mirnog sna. Odmah osjetiš poriv da je isključiš i nastaviš spavati. Možda ćeš sutra ostvariti svoju odluku i poći na trčanje. To se ponavlja nekoliko dana, a tada zaključiš kako si prestar da bi mijenjao životne navike te da je tvoj cilj tjelesne kondicije previše nerealan.
A sada zamislimo drugu inačicu. I dalje je sredina zime. Budilica se oglasi, a ti pomisliš kako bi radije ostao u krevetu. Ali umjesto da robuješ svojim navikama, suprotstavljaš im moćnije misli. Počinješ zamišljati kako ćeš izgledati, kako ćeš se osjećati i kako ćeš djelovati kada budeš u vrhunskoj tjelesnoj formi. Čuješ komplimente koje ti kolege u uredu upućuju dok vitak i snažan prolaziš pokraj njih. Usredotočiš se na sve što bi mogao postići zahvaljujući povećanju energije postignutom redovitim vježbanjem.”
.
“Prisili se činiti više i doživljavati više. Zauzdaj svoju energiju kako bi počeo razvijati svoje snove. Ne prihvaćaj život osrednjosti kad u tvrđavi svojega uma posjeduješ neograničene potencijale. Usudi se posegnuti prema veličini. To si pravo stekao rođenjem!”
.
“Ponašaj se kao da neuspjeh nije moguć i uspjeh će ti biti zajamčen. Iskorijeni svaku misao o nepostizanju ciljeva, materijalnih ili duhovnih. Budi hrabar i ne postavljaj granice svojoj mašti. Postani graditelj svoje budućnosti. Promijenit ćeš se zauvijek.”
.
“Život prepun čuda gradi se iz dana u dan, opeku po opeku, kao Taj Mahal. Male pobjede vode velikim pobjedama. Male, postupne promjene i poboljšanja utemeljit će pozitivne navike. Pozitivne navike rađaju rezultatima. Rezultati te potiču na još veću osobnu promjenu. Počni svaki dan živjeti kao da ti je posljednji. “
.
“Ono što je za tobom i ono što je pred tobom zanemarivo je u usporedbi s onime što je u tebi.”
.
“Iznos na tvojem bankovnom računu i veličina tvoje kuće ne mogu utjecati na osjećaj radosti i udivljenja. Ovaj je svijet prepun nesretnih milijunaša.”“Sreća je putovanje.”“Više nisam onaj Julian Mantle kojega su poznavali. Ne mislim iste misli, ne nosim istu odjeću, ne radim ono što sam radio. Sada sam drugi čovjek. Ne bi me prepoznali.”
.
“Koliko god veliku kuću posjedovao i koliko god skupocjen automobil vozio, jedino što ćeš na kraju života ponijeti sa sobom jest tvoja savjest.”“Dio mirisa uvijek ostaje na ruci koja daruje ruže.” (Kineska poslovica)“Moraš uvidjeti da si na ovaj svijet došao bez ičega te da ti je suđeno napustiti ga bez ičega. Iz toga proizlazi samo jedan razlog tvojega života na Zemlji. Davati sebe drugima i pridonositi na koristan način.”
.
“Uvidio sam da nisam ni zagrebao površinu svohega ljudskog potencijala…”
.
“Čini mi se da glavninu dana provodim uzrujavajući se zbog prošlih događaja koje ne mogu promijeniti ili brinući se zbog budućnosti koja nikada ne dođe.”
.
“Današnji je dan onaj dan koji trebaš proživjeti u potpunosti, a ne dan kad osvojiš zgoditak na lutriji ili kad pođeš u mirovinu. Ne odgađaj život!”
.
“Ti imaš divnu djecu, Johne. Ne dopusti da ti sitnice zasjene velike stvari. Tvoja ljubav najljepši je dar koji možeš dati svojoj djeci.”
.
Sedam osnovnih vrlina čine ključeve samovođenja, osobne odgovornosti i duhovnog prosvjetljenja. Ako su svi tvoji postupci dosljedni ovim načelima i u skladu s njima, ispunit će te duboki unutarnji sklad i preplavit će te mir. Neke od tih vrlina/načela su: marljivost, suosjećanje, smjernost, strpljivost, iskrenost i hrabrost.“Što bolje spavaš, to će ti trebati manje sna.”“Ono što činiš dvadeset i jedan dan za redom, postaje navikom.”Neki od savjeta transformiranog Juliana glase: prestani se javljati na telefon svaki put kad zazvoni, ne gubi vrijeme čitajući reklamnu poštu, prestani tri puta tjedno jesti u restoranima, raskini članstvo u golf klubu i provodi više vremena s djecom, jedan dan tjedno provedi bez sata, svakih nekoliko dana promatraj zalazak sunca…

A ono što mi se najviše sviđa u cijeloj knjizi je da autor kroz Juliana propagira etički način života, tada vegetarijanski (današnji veganski) .. Time me je potpuno kupio…O autoru


Robin Sharma je iznimno poznat po svom jednostavnom stilu kojim pristupa liderima i menadžerima. Njegove knjige su čitljive i izravne, a njegov rad svjetski poznat.

Globalno je cijenjen humanitarac kojeg se smatra jednim od najboljih svjetskih savjetnika za leadership i samooptimizaciju. Među njegove klijente ubrajaju se čuveni milijarderi, profesionalne sportske superzvijezde i mnoge tvrtke s popisa Fortune 1000.

Uspješnice ovog autora kao što su Redovnik koji je prodao svoj Ferrari i Vodič prema vrhunskom uspjehu prevedene su na više od devedeset jezika, čineći tako Sharmu jednim od najčitanijih autora današnjice.Citati


“Ja nisam svećenik. Ja sam tek čovjek koji je pronašao svoju dušu.”


“Shvatio sam da vanjski uspjeh ne znači ništa ako nisi uspio iznutra. Velika je razlika između zadovoljstva i lagodnog života.”


“Kako možeš skrbiti za druge ako nisi sposoban skrbiti za sebe? Kako možeš činiti dobro ako se ne osjećaš dobro?”


“Neuravnotežen i kaotičan život doveo me u veliku nevolju.”


“Nikada ne previđaj moć jednostavnosti.”


“Budeš li skrbio za svoj um, njegovao ga i obrađivao kao što bi obrađivao plodan, raskošan vrt, njegovo će cvjetanje nadmašiti sva tvoja očekivanja. Ali, ako dopustiš da se korov ukorijeni, trajan mir i dublji unutarnji sklad uvijek će izmicati.”


“Prije svega, počni živjeti uzvišenost svoje mašte, a ne svojeg sjećanja.”


“Da bi oslobodio potencijal svojega uma, najprije moraš razviti maštu.”


“Kad te nadahne uzvišeni cilj, kakav izniman naum, sve se tvoje misli oslobađaju: tvoj um nadilazi ograničenja, svijest se širi u svim smjerovima i zatječeš se u novom, veličanstvenom i uzvišenom svijetu. Tada oživljuju latentne sile, sposobnosti i darovitosti, pa otkrivaš da si mnogo bolji čovjek nego što si ikada sanjao.


“Svaka sekunda koju provedeš razmišljajući o tuđim snovima oduzima ti vrijeme bavljenja vlastitima.”


“Umor prožima živote onih koji žive bez smjera i snova.”


“Dahrma rađa unutarnji sklad i neprolazno zadovoljstvo.”

.

(Dahrma se temelji na starom načelu prema kojemu svaki čovjek ima uzvišenu misiju koju bi trebao ostvariti za svojeg života na Zemlji. Svi smo primili niz jedinstvenih darova i darovitosti koji će nam omogućiti ostvarenje te životne zadaće. Najvažnije ih je otkriti te pritom otkriti i glavni cilj svojega života. “) – Što je tvoja dharma?


“Samospoznaja je temelj samoprosvjetljenja.”


“Večeras preuzmi potpuni nadzor nad vlastitim životom. Odluči jednom zauvijek zagospodariti svojom sudbinom. Trči vlastitu utrku. Otkrij svoj poziv i počet ćeš doživljavati zanos nadahnutog života. I naposljetku, uvijek imaj na umu da je ono što je za tobom i ono što je pred tobom zanemarivo u odnosu na ono što je u tebi.”


“Pravilno disanje znači pravilno življenje.”


“Čovjek je ono o čemu cijeli dan razmišlja. No, čovjek je i ono što cijeloga dana govori samomu sebi. Ako si govoriš da si star i umoran, ta će se mantra očitovati u tvojoj vanjskoj stvarnosti. Ako govoriš da si slab i da ti nedostaje entuzijazma, i to će se pretočiti u tvoj svijet. No, ako kažeš da si zdrav, aktivan i potpuno živ, život će ti se preobraziti.”


“Promjenom unutarnjeg svijeta mijenjam i svoj vanjski svijet.”


“Siješ misao, žanješ postupak. Siješ postupak, žanješ naviku. Siješ naviku, žanješ karakter.”


“Ne postoji jedna jedina strategija koja može čudesno promijeniti čovjekov život. Trajne i duboke promjene ostvaruju se uslijed dosljedne primjene više metoda.”“Kvalitetu tvojeg života određuje kvaliteta tvojih misli.”Pogreške ne postoje, samo pouke.”


“Joga je iznimno djelotvoran način oslobađanja zaliha energije. Osim što pomlađuje tijelo, ona omogućuje i potpunu usredotočenost uma i oslobađa kreativnost.”


“Čvrstoćom discipline iskovat ćeš karakter prepun hrabrosti i smirenosti. Vrlina volje uzdignut će te do savršenstva, kako bi živio u rajskoj palači prepunoj svime što je dobro, radosno i životno. Bez njih si izgubljen, poput moreplovca bez kompasa, koji naposljetku potone sa svojim brodom.”


“Svi smo različiti. Jedno od temeljnih načela jest da istinski prosvjetljeni ljudi nikada ne teže biti poput drugih. Oni se nastoje uzdići iznad svojega prijašnjeg jastva. Ne nameći se s drugima. Nadmeći se sa sobom.”


“Većina ljudi prekasno shvati što doista želi i prekasno otkrije kako to može postići.”


“Odgađanje života najtragičnije je što čovjek može učiniti. Mnogi sanjaju o bajkovitom budućem životu umjesto da uživaju u sadašnjem trenutku. Kakva tragedija!”


“Ne zaboravljaj moć smijeha. Smijeh je, kao i glazba, odličan protuotrov za životne stresove i nevolje.”


“Smijeh otvara srce i godi duši. Nitko nikada ne bi smio shvaćati život toliko ozbiljno da se zaboravi smijati samom sebi.”


“Velik dio dana provode čitajući i isčitavajući prastara učenja svojih predaka. Jednostavno gutaju to filozofsko štivo. Još pamtim kako su sjedili na svojim malim stolcima od bambusa i čitali neobično uvezene knjige, s blagim osmijesima prosvjetljenja na usnama. “
.
” U Sivani sam zaista spoznao moć knjige i shvatio načelo koje govori da je mudromu knjiga najbolji prijatelj. “


“Trideset minuta čitanja dnevno znatno će poboljšati tvoj život jer ćeš ubrzo početi uviđati golemo znanje koje ti je na raspolaganju i koje možeš primijeniti. U knjigama ćeš pronaći sve odgovore na sva pitanja s kojima se suočiš. Ako želiš biti bolji odvjetnik, bolji otac, bolji prijatelj ili bolji ljubavnik, na raspolaganju su ti knjige koje će te usmjeriti prema tim ciljevima. Sve pogreške koje si u životu počinio, počinili su i oni koji su živjeli prije tebe. Zar doista misliš da si suočen s izazovima s kojima se još nitko nije suočio? “
.
“Svi problemi s kojima se itko suoči ili će se tijekom života suočiti, već su riješeni. I što je još važnije, odgovori i rješenja zabilježeni su na stranicama knjiga. Čitaj prave knjige. Otkrij kako su tvoji prethodnici izašli nakraj s izazovima s kojima si suočen. Primjenjuj njihove strategije uspjeha i zapanjit će te poboljšanja koja ćeš opaziti u svom životu.”
.
“Želim reći samo: čitaj i čitaj.”
.
“Tvoj život neće toliko oplemeniti ono što ćeš izvući iz knjiga, već će ga naposljetku promijeniti ono što će knjige izvući iz tebe. Knjige ti ne otkrivaju ništa novo. Knjige ti jednostavno pomažu prepoznati ono što već imaš u sebi.”Preporuka svima koji su upali u zamku svakodnevne rutine, svima koji ne pronalaze više onu iskru radosti u sebi i svima kojima više od svega treba – promjena.Link za kupnju: https://www.koncept-izdavastvo.hr/knjige/redovnik-koji-je-prodao-svoj-ferrari/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s