Sjena leptira ★ Lisa Kleypas

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Vinko Vego

Serijal Friday Harbor, 2. knjiga


SJENA LEPTIRA drugi je roman iz serije Friday Harbor. Čarobna ljubavna priča prepuna magije očarat će sve ljubitelje slavne spisateljice Lise Kleypas.O knjizi / Moj dojam


Lucy Martin, umjetnica čije prekrasne staklene skulpture zadivljuju sve, doživjet će veliku životnu izdaju. Naime, njezin zaručnik Kevin ostavit će je i otići, ni manje ni više, s njezinom sestrom.

Lucyna tuga i predbacivanje da je i sama pridonijela tome donošenjem krivih odluka bacit će je u još veće razočaranje.


“Lucy je klečala pred slomljenim staklom koje se na parketu delikatno presijavalo poput mjehurića sapunice. Zgrčila se i šmrcala te zurila u slomljen ukras sve dok joj se vid nije zamaglio. Preplavili su je osjećaji, kao da su joj izbijali iz kože i ispunjavali zrak… bijes, tuga, žudnja, predbacivanje, očajnička želja za ljubavlju. Sitne svjetlosne točkice su oživljavale pod prigušenom svjetlošću lampe. Lucy je suspregnula suze, omotala ruke oko sebe i drhtavo udahnula. Zažmirila je kad su se svjetlaci podignuli s poda i uskovitlali oko nje. Bila je zapanjena, prstima je brisala suze i promatrala svjetlost kako kruži i pleše oko nje. Napokon je shvatila što zapravo vidi. Krijesnice. Magiju namijenjenu samo njoj. Svaka se staklena krhotina pretvorila u živuću iskru. Plesna povorka krijesnica je polako krenula prema otvorenom prozoru i otišla u noć.”


Lucyini roditelji su katastrofa, njezina sestra je katastrofa, njezin bivši je katastrofa, a jedina utjeha njezina života je magija koju brižno čuva kao tajnu za sebe.


“Ova magija je bila njena tajna. Lucy nije znala otkud je došla.”


“Nikad nije bila sigurna zašto se ta magija pojavila onda kad se pojavila…”


Lucy je bila poput cvijeta koji izrasta iz pukotina asfalta koji ga sputava i guši.

No…

U vrlo neobičnim okolnostima, Lucy upoznaje naočitog vinogradara Sama Nolana, koji će joj pomoći kada ona doživi prometnu nesreću.

Sam je ispod površine veoma brižan muškarac, kao i njegov brat Mark. I u ovoj se priči pojavljuje mala Holly i imamo priliku vidjeti koliko je topao čovjek Sam uistinu kroz njegovu posvećenu brigu za dijete, kao i za brigu oko povrijeđene neznanke.

Iako ga je prošlost uvijek okruživala poput zatvorskihbrešetaka, a on nije shvaćao da ima tu moć da izađe, Lucy u njemu polako ali sigurno ruši sve te samonametnute ograde. Predugo godina je patio zbog roditeljskih grijeha i nosio ih kao teret svugdje sa sobom… Došlo je vrijeme da izađe iz te svoje ljušture i ispusti teret koji nije njegov.

Sam je isto u sebi, još od ranog djetinjstva, njegovao jedan poseban dar. Dar za vrtlarstvo, dar za uzgajanje biljaka…


“Osjećao bi suptilne zdrave vibracije na lozju, osjećao je kako voda kola i struji iz korijena, kako lišće usisava sunčevu svjetlost, a grožđe postaje meko i teško od šećera.”


“Uglavnom je mogao osjetiti energiju u tlu i korijenju, prepoznati po signalima ono što biljci treba: promjenu temperature, vlage, svjetla, gnojiva…”


Njihov je jasni dogovor da će joj on samo pomagati dok se ne oporavi i da, unatoč iskricama privlačnosti koje postoje između njih, nikada neće započeti ljubavnu vezu.

No kad pitanja ljubavi, odanosti, starih pogrešaka i novih početaka obuzmu njihove misli, neće ni primijetiti da se između njih počinje događati nešto novo i predivno.

Sam njegujući mali žilavi cvjetak Lucy, polako, ali sigurno mijenja svoje stavove iz temelja i prvotni planovi mu padaju u vodu dok ljubav prema Lucy cvjeta…

I Sam i Lucy su divni likovi u koje sam se odmah zaljubila. Sam je zgodni štreber zelenog prsta (što je meni, kao veganki, jako korisna vrlina) koji voli Tolkiena, (mog omiljenig autora), a Lucy je neovisna, slatka, zabavna, snažna i pametna kreativka. Snažno odobravam njezin postupak prema njezinom ex muškarcu, lažljivom prevarantu i nikako ne podupirem postupke njezine majke koja brani njezinu sestru, podmuklu, bezobzirnu vješticu…

Sve u svemu, divna pričica koja raspiruje maštu i grije srce. Oh, da, i omađija čitatelja…


“Nestalo je mjeseca, stakleno nebo je postalo zlatno i plavo, opijeno suncem. Lišće je još više izraslo, a smaragdi su skoro prekrili grane.

– Što to znači? – čudio se Alex naglas.

Osjećaj koji postaje vidljiv, tako je jednom Lucy opisala svoje vitraje. Sam je pomislio kako je ovo ljubav koja je postala vidljiva.

Spoznaja je bila toliko jednostavna da bi je većina ljudi odbacila. Samo bi oni kojima je još ostalo nešto potencijala za čuđenje mogli razumjeti.

Ljubav je tajna koja se krije iza svega… od ljubavi raste vinograd i ispunjava se prostor među zvijezdama i tlo postaje čvrsto pod nogama.

Gibanje zemlje ili oceanskih plima i oseka ne može se zaustaviti niti se može zanemaritu utjecaj mjeseca. Ne može se zaustaviti kiša niti prebaciti zastor preko sunca. A jedno ljudsko srce nije ništa slabija sila od ostalih.”


I da… Očekujte, ni manje ni više, nego pravi, dramatični, filmski kraj.


“Lucy je ležala sva sretna razmišljajući o brojnim čudesima dok se obližnji prozor polako izvukao iz drvenog okvira i poprimio sjajnu plavu boju.

Da je neki prolaznik slučajno pogledao prema zaljevu u taj rani sat opazio bi ples gomile leptira na nebu, od bijele viktorijanske kuće pa sve do kraja ceste Rainshadow. “O autorici


Lisa Kleypas je jedna od najpoznatijih američkih spisateljica povijesnih i suvremenih ljubavnih romana. Pobijedila je na natjecanju za Miss Massachusettsa, prvi roman je napisala i izdala kad je imala samo 21 godinu i otad ne prestaje oduševljavati ljubitelje punokrvnih romansi diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Njezine knjige redovito se nalaze na ljestvicama bestselera New York Timesa. Hrvatski čitatelji dosad su mogli uživati u njezinim uspješnicama kao što su Jedne strasne zime, Proljetni skandal, Tajne ljetne noći, Dogodilo se jedne jeseni, Na božićno jutro, Slatkorječivi neznanac, Vrag plavih očiju, Sponzor te brojnim drugim hit-romanima.


Citati


“Umjetnost se može događati svugdje. “


“Krijesnica je tijekom dana samo običan insekt. Ali po noći krijesnica svijetli vlastitim izvorom svjetlosti. Mrak iznosi na vidjelo njezin najljepši dar.”


“Iako si rekla da krivom muškarcu, ja se nadam da zbog toga nećeš reći ne onom pravom.”


“Problem sa srećom jest taj da to nije odredište do kojeg se može doći. Sreća se događa baš na tom putu.”


“Ponekad stvarnost sliči na magiju, a nekad magija na stvarnost. “


Pročitajte i ostale romane iz serije Friday Harbor: “Božićna želja” (1. dio) i “Jezero snova (3. dio) te “Kristalna uvala” (4. dio).


Preporuka za ovo teško vrijeme u kojem slušamo samo loše vijesti… Svima nam je ponekad potrebno malo predaha i sasvim malo magije da nas ponese u neke ljepše svjetove…


Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/sjena-leptira/


Komplet serijal: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/bozicna-zelja-jezero-snova-kristalna-uvala-sjena-leptira/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s