Rječnik ezoterizma ★ Pierre A. Riffard

Izdavač: V.B.Z. d.o.o

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Radmila Zdjelar


“Sve je magija ili ništa.”

~ Novalis, “Fragments”O knjizi


Prvi europski rječnik ezoterizma.

Rječnik ezoterizma nikad nije potpun, a to i ne može biti. Neke riječi ulaze, druge izlaze. Ideje se preobražavaju. Različite ezoterizme nemoguće je svesti na jedan izvorni, jedinstveni ezoterizam.


Ezoterizam nije, kako je vjerovao Guénon, Predaja, splet više-manje pravilnih i postojanih obreda i vjerovanja što se prilagođuju određenim uvjetima i koji su ograničeni na duhovnu elitu. Ne, ezoterizam može zaživjeti u svakoj SVIJESTI, u svakom trenutku.

Nove riječi iskrsavaju, stare uskrsavaju. Ezoterizam u obliku riječi je mogućnost, a kao ozbiljna mogućnost on postoji samo ako se riječi putem meditacije ili ekstaze, obreda ili rada pretvore u isto toliko očiju. Pojedina riječ ima ezoterizam samo srazmjerno tome u kolikoj mjeri čovjek obnaša svoju posvećenost. Na isti način, nota u kajdanci postaje predivnim tonom samo pomoću daha ljudskog glasa ili u bogatom zvuku trube.


Ova je knjiga začeta 1979. godine u Alepu u Siriji, pisana na (bivšim) Novim Hebridima godinu dana kasnije, navodima i datumima dopunjena u Parizu 1981. godine, a u konačnom obliku dovršena 1982. godine u Îles Sous-le Vent u Francuskoj Polineziji.
U njoj ćemo dakle naći ponešto od opčinjenosti riječima svojstvene duhovnosti islamskih zemalja, erudicije francuskog stila i ponavljanja u duhu Oceanije. Sve to vrijeme postojano je bilo samo ono istinsko, jedino nadahnuće porijeklom iz hiperborejskoga kraja. Putovanje više ne pripada piscu nego čitatelju: svaka riječ ezoterizma jest splav što pluta na površini Apsoluta.

~ Pierre A. Riffard


Moj dojam


Kako recenzirati jedan rječnik?

I to vrlo posebni rječnik…

Rječnik ezoterizma koji ne postoji. Zapravo… Na čitatelju je da odluči može li se sada reći – nije postojao!

A ja kažem da konačno sad postoji. I da je više nego vrhunski koncipiran. Ova knjiga nije ezoterični rječnik, nego rječnik ezoterizma.

Odakle ta praznina? Kako to da do sada nismo uopće imali jedan ovakav rječnik? Kako to da imamo na stotine enciklopedija okultizma, na stotine filozofijskih rječnika, a niti jedan (do sada) rječnik ezoterizma?

Odgovor je vrlo jednostavan: nije bilo zainteresiranih. Zanimanje šireg čitateljstva za ezoterizam novijeg je datuma. Međutim takvo objašnjenje je samo djelomični razlog. Rječnik ezoterizma nije postojao jer je bio veoma kompliciran za sastavljanje.

Rječnici su općenito je abecedariji, tj, slijede konvencionalni redoslijed, a ezoterizam je sklop analogija. Rječnicima je svrha da daju objašnjenja razumljiva svima te se obraća onima koji ne znaju, a suprotno od njih, ezoteriizam se tiče malog broja onih koji već znaju, onih koji imaju određeno predznanje. Oprečnost na n-tu.

I zato…

Prvo… Veliki naklon prevoditeljici koja je posao odradila vrhunski. Ovo nije bio nimalo lak posao za prevođenje, kako smo i konstatirali iznad Činjenica je da je u ovoj oblasti kod nas sve nedovoljno razvijeno, nemamo sustavno izgrađenu terminologiju, a niti kriterije kompetentnosti za samu stvar. Prevoditeljica je u stopu pratila autorov trag i najfinije moguće prenijela smisao i značenje pojmova… Svaka joj čast što se nije izgubila u šumi kod nas još uvijek nepoznatih ili nedovoljno stručno prevedenih pojmova. Odradila je lavovski posao i stoga, naklon do poda.

Drugo… ovo je jedno visoko kvalitetno književno izdanje, tvrdih korica i kvalitetnih ušivenih stranica. Prava knjiga koja traje vječno…

Treće… uz sve gore spomenute kvalitete i 432 stranice većeg formata, trenutno knjigu možete nabaviti na webshopu v.b.z-a za samo 40 kn. Link za kupnju nalazi vam se na kraju ove recenzije.


Što ćete, dakle, saznati iz knjige?


Naučite što je to Zlatni broj. Proširite znanje pojmova kao što su vegetarijanstvo i veganstvo… Saznajte što je Rozenkrojcerstvo… Proširite znanje o antropologiji i reinkarnaciji…
Naučite stajališta pitagorejaca, proučite Orfizam
.
Saznajte što je to Kvintesencija… Pregledajte tablicu magičnih predmeta Srednjeg vijeka…
.
Proširite općenito znanje o magiji i saznajte sve o moći magnetizma…
.
Okultizam, hermetizam, alkemija, neofiti, kozmogonija, kabala, gnosticizam, antropozofija, ezoterozofija, ezoterizam čekaju vas na ovim detaljno ispisanim stranicama…

.

Saznajte što je Kaducej, a što Mysterium Magnum…. što je Hieros Logos, a što Glazba Sfera
.
Utvrdite definicije pojmova Feniks, Filozof i Druid.
.
Saznajte što je to Disciplina Arkane, što je  Ambrozija, i što se podradzumijeva pod pojmom  Anđeo


Preporuka svim tragaocima okultnih, ezoteričnih i misterijom obavijenih područja…Link za kupnju: https://www.vbz.hr/book/rjecnik-ezoterizma/


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s