Vjeruj Životu ★ Louise Hay

Izdavač: V.B.Z. d.o.o.

Ocjena: 4/5 ★★★★

Citate prikupio: Robert Holden

Prevela: Radha Rojc-Belčec


Život je uistinu vrlo jednostavan: ono što dajemo, to nam se i vraća, a svaki trenutak života novi je početak. Louise je bila kraljica afirmacija. Svijet oko sebe doživljavala je kao stanje uma, kao zrcalo koje odražava naš odnos sa samim sobom.O knjizi


Život me voli bila je Louiseina tipična afirmacija. To je misao njezina srca koja najbolje predstavlja njezin život i rad. Na potpisivanjima svojih knjiga, gdje bi stotine ljudi stajale u redovima, Louise bi svaku knjigu marljivo potpisivala riječima Život te voli. Pisma, poruke, telefonske razgovore i razgovore preko Skypea uvijek je završavala riječima Život te voli.

No Život me voli nije bila samo afirmacija. Prvi korak na ovom putu povjerenja u Žovot jest spremnost da prihvatimo ljubav. Kad sebe više volimo, tada možemo istinski više voljeti i drugoga. Tako postajemo prisutnost ljubavi u svijetu – netko tko svim srcem tvrdi Ja volim Život i Život voli mene.


Moj dojam


Tko ste vi? Zašto ste ovdje? Kakva su vaša uvjerenja o životu? Tisućama je godina potraga za odgovorima na ova pitanja značila da se čovjek mora okrenuti svojoj unutrašnjosti.


Ova knjiga je kompilacija najinspirativnijih učenja Louise Hay iz njezinih najvećih djela. Louise je u svom životu napisala više od trideset knjiga.


“Vjeruj životu” ima 365 zapisa, po jedan za svaki dan, uz još jedan za svaku prijestupnu godinu.


Svaki zapis kao naslov nosi jednu od Louiseinih afirmacija koje možete vježbati te inspirativni odlomak nad kojim možete meditirati.


Louise je bila duhovno pragmatična. Nije bila zainteresirana samo za teoriju, nego se bavila onim što funkcionira i što može pomoći.


“Volim priručnike. Ni sve teorije svijeta ne koriste ako ih ne znamo primijeniti i time nešto promijeniti.”


Stoga, svaki zapis u ovoj knjizi sadrži praktični dio.


Autorica nas uči da svaku bol pokušamo doživjeti kao učitelja koji nam govori da se negdje u našoj svijesti krije lažna ideja, nešto u što vjerujemo, što govorimo i što radimo, a što nikako nije za naše najviše dobro.

U prvoj polovici života Louise nije osobito uživala, ali je to nadoknadila u drugoj. U svojim knjigama, smiono i uskreno iznijela je svoju životnu priču, ne prešutjevši ni to da ju je očuh zlostavljao, a susjed silovao… Nakon mnogih životnih padova, počela je marljivo proučavati metafiziku i duhovnost.


“Do tada godinama nisam pročitala nijednu knjigu, ali sad sam čitala svakog dana”, prisjetila se. “Bila samspremna, a kad je učenik spreman, učitelj se pojavljuje.”


Louise je, zakoračivši na novi put postala nova osoba i sve je gledala kroz leće pozitivnog.


Isto tako, Louise nam pojašnjava da je depresija ništa drugo nego bijes koji je usmjeren prema našoj nutrini. Ona nam, nadalje, daje primjer posuđa. Posuđe se mora oprati… Isto tako, metaforički rečeno, ne smijemo dopustiti da se naš “sudoper” napuni “prljavim posuđem”, tj, naše misli svakavim osjećajima. Trebamo redovito čistiti svoje unutarnje “prljavo posuđe”. A jedan od najboljih načina je tako da izrazimo svoj bijes.

Iz knjige saznajemo kako je Louise Hay njegovala zahvalnost prema svemu, čak u tolikoj mjeri da je prvo što je radila ujutro bilo to da je zahvaljivala svom krevetu na ugodnom noćnom snu.

Duhovno se razvijamo kad smo spremni odbaciti ulogu žrtve, kad smo spremni oprostiti i kad smo spremni zakoračiti u jedan posve novi život. Samo zato što amo u nešto vjerovali dugi niz godina ne mora značiti da zauvijek moramo ostati u tom mentalnom sklopu. Trebamo, kako autorica savjetuje, njegovati misli koje nam pružaju podršku i ohrabruju nas. Moramo shvatiti da nas Život voli. A ako i mi volimo Život, onda se događaju lijepe stvari.

Možda ste primijetili da sam Život napisala više puta velikim početnim slovom. Ne, nisam toliko nepismena. 🙂 Naime, u čemu je fora…

Louise Hay je Život uvijek pisala velikim početnim slovom, kao aluziju na Beskonačnu Inteligenciju koja djeluje u svemu. Njezino; “Život te voli.”, nije bila samo afirmacija, već filozofija temeljnog povjerenja koje nas potiče da povjerujemo kako Život, s velikim početnim slovom, za nas želi samo naše najveće dobro i što mi više volimo Život, to Život može više voljeti nas.Savjeti iz knjige


Zagledaj se u svoju nutrinu


Započni i završi dan sa zahvalnošću


Otpusti bijes


Zamisli ljubav prema sebi kao svoj vlastiti čarobni štapić


Svakog dana budi barem malo kreativan/kreativna


Osluškuj mudrost svog tijela


Ostatak svog života pretvori u najbolje od svog života


Svima oprostite sve


Citati


“Kroz nas protječe urođena kreativnost i ako je pustite da izroni na površinu, iznenadit će vas i oduševiti.”


“Nove nam pustolovine obnavljaju mladost.”


“Kad na sve strane šaljemo misli ispunjene ljubavlju, i naš je život ispunjen ljubavlju.”


Preporuka svima kojima treba utjeha, motivacija i inspiracija. Ova knjiga nudi to sve, pa i više…Link za kupnju: https://www.vbz.hr/book/vjeruj-zivotu/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s