DRAGA IJEAVELE ili FEMINISTIČKI MANIFEST U PETNAEST SAVJETA ★ Chimamanda Ngozi Adichie

Izdavač: V.B.Z. d.o.o

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Ana Stipković


Autorica romana „Polovica žutog sunca“ i „Amerikana“ te knjige „Svi bismo trebali biti feministi i feministkinje“ ponovno moćno i uvjerljivo progovara o feminizmu danas i potrebi da se približimo ravnopravnijem svijetu kad su u pitanju rodne razlike.O knjizi


Draga Ijeawele odgovor je Chimamande Ngozi Adichie na pismo prijateljice u kojem je ona moli za savjete kako da odgaja svoju djevojčicu u današnjem vremenu. Ova knjižica ujedno je i snažna poruka o značenju feminizma danas.

U petnaest dragocjenih savjeta -– uvjerljivih, izravnih i pronicljivih – Adichie progovara o tome kako osnažiti svoje kćeri da postanu jake, neovisne žene. Adichie tako savjetuje da bismo djevojčice trebali poticati da se igraju – ako to žele – primjerice, helikopterom, a ne samo lutkama i predlaže majkama da s kćerima otvoreno razgovaraju o odjeći, šminki i seksualnosti. Ona također raskrinkava mnoge mitove još uvijek prisutne u našim društvima, kao onaj da su žene biološki predodređene da u obitelji preuzmu obavezu kuhanja ili uvjerenje da bi muškarci ženama trebali „dopustiti“ da grade karijeru. Draga Ijeawele udara ravno u srž seksualnih politika u dvadeset prvom stoljeću i započinje nov i hitno potreban razgovor o tome što danas doista znači biti žena.


“Uči je da se treba ponositi poviješću Afrikanaca.”


Ljudi će selektivno koristiti riječ “tradicija” kako bi svašta opravdali. Iz ove knjige se jasno čuje vapaj žene koja traži svoja prava u ruralnim predjelima Nigerije. Zanimljivi savjet mi je bio u kojem joj objašnjava da otac ne pomaže ako se brine za svoje dijete, nego radi ono što bi, kao jedan od roditelja, i trebao raditi. Ona smatra da briga o djetetu nije isključivo rezervirana za majke.

Sviđa mi se savjet u kojem joj govori o ravnopravnosti uloga na radnom mjestu te općenito o rodnim ulogama. Rodne ulige au tako duboko usađene u nas da ih često slijedimo čak i kad se kose s našim istinskim željama.

Mene se osobno dotakao najviše dio u kojem govori o ženama koje mrze druge žene, tj, o tzv. “ženskoj mizoginiji”. Isto tako zanimljivo mi je bilo poglavlje o kreativnosti i poglavlje o različitosti.

Trojka zato što mi, iskreno, knjiga nije ništa novo i pretjerano posebno. Sve je to već mnogo puta rečeno…


“Uči je da postoje različitosti. Neka različitosti za nju postanu uobičajene. Neka postanu normalne. Nauči je da im ne pridaje važnost. Ne stoga da bi bila pravedna ili prostojna, već jednostavno humana i praktična osoba. Jer razlike su dio naše stvarnosti. A učeći je razlikama, opremaš je za preživljavanje u svijetom punom različitosti. “


O autorici


Chimamanda Ngozi Adichie nigerijska je spisateljica čija se djela kreću od romana do kratkih priča do nefikcije. U časopisu The Times Literature Supplement opisana je kao “najistaknutija” “povorka kritički priznatih mladih anglofonskih autora [koji] uspijevaju privući novu generaciju čitatelja u afričku književnost”.


Citati


“Nauči je da se odupre pritisku da se svima svidi. Ne treba se ona svima svidjeti, već treba biti onakva kakva uistinu jest, poštena i svjesna jednakosti među ljudima.”


“Ljudska bića kreiraju društvene norme i nema te društvene norme koju ne bi bilo moguće promijeniti.”


“Uči je da odbaci povezivanje srama sa ženskim tijelom.”


“Mislim da je Ljubav najvažnija stvar u životu. Koje god vrste, kako god je se definiralo, mislim na ljubav kao na odnos u kojem si drugom ljudskom biću dragocjen i u kojemu je to ljudsko biće dragocjeno tebi.”


“Biti feministkinja jest kao biti trudna. Ili to jesi ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost muškaraca i žena ili u nju ne vjeruješ.”


“Uči Chizalum da treba čitati. Nauči je voljeti knjige. To najbolje možeš učiniti tako da joj nenametljivo pružiš primjer. Djeca uče iz primjera.”


“Objasni Chizalum da žene zapravo ne trebaju biti ni zaštićene ni slavljene, samo ih se treba tretirati kao ravnopravna ljudska bića.”


Preporuka svima koji su nakon opisa knjige i citata izvučenih iz nje osjetili poriv da pročitaju sve.Link za kupnju: https://www.vbz.hr/book/draga-ijeawele-ili-feministicki-manifest-u-petnaest-savjeta/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s