Melodije srca ★ Emma Cooper

Izdavač: Znanje

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Sabine Marić


Knjiga tužnih melodija… Priča o obitelji, ljubavi, bolesti i prolaznosti…

Naš život, bez obzira na njegov tijek, započinje i završava otkucajem srca: našim osobnim ritmom, našom osobnom pjesmom.O knjizi


Melody King već godinama pati od rijetkog poremećaja, još otkad je nezgodno udarila glavom o pod. Da nije bilo toga, sada ne bi počela nekontrolirano, i glasno, pjevati kad god zapadne u stres. I svakako ne bi u školi svojega sina pred svima otpjevala I Bet You Look Good on the Dancefloor. Ne može joj pomoći nijedan liječnik, nijedan psiholog. Njezinoj djeci, Flynnu i Rose, sve je to strahovito neugodno, ali otkako ih je napustio otac, obitelj se s puno ljubavi drži zajedno.
No kada Kingovi naiđu na obavijest o nestalim osobama, suočit će se s istinom koja će im život okrenuti naopačke. Na mjestu na kojem su to najmanje očekivali, otkrit će što zaista znači biti obitelj.


Osobno mi se nije svidjela priča ali zato jer ja nisam ljubitelj tragičnih priča ma koliko one bile poetski napisane i oplemenjene humorom. Priča kao priča je dobra, neovisno o mojim afinitetima koji ovoj recenziji neće stajati na putu. Priča je, dakle, dobra. Kvalitetno napisana. Izaziva lavinu emocija, na rasponu od histeričnog smijeha do vodopada suza.

Melody je izgleda potvrdila onu “nomen est omen”, pa ju je njezino ime zaista obilježilo za cijeli život ili se možda život, taj stari Joker, odlučio malo poigrati s njom.

Karakterizacija likova je zadovoljavajuća. Fabula je spretno formirana. Priča drži pažnju unatoč manjku akcije kompenzirajući spomenuto lavinama emocija…

Ova priča je jedna duga prepuna boja tuge, usamljenosti, izgubljenosti, zahvalnosti i ljubavi. Melodije ove knjige pjevaju jednu tužnu skladbu, ali ona unatoč tome djeluje lijepo, pa čak na momente i prkosno veselo, gotovo pobjedonosno.


O autorici


Emma Cooper, nekoć asistentica u nastavi, živi u Shropshireu sa svojim partnerom i četvero djece. U slobodno vrijeme piše knjige, pije vino i gleda serije. Ima tri ljubavi u životu: čitanje, pisanje i obitelj… oh, i glazbu, sireve, pizze, filmove. Osim toga, voli komunicirati sa svojim čitateljima i obožava primati njihove poruke na twitteru @ItsEmmaCooper te na svojoj Facebook stranici http://www.facebook.com/EmmaCooperAuthor/


Citati


“Naš život, bez obzira na njegov tijek, započinje i završava otkucajem srca: našim osobnim ritmom, našom osobnom pjesmom. Pjesma može rasti i padati poput daha u našim plućima; može započeti jednom usamljenom notom pa se pretvoriti u simfoniju – skladnu obitelj tonova.”


“Zamislite kako u vašem životu nedostaje samo jedna od sastavnica: oduzmite hranu i prepušteni ste gladi; oduzmite dom i ostali ste bez topline; oduzmite djecu i ostali ste bez ljubavi.”


“Zagonetna nježnost, pomirljiv osmijeh, utješno milovanje po obrazu. Snaga odnosa u tri jednostavne, svima vidljive geste. Katkad u životu imaš dovoljno sreće da svjedočiš pravoj ljubavi. Istinska ljubav ne obasipa ružama za Valentinovo. Nema veze s preskupom svadbom, pomno smišljenim zavjetima ili usklađenim cvijećem… Istinska ljubav je jednostavna. Nalazi se u onim malim post-it papirićima, u šalici čaja kad se probudite. Nalazi se u svađama nakon kojih se za pet minuta opet smijete. Nalazi se u punjenju kade nakon napornoga radnog dana. Istinska ljubav je nesebična… ili? Ne postoji veća nagrada od sreće voljene osobe. Možda rješenje leži u samoj riječi? Sebičan ili nesebičan? Ako doista volite… zar riječ “se” ionako nije suvišna?”


“Zapitajte se kako bi bilo izgubiti nekoga koga volite. Izgubiti. Kad izgubimo voljenu osobu, to često znači da je preminula. No s nestalom osobom, to doslovce znači da smo je izgubili, da se zagubila poput ključeva. Prisjećate se, razmišljate o danu kad je nestala. Koje su boje bile hlače koje ste nosili? Gdje ste jebposljednji put vidjeli? Koji je bio dan u tjednu? “


“Sažaljenje je najuvredljiviji od svih osjećaja. Sažaljenje prkosi vlastitoj definiciji. Umjesto osjećaja drugarstva i potpore, nanosi bol i iskazuje osudu.”


“Znate li da ne postoji razlika između grlice i goluba? Ipak su pripadnici iste porodice ptica. Ali naše su viđenje i naši stavovi o tim pticama posve različiti. Grlica: nevina, romantična, čista… ikona mira, metafora povjerenja. S druge strane tu je golub: za većinu nas smetnja, napast koja zagorčava naš svakidašnji život dok kljucaju po našim ostacima u vrećicama čipsa i omotima čokolade. Dijele ista vanjska obilježja: tanak kljun, pravilno zaobljena glava i zaobljeno tijelo. Krila im se sužavaju na jednak način i slično se glasaju. Grlica guguće i mi se osmjehnemo, kucnemo se čašama i divimo mladenki i mladoženji. Golub guguće, a nas to iritira i potjeramo ga. Kako brzo zaboravljamo koliko su života spasili, koliko su poruka prenijeli i koliko su inteligentni ispod gustog perja.”


“Einstein nam je rekao da energija nikad ne nestaje, samo se transformira u nešto drugo.”


“Borba protiv raka najteža je borba s kojom se možeš suočiti u životu. Proždire tijelo, misli, no najviše iscrpljuje nada. Mami te nadom. Ondje je kad se probudiš, ondje je kad te šibaju radijacijom, ondje je čak i kad si previše umorna da podigneš ruku kako bi se počešala.”


“Čudna je to riječ, samoća. Postoji samoća kad spremite djecu u krevet i otvorite bocu vina: osjećaj mira i tišine, olakšanja i užitka koji slijede. Postoji vrijeme kad ste sami u kadi s dobrom knjigom, tijelo je opušteno i zadovoljno. Samoća u autu dok omiljema pjesma trešti s radija, a vi pjevate iz svega glasa. Zatim postoje trenuci kad ste sami, a okruženi ljudima: prvi dan škole kad pustite maminu ruku i prođete kroz školska vrata; ona neobična samoća kad ste na predavanju i morate se predstaviti ili onaj umoran i neuredan osjećaj samoće kad ste u vlaku na povratku kući nakon posla. Dok ležim ovdje, u bolnici punoj stotina ljudi, mislim da se nikad nisam osjećala usamljenijom.”


“Rak nije šala i ne može se otjerati smijehom.”


“Život s mnogo novca? Naravno da želim život s više novca. Ne novca u doslovnom smislu – premda ući u trgovinu i imati kreditnu karticu za koju znate da može pokriti goleme izdatke, najblaže rečeno, zvuči privlačno – mislim na novac u apstraktnom smislu. Energija koju svaki dan trošite jer ga nemate dovoljno.”


Preporuka svima koji vole melankolične, životne, tragične priče…Link za kupnju: https://znanje.hr/product/melodije-srca/277499

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s