Nakon svršetka ★ Clare Mackintosh

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Divina Marion


Psihološka drama koja uzrokuje lavinu emocija i poneki slap suza.O knjizi


Iako je čitatelje navikla da od nje mogu očekivati vrhunske trilere s nezamislivim preokretima i na njima stekla ogromnu svjetsku popularnost, Clare Mckintosh javlja se potpuno novim žanrom. Istodobno i obiteljska drama, ali i triler, Nakon svršetka priča je o Maxu i Pip, naizgled savršenu paru kojem zbog ljubavi nije bio problem promijeniti ne samo državu nego i kontinent. Najbolji su prijatelji, ljubavnici i ništa ih u tome nije moglo poljuljati, pogotovo kada dobiju sina Dylana. Ali kada se on razboli, a liječnici pitanje njegova preživljavanja stave roditeljima u ruke, Max i Pip prvi se put ne mogu usuglasiti. Žele drugačiju budućnost za svoga sina. Kada se roditelji ne mogu dogovoriti, mora se angažirati sud. Pip i Max misle da, možda, mogu imati i jedno i drugo, ali ne i sud. A poslije sudske odluke, kakva god ona bila, više ništa neće biti isto.

Roman Nakon svršetka zanimljivo je istraživanje ljubavi, braka, roditeljstva i odluke koja nikada nije donesena. Priča je to o nezaboravnoj obitelji, koju čitamo od nezamisliva gubitka do iznenađujućeg, zadovoljavajućeg i iskupljujućeg završetka i života koji im je bio sudbinski namijenjen. Clare Mackintosh svojom nam pričom pomaže vidjeti da ponekad kraj, koliko god užasan bio, najčešće znači samo još jedan početak.


Autorica je ovu priču napisala iz vlastitog iskustva, pa se priča može shvatiti i kao priča prema istinitom događaju. Naime, godine 2006. autorica i njezin suprug našli su se pred nerješivom odlukom, raskrižjem svog života: održati kritično bolesnog sina na životu ili odustati od svega i pustiti ga da umre. Bila je to odluka koju su bili primorani donijeti u kratkom roku i to uslugašeno. Upravo to suglasje oba roditelja bilo je ključno, no i razarajuće ukoliko suglasje ne bi bilo izvedivo…

Svi mi o ovom pitanju imamo nekakvo svoje mišljenje, ali istina je da zapravo nitko zaista ne može znati koja je odluka najispravnija. Nitko od nas ne može predvidjeti budućnost, pa je sve što zaista možemo učiniti to da donesemo odluku na temelju činjenica s kojima raspolažemo, a ponekad i na osnovi onoga što nam srce govori.

Autorica nam u svojoj napomeni na kraju knjige govori kako ne prođe dan da ne posumnja u svoju ondašnju prosudbu i da ne prođe ni dan, a da joj sin ne nedostaje.


Priča je ovo o dječaki kojem dijagnosticiraju tumor na mozgu i priča je ovo o njegovim roditeljima koji se vole, ali iznad svega vole svog sina. Priča je ovo o odluci koja će stvoriti pukotine u braku kroz koje neće ulaziti svjetlost već tuga.


“Stalno se događaju čudesna izlječenja.”


Dylan, njihov sin, paraliziran je od vrata nadolje. Malo je vjerojatno da će ikad hodati, govoriti ili gutati, da će imati kontrolu nad mjehurom ili crijevima. Bez lijekova, osjećat će stalne bolove. Malo je vjerojatno da će biti svjestan svoje okoline. U svim svojim potrebama ovisit će o svojim roditeljima. Čak i uz agresivno liječenje, Dylanu su prognozirali da će živjeti još dvije ili tri godine. Na roditeljima je teška odluka.


“Nema izgleda za kvalitetan život… teški napadaji… trajno oslanjanje na sredstva za ublažavanje bolova.”


Priča je ovo nabijena emocijama. Neke će rastužiti, neke naljutiti, a neke možda čak i rasplakati.


“Nekad smo mogli razgovarati o svemu i svačemu, ali sad se osjećam kao da mi riječi zastaju u grlu.”


Pripremite se za emotivnu eskapadu, težinu u prsima i tornado tugom obojenih emocija dok čitate o boli roditelja koja im istiskuje i posljednju mrvicu zraka iz pluća…


Iako ovo nije naša “cup of tea” niti je literatura koju bismo ikad kupili, posegnuli za njom u knjižnici itd… ne možemo ocijeniti djelo prema vlastitim afinitetima, jer je ovo jedna izuzetno kvalitetna psihološka drama napisana iz vlastite životne tragedije.


O autorici


Clare Mackintosh je provela dvanaest godina u policiji, između ostaloga i u odjelu za kriminalističke istrage. Godine 2011. napustila je policijsku službu kako bi radila kao slobodni novinar i savjetnica za društvene medije. Osnivačica je književnog festivala Chipping Norton. Sada je spisateljica puno radno vrijeme i živi u Cotswoldsu sa suprugom i troje djece.

Clarein prvi roman, Pustila sam te, bestseller je prema Sunday Timesu i to je bio najbrže prodavan naslov novog autora krimića 2015. godine. Izabran je i za knjižni klub Richard and Judy, gdje je osvojio najviše glasova čitatelja u ljeto 2015., kao i za knjižni klub ITV-jeve emisije Loose Women. Na hrvatski su joj jezik prevedeni i romani Vidim te i Sve same laži.


Citati


“Ljudi pišu knjige trepćući očnim kapcima, nogama slikaju slike. Osobe s invaliditetom izvode nevjerojatne stvari svaki božji dan.”


“Umor je postao apstraktan pojam, odsutan iz stvarnosti.”


“Dylanov pepeo rasuli smo skupa sa šakom sjemena za livadsko bilje. Sada divlje cvijeće buja s obiju strana klupe ispunjavaju” i zrak vlastitim mirisom i zujanjem medonosnih pčela.”


“Nekako smo u posljednje dvije godine prestali razgovarati – samo smo na vršcima prstiju koračali baš oko one osobe koja bi nas jedina mogla razumjeti.”


“Gotovo je, a u isti je mah tek početak.”


“Ganuće, nikad daleko od površine, buja u meni. Trideset jedna. Mlađa nego što sam ja sada. Užasavam se i pomisliti koliko je život krhak, kako nam lako najmilije osobe nestanu iz života.”


“Imate li djece?”
“Imala sam sina”, kažem. “Umro je kad mu je bilo gotovo tri godine.” Pa se nasmiješim i tako brzo prijeđem na neku drugu temu da se drugoj osobi može oprostiti ako pomisli da sam to preboljela. Samo što nikad ne prebolite… Bolje to skrivate.”


“Max i ja živimo jedno uz drugo kao cimeri, pristojni ali daleki, kuhamo naizmjence, a zatim se povlačimo svako u svoj zasebni prostor: on u prizemlje pred televizor, a ja s knjigom u svoju čitaonicu na katu.”


Preporuka ljubiteljima teških životnih priča, realizma, psiholoških drama i tragičnih romana.Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/nakon-svrsetka/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s