Dječak na mostu ★ M. R. Carey

Izdavač: Znanje

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Jana Merlin


Predivna distopija u kojoj svijet preplavi pandemija, a oplemeni nada.O knjizi /Moj dojam


Pandemija uzrokovana gljivicom Cordyceps koja zaražene pretvara u agresivne proždrljivce srezala je ljudski rod na nekolicinu preživjelih koji su se okupili u samo nekoliko utvrđenih centara na Zemlji. Jedan od njih je i Svjetionik, iz kojeg se sa strepnjom promatra širenje pandemije. Nakon mnogih neuspješnih misija, dvanaest vrhunskih znanstvenika koji imaju zadatak pokušati pronaći lijek ili cjepivo protiv opake bolesti kreće u novu misiju u oklopnom vozilu Rosalind Franklin. Dvanaest osoba od kojih svaka nosi svoje strahove, nadanja i ambicije. No, nitko od njih nije osebujan kao petnaestogodišnji Stephen Greaves koji se u ekspediciji našao zahvaljujući svojoj iznimnoj inteligenciji i otkriću gela koji prikriva miris ljudskog tijela i time sprječava napade proždrljivaca. No, Stephen je također i dječak koji teško komunicira s ostalim članovima ekspedicije, a kad svoja izuzetna i nevjerojatno važna otkrića odluči zatajiti ostatku ekipe, među njima dolazi do eskalacije sukoba…


Nakon čitanja, sjeo sam neko vrijeme, reflektirao i kontemplirao pročitano. Dojmila me se ova knjiga. Jako.

Iako knjigu “Djevojčica s darovima” nisam čitao, a na pola ove knjige sam saznao da se “Dječak na mostu” naslanja na upravo tu knjigu, nije mi nimalo smetalo. Moje mišljenje je da se ova knjiga komotno može čitati kao zasebni roman.

No…

Vratimo se knjizi…

Imamo dozu misterije fino izblendanu sa dozom znanosti i mrvicama horora. Fascinantan mi je bio level nade koji uzdiže junake ove priče unatoč svim nedaćama kroz koje prolaze.

A fascinantno mi je bilo i čitati o pandemiji u ovo doba kad nam pandemija ispisuje živote.


O autoru


M.R. Carey spisateljsku je karijeru započeo u stripovima te između ostalog pisao za nagrađivane serijale Lucifer i X-men. Nakon uspjeha njegova romana Djevojka sa svim darovima napisao je triler Iskupljenje u Fellsideu koji je također objavljen u Znanju. Dječak na mostu prethodnica je njegove uspješnice o djevojčici Melanie.


Citati


“Članovi znanstvenog tima izbjegavaju proždrljivce kad je moguće i suočavaju se s njima samo ako je to stvarno nužno.”


Preporuka svima koji uživaju u distopijama.Link za kupnju: https://znanje.hr/product/djecak-na-mostu/290462

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s