Dječak, krtica, lisica i konj ★ Charlie Mackesy

Izdavač: Planetopija

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Edo Popović


Knjiga godine, definitivno!!! Kaligrafija, ilustracije i poetski izričaj koji na jednostavan, dječje nevin način slave dobrotu, suosjećanje, razumijevanje i prijateljstvo.O knjizi


Oda prijateljstvu i blagosti puna životne mudrosti koja je dirnula srca milijuna čitatelja diljem svijeta

Moja je želja da ova knjiga pomogne ljudima živjeti hrabrije, istinitije i s puno više ljubavi prema sebi i drugima.~Charlie Mackesy

~Charlie Mackesy

Moderna basna za sve uzraste, predivna knjiga Dječak, krtica, lisica i konj, pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleya Mackesya. Svojim blagim, poetičnim tekstom i rapsodijom crnog tuša i pomno odabranih detalja u boji, ova jedinstvena knjiga nudi inspiraciju i nadu u nesigurnim vremenima.
Ovo je priča koja govori o prijateljstvu jednog znatiželjnog dječaka, jedne pohlepne krtice pune života, jedne lisice koju je život učinio opreznom i jednog mudrog, nježnog konja. Četvero prijatelja istražuje svijet. Postavlja si pitanja. Prolazi kroz oluje. Uče voljeti.

Razgovori između dječaka, krtice, lisice i konja nadahnuli su roditelje kao i bake i djedove, utješili djecu, podigli duh ljudima koji su usamljeni ili tuguju. Četvoro nezaboravnih likova riječima punim nade podsjećaju nas da nismo sami i hrabre da nastavimo živjeti punim plućima i kada postane teško.

Knjiga koja će oplemeniti mnoge generacije već je postala svjetski fenomen, a na hrvatskom je možete čitati u prijevodu pisca Ede Popovića.


Moj dojam


Od kuda početi?

Ova knjiga je nešto posebno. Zaista. Pre-pre-pre-posebno. Melem za dušu u ova turbulentna, nesigurna i teška vremena. Ova knjiga je upravo ONO što svijet SADA treba.

Namijenjena djeci, a potrebna svima…

Očaravajuće ilustracije autora/ilustratora zapanjuju svojom jednostavnošću i dubinom.

Kvalitetan tvrdi uvez osigurava generacije čitanja ove moderne basne.

Životne lekcije. Ljubav, prijateljstvo i nada. Filozofija u svom najkraćem i najbitnijem obliku pisana zapanjujućom kaligrafijom i oplemenjena poetičnim izričajem, kao i već spomenutim očaravajućim ilustracijama.

Upravo ta jednostavnost izričaja toliko kompliciranih osjećaja i bitnih životnih problema zlatni je ključ koji otvara srca čitatelja diljem svijeta.

Nas je osvojila, za sva vremena.

Ova knjiga i male i velike potiče da budu malo hrabriji, malo odvažniji, malo ljubazniji i malo blaži jedni prema drugima, i najvažnije, prema sebi.O autoru


Umjetnik Charlie Mackesy radio je kao crtač stripova za The Spectator te kao ilustrator knjiga za Oxford University Press. Surađivao je s Richardom Curtisom za Comic Relief te s Nelsonom Mandelom na projektu litografije „The Unity Series“. Kao likovni umjetnik imao je izložbe slika u Londonu i New Yorku, a njegove brončane skulpture izložene su na javnim mjestima u Londonu. Prvu izložbu posvećenu dječaku, krtici, lisici i konju imao je u studenom 2018. godine u Londonu.

Instagram @charliemackesyPa kaže autor/ilustrator:

“Zdravo, počinjete od prve stranice, što je dojmljivo. Ja obično počnem od sredine, i nikad ne čitam uvode. Iznenađujuće je što sam napisao knjigu jer ih ne čitam mnogo. Istina je da trebam slike, one su poput otoka, mjesta do kojih se dođe iz mora riječi. Ova knjiga je za svakoga… Želio bih da u nju možete uroniti bilo gdje, bilo kad. Počnite od sredine, ako vam se sviđa. Črčkajte po njoj, napravite joj uši, dobro je istrošite.”Citati


“Tako sam malena”, rekla je krtica.

“Da”, rekao je dječak, “ali donosiš golemu promjenu.


“Imaš li još neki savjet” upitao je dječak.

“Ne mjeri vlastitu vrijednost načinom na koji se drugi ponašaju prema tebi”, rekao je konj.


“Zamisli kakvi bismo bili da se manje bojimo.”“Ponekad slušaš samo o mržnji, ali u svijetu ima više ljubavi nego što možeš zamisliti.”


“Dom nije uvijek mjesto, zar ne?”


“Što misliš, što je najveći gubitak vremena?”

“Uspoređivati sebe s drugima”, rekla je krtica.


Preporuka svima. Vaša kućna biblioteka bit će ovim knjiškim bezvremenskim draguljem obogaćena generacijama.Link za kupnju: https://planetopija.hr/kategorija/knjizevnost/tema/knjizevnost/djecak-krtica-lisica-i-konj?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=11092530395&adgroupid=112174824462&device=m&gclid=Cj0KCQiA0fr_BRDaARIsAABw4Es-zFHSTwbIPDcB2sXaRxFeW1FNJqOVs3xpCWEc_4xmz8CGVVa3wXUaAursEALw_wcB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s