Grob za dvoje ★ Anne Holt

Izdavač: Stilus Knjiga

Serijal, Prvi slučaj Selme Falck

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Sandra Ljubas


Norveški krimić koji ledi krv u žilama. Stieg Larsson je nova kraljica skandinavskih krimića.



O knjizi /Moj dojam


Selma Falck pala je na najniže grane. U kratkom vremenu izgubila je sve – supruga, djecu, posao u uglednom odvjetničkom uredu – i sada živi sama u sirotinjskom stanu. Sve dok joj na vrata ne pozvoni Jan Morell, čovjek odgovoran za njezin pad, i zatraži pomoć. Njegova je kći Hege, najbolja norveška skijaška trkačica, optužena za uzimanje dopinga. Uspije li Selma pronaći dokaze da joj je podmetnuto, Morell će povući sve optužbe protiv nje. Do kvalifikacija za Olimpijske igre preostalo je svega nekoliko tjedana, a Selma usto mora ponovno pohvatati i konce vlastitoga života, pa se zadatak čini nemogućim.

Kad jedan elitni skijaš umre u neobičnim okolnostima, a obdukcija poveže taj slučaj s Heginim, Selmi postane jasno da se u najvišim sportskim krugovima plete opasna mreža laži, korupcije i skandala. Vremena za rješavanje slučaja sve je manje, još jedna osoba je ubijena, a i sama Selma nađe se u opasnosti…


Anne Holt se igra ostavljajući nam mrvice u snijegu, sasvim male tragove koji se protežu kroz cijelu priču kako bi čitatelja natjerala na okretanje stranice. Ono što ovu knjigu razlikuje od mnogih krimi-trilera je osvježavajući manjak klišeja. Priča vas od prve stranice zaokupira i drži napetost do kraja.

Roman je inteligentno napisan, vješto vodi čitatelja kroz očaravajuću kulisu ikompleksnu intrigantnu radnju. A likovi… Likovi vam se utiskuju duboko pod kožu.

Ocjena nam varira između 4 i 5, ali eto neka bude čvrsta četvorka.

Svakako ću imati na radaru ovu spisateljicu.



O autorici


Anne Holt najprodavanija je norveška spisateljica kriminalističkih romana. Dvije godine radila je za policiju Osla, nakon čega je otvorila odvjetnički ured. Tijekom 1996. i 1997. bila je ministrica pravosuđa Norveške. Njezine knjige prevedene su na 30 jezika i prodane u 7 milijuna primjeraka u cijelome svijetu. Najprodavanija je spisateljica u Norveškoj i Švedskoj.


Citati


“Ako jedna osoba nešto zna, to još ne zna nitko. Čim dvije osobe nešto znaju, za to znaju svi.”


“Život je lanac snažnih i slabih karika, dobroga i lošega, beznačajnih i povijesnih trenutaka i svega što još postoji između rođenja i smrti.”


“Nikome ne možeš vjerovati osim onim ljudima koji te stavljaju ispred sebe. Nikome osim onima koji te vole.”


“Uvijek se pojavi netko tko zaklanja sliku. Tko sve pokvari. Samo televizijski inspektori uvijek budu na ravnom, ispravnom putu. Voze se ravno prema rješenju i prebrzo iskamče priznanje. U stvarnosti se uvijek pojave neke slijepe ulice koje te živciraju i ljudi koji iscrpe svu snagu iz tebe a da sve to skupa nikamo ne vodi.”


“Smrt je valjda ono čega se svi najviše bojimo. Osim ako smo teško bolesni ili stari.”


“Hormon ljubavi zove se oksitocin. I jednostavno ga nije mogla proizvesti u dovoljnoj mjeri.”


Preporuka svim ljubiteljima krimića.



Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/grob-za-dvoje/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s