Corpus Delicti ★ Patricia Cornwell

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Martina Gračanin Yuksek


Patricia ima izrazitu kontrolu nad držanjem svoje radnje u konstantnoj napetosti. Tako je sa gotovo svim njezinim knjigama, pa i s ovom iz 1991. Ovo je njezina druga knjiga serijala o Kay Scarpetti.O knjizi /Moj dojam


Doktorica Kay Scarpetta bit će protiv svoje volje uvučena u potragu za nestalim rukopisom kada se njezina studentska ljubav, Mark James, kojeg je posljednji put vidjela prije petnaest godina, iznenada pojavi s novim informacijama o žrtvi. Uz pomoć policijskog poručnika Marina i agenta FBI-a Bentona Wesleyja, šefca sudske patologije dr. Scarpetta pokušat će u smislenu cjelinu spojiti mikroskopske tragove koje je ubojica ostavio na mjestu zločina, sa sve čudnijom pričom čije detalje polako otkriva. Slijedeći trag ubijene spisateljice dr. Scarpetta zaplest će se u vrzino kolo intriga koje prijete progutati njenu karijeru, njene osjećaje i na koncu njen život.


Malo o naslovu… U izvorniku je to “Body of Evidence”, a u našem prijevodu dobili smo “Corpus Delicti”. Što je to “Corpus Delicti”? Wikipedia kaže: “Corpus delicti je pojam iz zapadne sudske prakse koji se odnosi na načelo da se mora dokazati zločin prije nego što osoba može biti osuđena za počinjenje tog zločina. Na primjer, osobi se ne može suditi zbog krađe ako se ne dokaže da je imovina ukradena.


Ono što mi se u ovoj knjizi svidjelo su detalji, onaj Patricijin realizam proceduralne policijske istrage. Isto tako, svi oni sitni tragovi raspršeni po cijeloj priči poput konfeta. Voljeli vi ili ne Scarpettu, u njezinim se knjigama ne morate igrati detektiva nego se samo opustite i njoj sve prepustite, i uživate u odmotavanju radnje i rješavanju slučaja.

Najdraži dio ove knjige mi je onaj u kući gospođice Harper. Fantastični opisi koji pomalo vuku na goth, viktorijanski noir i Agathu Christie. Predivno napisano.


Ovo je drugi roman o Scarpetti, a meni je 5. pročitani. Prvi je bio ~ Prašina i taj mi je bio najbolji od svih pročitanih. Drugi je bio ~ Krv i meso i on mi je nekako najslabiji. Treći je bio – Lakomisleno srce. Četvrti je bio – Quantum


O autorici


Patricia Cornwell (1956.) svjetski je poznata američka spisateljica kriminalističkih romana koja se proslavila serijalom o patologinji Kay Scarpetti. Cornwell je, nakon što je diplomirala engleski jezik, karijeru započela kao novinarka crne kronike, a potom je radila i u uredu patologa te policijskoj stanici. Prije nego je 1990. godine objavila prvi roman o Kay Scarpetti, napisala je tri romana koja nitko nije htio objaviti. Dosad je o Kay Scarpetti objavila više od dvadeset romana.


Citati


“Razne emocije povezuju s bojama. To je priznata osnova po kojoj se biraju boje za različite javne prostorije, za hotelske sobe, za razne institucije. Plavo se, na primjer, povezuje s depresijom. I nećeš naći puno soba u psihjatrijskim bolnicama obojenih u plavo. Crvena boja je ljutita, nasilna, strastvena. Crna je morbidna, zlokobna, i tako dalje… “


“Kad po cijeli dan gleda automobile, čovjek počne zapažati te sitnice i stvarati zaključke o vozačima, a da zapravo uopće ne razmišlja o njima.”


“Kuća je bila tako tiha da sam zamišljala kako mogu čuti sveprisutnu tišinu pahuljica snijega koje su padale na tlo iza prozorskog okna.”


Preporuka ljubiteljima Cronwellice. Vjerujemo da su ljubitelji ovog žanra itekako upoznati s njezinim likom i djelom.Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/corpus-delicti/

2 misli o “Corpus Delicti ★ Patricia Cornwell

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s