Sa sirotinjskog groblja ★ Patricia Cornwell

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Martina Gračanin Yuksek


Šesti roman serijala o Kay Scarpetti. Umarajući. Isforsiran. Nije mi skroz sjeo, iako, više manje, volim romane o Scarpetti (ne nju, ona mi je kao lik simpatično antipatična).O knjizi /Moj dojam


U dobrotvornoj akciji na Badnju večer Kay Scarpetta i Pete Marino dijele pokrivače siromašnoj djeci Richmonda, u saveznoj državi Virginia. No njihovi planovi za božićne praznike rasplinut će se zajedno s dimom baruta i nestati kao odjek hitaca u noći.
Leš mladog crnca na vratima kuće u kojoj su se zatekli biti će samo uvertira. Njihov zakleti neprijatelj Temple Brooks Gault, serijski ubojica s najmanje pet žrtava na krvavom popisu, ima svoj vlastiti plan za proslavu blagdana. U njujorškom Central Parku pronađen je leš s jasnim Gaultovim zločinačkim potpisom.

Sada će sve drugo morati pričekati dok se ne iščitaju tragovi u snijegu, a mrtvo tijelo nepoznate mlade žene ne oda posljednju tajnu i usmjeri doktoricu Scarpetta na pravi put.


Likovi u ovoj knjizi su kao i u prethodnoj, totalno nemogući za “voljeti”. Antipatični svi odreda. Priča kao priča je mogla biti puno bolja. Nije dosadna kao prethodna, ali je pomalo mlaka. Razvodnjena. Previše “bla, bla, bla” i kad se konačno zahukta neka akcija, ona “puf, tup, puf” i finito. Nekoliko paragrafa akcije i The End.

Ne sviđa mi se to.

Marino je i dalje brižan, još uvijek pretio, neatraktivan i previše zaštitnički nastrojen. Nije ni čudo što je mrzovoljan.

Lucy mi je sasvim novi level antipatije.


Ovo je šesti roman o Scarpetti, a meni je osmi pročitani. Prvi je bio ~ Prašina i taj mi je bio najbolji svih dosada pročitanih. Drugi je bio ~ Krv i meso i on mi je nekako najslabiji. Treći je bio – Lakomisleno srce. Četvrti je bio – Quantum. Peti je Corpus Delicti. Šesti je bio Sve što ostaje. Sedmi Farma leševa. E, taj mi je bio definitivno najgori. Dosadan ka porez.


O autorici


Patricia Cornwell (1956.) svjetski je poznata američka spisateljica kriminalističkih romana koja se proslavila serijalom o patologinji Kay Scarpetti. Cornwell je, nakon što je diplomirala engleski jezik, karijeru započela kao novinarka crne kronike, a potom je radila i u uredu patologa te policijskoj stanici. Prije nego je 1990. godine objavila prvi roman o Kay Scarpetti, napisala je tri romana koja nitko nije htio objaviti. Dosad je o Kay Scarpetti objavila više od dvadeset romana.


Citati


“Ponekad kad čovjek dođe u dodir s tragedijom, počne ju proučavati.”


“Rekla sam: “Bentone, koga on to zapravo ubija kad ubija te ljude?”

“Sebe”, odgovorio je. “Gault ubija samog sebe.”


“Najgora stvar koja se može dogoditi policajcu jest da bude ubijen vlastitim pištoljem.”


Preporuka ljubiteljima Cronwellice. Vjerujemo da su ljubitelji ovog žanra itekako upoznati s njezinim likom i djelom, i da će i u ovoj knjizi uživati, unatoč svemu.Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/sa-sirotinjskog-groblja/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s