Obdukcija ★ Patricia Cornwell

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Martina Gračanin Yuksek


Patricia ima izrazitu kontrolu nad držanjem svoje radnje u konstantnoj napetosti. Tako je sa gotovo svim njezinim knjigama, pa i s ovom iz 1990. Ovo je, inače, njezina prva knjiga opsežnog serijala o Kay Scarpetti.O knjizi /Moj dojam


U gradu Richmondu, u saveznoj državi Virginiji, serijski ubojica u sitne noćne sate s petka na subotu provaljuje u stanove žena koje žive same, vezuje ih, muči, siluje i ubija, a zatim nestaje bez traga.
I dok se policijski poručnik Pete Marino i Benton Wesley, FBIev specijalist za psihologiju zločinaca, vrte u krug pokušavajući proniknuti u poremećeni um ubojice, doktorica Kay Scarpetta, šefca sudske patologije, od iščezlih mirisa i nevidljivih čestica alkemijom intuicije i dedukcije sastavlja slagalicu koja će zlikovca dovesti pod prozor njezina vlastitog doma.
U ovom iznimno napetom romanu, jedinom koji je ikada dobio sve prestižne američke nagrade za najbolji krimić godine, Patricia D. Cornwell autentičnim je izrazom dočarala Sherlocka Holmesa novog doba.

Koristeći se iskustvom koje je stekla kao novinarka crne kronike i kompjutorski specijalist na sudskoj patologiji Patricia D. Cornwell stvorila je upečatljiv lik liječnice koja, služeći se najsuvremenijom tehnologijom dostupnom američkom pravosuđu, raspetljava zamršeno klupko zločina.

Roman “Obdukcija” dobitnik je nagrada “Edgar”, “Creasy”, “Anthony” i “MacAvity” za najbolji krimić godine u SAD-u i “Prix du Roman d’Aventure” u Francuskoj.


Prva Scarpetta…

Zaista podsjeća na Sherlocka…

Počinje uvodom koji te prikuje za stolicu očiju uprtih u knjigu. Prvo poglavlje završava samo takvim “lifthangerom”… Radnja je fino ispletena i u pravoj mjeri zamršena baš kako treba biti u dobrom krimiću.

Prepuna je detalja, od postupaka u istrazi do kompjuterske tehnologije, a kako je ovdje ipak riječ o već poprilično zastarjeloj tehnologiji, mnoge će čitatelje mlađih generacija možda taj dio umarati.

Ova prva priča je sve u svemu dobra.


“Taj mir, ta sigurnost bila je vrijedna svake cijene, za mene je bila nužnost, imperativ.”


Završetak je onak’ filmski…


Nije mi se jedino svidjelo što ima nasilja nad životinjama. Ni riječima oslikani fiktivni prizori zlostavljanja životinja nisu ugodni knjigoljupcima životinjoljupcima.


“Ako se ponovi, znakovi nasilja i mučenja bit će još izrazitiji. On ubija jer mora, to je pokušaj da zadovolji neku svoju potrebu. Što to više radi, to potreba postaje sve jača, a on sve frustriraniji.”


Sve u svemu, od mene imate preporuku.


“Murjaci još nisu naučili držati jezik za zubima.”


Prethodno pročitani : Prašina, Krv i meso, Lakomisleno srce, Quantum, Corpus Delicti, Sve što ostaje, Farma leševa, Na okrutan i podmukao način.


O autorici


Patricia Cornwell (1956.) svjetski je poznata američka spisateljica kriminalističkih romana koja se proslavila serijalom o patologinji Kay Scarpetti. Cornwell je, nakon što je diplomirala engleski jezik, karijeru započela kao novinarka crne kronike, a potom je radila i u uredu patologa te policijskoj stanici. Prije nego je 1990. godine objavila prvi roman o Kay Scarpetti, napisala je tri romana koja nitko nije htio objaviti. Dosad je o Kay Scarpetti objavila više od dvadeset romana.


Citati


“A onda joj sine da joj ubojica upravo to želi poručiti. – Mogu doći do tebe gdje god se nalaziš.”


“Naučili su da su tajne otrov za brak.”


“Sad više nikome ne vjerujem i mislim da je svatko mogući ubojica.”


Preporuka ljubiteljima Cronwellice. Vjerujemo da su ljubitelji ovog žanra itekako upoznati s njezinim likom i djelom.Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/obdukcija/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s