Kaos ★ Patricia Cornwell

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Mija Žužul Krunić


Patricia se malo istrošila u pisanju ovih novijih slučajeva popularne Scarpette… Naslovnica je lijepa. Ima se i svašta za naučiti, ali priča je na isti kalup, već pomalo dosadna, a likovi bi po svakoj logici trebali biti u penziji.O knjizi /Moj dojam


Kasne ljetne večeri u Cambridgeu, Massachusetts, dr. Kay Scarpetta i Pete Marino, policijski istražitelj i njezin kolega, pozvani su obaviti očevid na mjestu događaja u blizini Kennedy School of Government, gdje je preminula biciklistica. Čini se da je mlada žena napadnuta nekom nadljudskom silom. Prije nego što je Scarpettin forenzički centar službeno obavije­šten o tome slučaju, Scarpettin suprug, agent FBI­-a Benton Wesley i Marino primaju sumnjive telefonske pozive, navodno od nekoga iz Interpola.

Ali sve to nema smisla! Zašto bi elitna međunarodna policijska agencija znala za taj slučaj ili bila zainteresirana za njega? Uskoro postaje očito da bi slijed uznemirujućih poziva mogao biti djelo anonimnog elektroničkog zlostavljača Tailenda Charlieja, koji dulje od tjedan dana šalje zagonetne poruke Scarpetti.
Ni Lucy, njezina briljantna IT nećakinja, ne može ući u trag toj tajnovitoj osobi ni doznati kako je uspjela pristupiti Scarpettinu privatnom životu. Kad druga smrt šokira i protrese Scarpettu do srži, postaje očito da se ona i njezini bližnji suočavaju s nečim znatno većim i opasnijim nego što su mogli i zamisliti.


Mislim da je “Kaos” dobar naslov jer ova priča je uistinu kaotična. Prvih 20% knjige je užasno usporeno i dosadno. Kasnije biva nešto bolje…


“Kaos” – od antičkog – χάος (kháos) stanje reda bez predvidljivosti. Anarhija. Znanost nepredvidljivog.


Čini mi se da njezine novije knjige gube pomalo onu uvjerljivost koju je na početku izgradila svojim prvim nastavcima ovog serijala. Detalji su prije bili fascinantni, a sada su nekako više suhoparni, isforsirani i zamorni. Lucy je i dalje “genijalka” koja je sve naj… Nešto kao Scarpettin klon… Marino je valjda sad već u poznim godinama, uostalom, kao i Scarpetta sama, i malo mi je nerealistično da netko tko je na redovnom meniju imao alkohol, cigarete i pizzu punih 50-ak godina i dalje ima kondiciju Batman-a… I, zar ne bi njih oboje već odavno trebali brčkati noge negdje na moru, ispijajući koktelčić i uživajući u mirovini?

Sada se neću ni osvrtati toliko na ogavne opise zlostavljanja životinja koje Patricia vrlo često provlači kroz svoje romane, jer mislim da je ovo gore bilo i više nego dovoljno i znam da nisam usamljen u ovim zapažanjima.


“Kaos dolazi u smrdljivom roju…”


Ajde dobro, da kažem i jednu pozitivnu o ovoj knjizi. Naučio sam što je pangit.


“Ali ono što vidim nema smisla. Kaotično je.”


Prethodno pročitani : Prašina, Krv i meso, Lakomisleno srce, Quantum, Corpus Delicti, Sve što ostaje, Farma leševa, Na okrutan i podmukao način, Obdukcija.


O autorici


Patricia Cornwell (1956.) svjetski je poznata američka spisateljica kriminalističkih romana koja se proslavila serijalom o patologinji Kay Scarpetti. Cornwell je, nakon što je diplomirala engleski jezik, karijeru započela kao novinarka crne kronike, a potom je radila i u uredu patologa te policijskoj stanici. Prije nego je 1990. godine objavila prvi roman o Kay Scarpetti, napisala je tri romana koja nitko nije htio objaviti. Dosad je o Kay Scarpetti objavila više od dvadeset romana.


Citati


“Ali svijet oprašta manje nego nekada…”


“Nesreće su moj poziv. Strašne vijesti izvlače me iz kreveta. Tragedija je moja svakodnevica,moj kruh.”


“Treba biti oprezan s informacijama koje se mogu pronaći na internetu.”


Preporuka ljubiteljima Cronwellice. Vjerujemo da su ljubitelji ovog žanra itekako upoznati s njezinim likom i djelom, makar su ovi noviji naslovi već pomalo isforsirani, pravi ljubitelji ih sigurno neće propustiti.Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/kaos/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s