Slavljenica ★ Penelope Douglas

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Ivan Babačić


Ima nešto u tim taboo-ima i zabranjenom voću koje te stavlja pred raznorazna iskušenja te testira tvoje granice i stavove. Ovo je jedna prekrasna romansa koja prkosi razlici u godinama i koja uči pravoj, ozbiljnoj ljubavi koja puni srce i grije dušu.O knjizi / Moj dojam


“Zasigurno je lijepo otići kući svjestan da sutra možeš platiti svoje račune i otići u nabavku u dućan, bez razmišljanja o tome koliko ćeš potrošiti.”


Jordan je snažna, neovisna mlada žena. Iako je navršila tek devetnaest godina, ona svojim ponašanjem, odgovornošću, razmišljanjima i predanom radu može konkurirati bilo kojem tridesetogodišnjaku.

Kako je puno toga prošla u svojih 19 godina, jedino sigurno u životu što ima su ljubav njezine sestre, naklonost šefice i prijateljstvo svog dečka… Njezini najdublji strahovi povezani su s njezinim odrastanjem, za to da nikad za nikoga nije bila dovoljno dobra. Zbog svega što je prošla, koliko god bila izvana jaka, iznutra je skroz slomljena.

Svi koji su kroz svoje odrastanje prošli trnoviti put itekako će znati suosjećati s glavnom protagonisticom. Znat će ju, praktički u dušu. Toliko je dobro opisan njezin lik. Ona, iako jaka, u biti se boji… Boji se bilo kome biti teret. Boji se napuštanja… Boji se, ali se nada… Boji se, ali se bori…


“Želja je uvijek bila ista. Sa svakom svijećom. Svaki put. Priželjkivala je sebi život od kojeg joj neće biti potreban odmor.”


U posljednje vrijeme, dečko joj je sve neozbiljniji, a sestra pak ima svoj život i svoje probleme…
Kad joj dečko zaboravi i na njen devetnaesti rođendan, Jordan odluči sama sebe počastiti filmom u kinu gdje upoznaje zagonetnog Pikea.
Igrom sudbine, ispostavit će se da je zgodni Pike otac njezina dečka i da im ne gine živjeti kod njega neko vrijeme dok ne stanu na svoje noge.

Priču pratimo, poglavlje za poglavljem iz dviju perspektiva, Jordanine i Pikeove.


Jordan:

On me je primio kada nisam imala kamo otići. On me ne iskorištava, ne povrjeđuje i ne zaboravlja na mene. Ne odnosi se prema meni kao da sam nitko i ništa, ne uzima me zdravo za gotovo i ne čini me nesigurnom. Sjeti me se, smije se sa mnom, gleda u mene. Sluša me, štiti, vidi me. Osjećam njegov pogled na sebi tijekom doručka za blagovaonskim stolom, a srce mi brže zakuca kada ga čujem na prilazu pri povratku s posla. Moram to zaustaviti. Ne smije se dogoditi. Sestra mi je jednom zgodom rekla da ne postoji dobar muškarac, a ako pronađeš kojega, vjerojatno nije dostupan. Samo Pike Lawson nije onaj koji je nedostupan. Ja sam takva.


Pike:

“Primio sam je k sebi jer sam mislio da pomažem. Skuhat će koji obrok i malo počistiti. Bio je to jednostavan dogovor. Kako su dani prolazili, bilo je sve samo ne jednostavno. Trebao bih prestati razmišljati o njoj i zaustavljati dah svaki put kad naiđem na nju u kući. Ne smijem je dirati, čak ni poželjeti to. Nismo slobodni upustiti se u ovo. Ona je devetnaestogodišnjakinja, a ja tridesetosmogodišnjak. I otac njezina dečka. Na nesreću, oboje su se upravo preselili k meni.”


I tako…

Dok ju vlastiti frajer vidno zapostavlja, njegov otac sve više očarava malu Jordan….

Zabranjeno voće… Unutarnje bitke…

Ovo je jedna od najljepših ljubavnih priča koje sam ikad pročitala.

No…

Mnogo je prepreka na putu… Hoće li ih ovaj intrigantni par uspjeti savladati na vama je da otkrijete…


“Ponovno sam se osjećala kao teret. Nisam dobrodošla. Ni tamo ni igdje drugdje.”


O autorici


Penelope Douglas autorica je bestselera New York Timesa, USA Todaya i Wall Street Journala. Njezine knjige prevedene su na trinaest jezika, od serijala The Fall Away i The Devil’s Night do samostalnih djela poput Misconduct, Punk 57 i Slavljenice.


Citati


“Vrijeme prolazi tako brzo, a tvoji strahovi uvijek će biti dobra izlika da ne učiniš nešto što želiš. Ne sumnjaj u sebe, ne dopusti da te strah sputava, nemoj biti lijena i nemoj temeljiti vlastite odluke na drugima i njihovoj sreći. Idi za onime za čime žudiš… “


“Znaš koji je problem s muškarcima? Misle da se mogu loše ponašati prema ženi i da će ona to trpjeti, ali naša pobjeda nastupa onda kada vam to ne dopustimo.”


“Sinoć sam poželjela istu stvar kao i one večeri u kinu. Bilo mi je lijepo u tim trenucima i nadala sam se da ću se tako osjećati svakoga dana. To je sve što želim. Nisam htjela nešto promijeniti ni imati ono što dosad nisam imala, samo sam se htjela osjećati kao u tim trenucima svakog dana. Posebnom i sretnom, svjesna toga da netko misli na mene.”


Preporuka svim romantičnim dušama. Opustit će vas. Obećajemo. Ovo je čisti užitak. Savršenstvo!Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/slavljenica/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s