Otključaj svemir ★ Stephen & Lucy Hawking

Izdavač: FOKUS na hit

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Igor Rendić

Ilustrirao: Jan Bielecki


Znate li točno kako je nastao svemir? Zanima li vas je li moguće putovanje kroz vrijeme? Želite li se upustiti u knjišku svemirsku avanturu u koju vas vode Stephen Hawking i njegova kćer Lucy? Ja sam se odvažila i nisam požalila…O knjizi / Moj dojam


Znate li točno kako je nastao svemir? Kako izgledaju i koje tajne skrivaju crne rupe? Kakvi uvjeti vladaju na Marsu i je li moguće putovanje kroz vrijeme?

Krenite u avanturu života uz fantastičnu zbirku tekstova i nevjerojatne činjenice koje je sa svojom kćeri Lucy prikupio i stavio na papir briljantni znanstvenik, profesor Stephen Hawking.

Ovaj znanstveni sadržaj sad je prvi put objedinjen na jednom mjestu, uključujući činjenice o genetici, teorijama zavjere i klimatskim promjenama.

Opremljen prekrasnim ilustracijama i prepun nevjerojatnih podataka, ovo je savršen vodič kroz sve što ste ikad htjeli znati o našem svijetu i dalje od njega.


Mnogo je priča o nastanku svijeta…

Ali…

Zašto smo, zapravo, svi mi tu?

Otkud smo došli?

Je li, zaista, sve počelo Velikim praskom?

Želite li znati?

Pa krenimo… Što ćete sve naučiti uzevši u ruke ovu fino popunjenu knjigu…

Saznajte sve o kometima. Proučite svjetlost i njezino kretanje, proučite elektromagnetsko polje koje je jedno od najvažnijih obilježja svemira jer drži atome na okupu.

Život u svemiru…

Zašto putujemo u svemir?

Čemu sav taj trud i novac utrošen kako bi dobili šačicu Mjesečeva kamenja?

Jesmo li svjesni da takvi projekti imaju moć promijeniti budućnost ljudske rase?

Kako izgledaju crne rupe? Jeste li znali da u crnu rupu možete upasti baš kao i u Sunce? Znate li kako uopće nastaju te rupe? Zanima li vas? Ovdje se nalazi baš sve što ste ikad željeli znati o crnim rupama i to objašnjeno jednostavnim jezikom koji svatko od nas može razumjeti.

Jeste li znali da je gravitacija zapravo kozmičko ljepilo koje nas svih drži na okupu?

Znate li što je nulta gravitacija?

Ako tamo vani zaista ima izvanzemaljaca, saznajte postoji li ikakva mogućnost da ih ikada sretnemo…

Saznajte kako se zvuk kreće svemirom…

Prošvrljajte katalogom planeta upoznavajući njihove karakteristike.

Proučite kvantne teorije i kontroverznu teoriju multiverzuma…

Crvotočine i četverodimenzionalno prostorvrijeme…

Sudar čestica… Kvantna mehaniku… Teoriju struna… Teoriju 12 dimenzija…

Zakoračite u tamnu stranu svemira i otkrijte sve njezine tajne…

Zađite u svijet nepoznatog na stranicama ove predivne knjige i dobit ćete jasan uvid na ono što znanost može učiniti za nas i način na koji će ona utjecati na nas u budućnosti.

I kad se vratite… Prošvrljajte opet malo po prvim poglavljima da si ponovite neke osnove o sastavu našeg planeta Zemlje… Pa okrenite zadnje poglavlje… Jer…

Knjiga završava s poglavljem o klimatskim promjenama. Najbitnijom temom za čovjeka.

“Ništa vas ne bi trebalo odvratiti od pomaganja i poduzimanja nečega i nije važno koliko godina imate ili gdje živite.”

Sviđa mi se što su Stephen i Lucy odlučili posvetiti jedno cijelo poglavlje o budućnosti prehrane.

“Govedina je najveći krivac. Krave proizvode stakleničke plinove u svom probavnom sustavu nakon što fermentiraju pojedenu hranu u prvom dijelu svojih želudaca. Da, ovdje govorimo o podrigivanju i prđenju! Uz to, uzgoj hrane za krave i drugu stoku zahtijeva korištenje gnojiva, koje također ispušta stakleničke plinove. Rezultat je da govedina proizvodi 250 puta više stakleničkih plinova po gramu proteina od usjeva kao što su leća i geah, te više od 20 puta više stakleničkih plinova po porciji povrća. Ostala prehrana zasnovana na životinjama – primjerice jaja, mliječni proizvodi, piletina i neki morski plodovi – ispušta značajno manje stakleničkih plinova od govedine, a prehrana zasnovana na biljkama ispušta ih najmanje

I gdje smo sad? Čini se jasnim da bi, ako želimo izbjeći opasnu razinu klimatskih promjena i nezdrave razine bolesti povezanih s prehranom, prehrana budućnosti morala biti značajno drugačija od prethodnih trendova, mesnih i mliječnih proizvoda, šećera i ulja…


“Otključaj svemir” na jednome mjestu okuplja sve divne eseje i činjenice koje su autori skupili, a također uključuje i nova znanja o temama kao što su genetika, multiverzum i crne rupe.

Na ovim stranicama, između ostalog, autori su se dohvatili i teme umjetne inteligencije, kao i etike, opasnostima koje vrebaju na internetu te problemom nijekanja znanosti.


Više od 400 stranica zanimljivih informacija čeka vas u ovoj predivnoj, jednostavnim jezikom napisanoj i edukativnoj knjizi.

I za kraj, poručuje vam Lucy: “Nemojte letjeti preblizu crne rupe.”


O autorima


STEPHEN HAWKING bio je sjajan teorijski fizičar. I općenito se smatra jednim od najvećih svjetskih mislilaca svih vremena. Do smrti je predavao matematiku i fiziku na Lucasovoj katedri Sveučilišta u Cambridgeu.

Autor je kultne “Kratke povijesti vremena”, jedne od najpoznatijih kozmoloških knjiga na svijetu te mnogih drugih svjetskih uspješnica. Preminuo je 14.3.2018.


LUCY HAWKING dječja je spisateljica, koautorica fantastičnog serijala i zbirke “Otključaj svemir” koje je realizirala s ocem Stephenom. Lucy je bivša bovinarka, pisala je za brojne britanske redakcije, a redovito diljem svijeta idržava izlaganja o znanosti.Neki korisni savjeti iz knjige


“Prije nego nešto objavite na internetu, ne razmišljajte samo o osobi kojoj je to namijenjeno. Razmislite želite li da i drugi ljudi – oni koje poznajete i oni koje možda ne poznajete – vide taj sadržaj, sad i u budućnosti.”


“Sjetite se gledati u zvijezde, a ne u vlastita stopala!”

~ Stephen Hawking


“Razmišljajte o internetu kao o stvarnom svijetu. Puno se sjajnih stvari događa na njemu, i ima puno prijateljski raspoloženih ljudi. No i u stvarnom svijetu postoje mjesta na kojima moramo paziti kuda hodamo, s kim razgovaramo i što radimo. Sve se to da primijeniti i na šetnju internetom.”


Preporuka svima. Ovo je knjiga koja bi trebala naći svoje mjesto u obiteljskoj biblioteci.Link za kupnju: https://fokusnahit.com/proizvod/otkljucaj-svemir/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s