tijelo dom ★ rupi kaur

Izdavač: Stilus KnjigaOcjena: 5/5 ★★★★★
Preveo: Ira Martinović


Predivna, eterična, senzualna, inspirativna, atmosferična, nadahnjujuća i ohrabrujuća poezija s prepoznatljivim pečatom Rupi Kaur.Knjiga koju su obožavatelji Rupi Kaur diljem svijeta dugo iščekivali, tijelo dom je intimno putovanje kroz misli i osjećaje koje vodi kroz prošlost, sadašnjost i moguću budućnost jednog bića. Lirsko putovanje kroz riječi i ilustracije predstavlja zbirku iskrenih, otvorenih razgovora što ih autorica vodi sa samom sobom, a koje toplim svjetlom obasjava obitelj i dom, mentalno zdravlje i depresiju, uloge muškarca i žene, ljubav i prihvaćanje.

„Svaki put sam uzbuđena kad se spremam podijeliti novu zbirku sa svijetom”, kaže Rupi. „Ova je zbirka ljubavno pismo meni samoj – podsjetnik da svi moramo naći vremena napuniti zalihu ljubavi, prihvaćanja i zajedništva. Nikamo ne možemo stići sami. Potrebni smo jedni drugima. Zajedno možemo stvoriti bolji svijet.”

Motivi istraživanja osobnosti i otkrivanja vlastitog ja Rupi je predstavila u svojem elegantnom, jednostavnom stilu i izlila na stranice zbirke. tijelo dom obrađuje teme ljubavi, gubitka, traume, iscjeljenja, ženstvenosti i iseljeništva, kroz koje se provlači nit misli o samoprihvaćanju.

imam osjećaj da promatram život kroz zamagljeni ekran televizora. osjećam se udaljeno od ovog svijeta. gotovo kao stranac u ovome tijelu. kao da je svaka lijepa uspomena izbrisana iz čaše mog uma. zaklopim oči i ne mogu se sjetiti kako je to biti sretna. srce mi padne u želudac kad shvatim da ujutro moram ustati i pretvarati se da opet ne tonem. želim živjeti. želim da mi vrate živost mojega života.

~ rupi kaur, “tijelo dom”, Stilus knjiga


Ovo je moj prvi susret sa Rupi i uspjela me je lansirati u orbitu.

Knjiga je podijeljena na 4 poglavlja: um, srce, odmor i buđenje.

Sa toliko malo riječi Rupi rastvara svijetove, oslobađa i najdublje zakopane emocije i stvara katarzične vrtloge. Ona svakom rječju pogađa u srž ljudskosti. Ona nije samo pjesnikinja , ona je umjetnica.

“zašto sve
izgubi ljepotu
kad postane naše”

Posebno mi se svidio dio gdje maestralno opisuje muškarce grabežljivce. One spodobe koje vrebaju cure bez očeva, one emotivno zakinute, u predjelu srca ranjene, one nevoljene i potrebite. One koje žude za tim da im muškarac pokloni malo pažnje, jer u životu nisu dobile ni mrvice.

Svidjelo mi se kako piše o vezama koje ti daju krila i o onima koje smanje naš svijet.


“partner bi ti trebao obogatiti život
a ne ispraznitu ga
ako ostaneš iako te sve boli
to nije ljubav”


I za kraj, od mene definitivno velika preporuka.

“nakon toliko razjedinjenosti
moj um i tijelo konačno se vraćaju
jedno drugome”


O autorici


Rupi Kaur autorica je i ilustratorica dviju pjesničkih zbirki. Crtanjem se počela baviti u petoj godini, kad joj je majka dala kist i rekla: “Crtaj koliko ti srce želi!” Rupi na život gleda kao na umjetničko istraživačko putovanje. Nakon studija retorike, 2014. objavljuje svoju prvu zbirku poezije, Mlijeko i med. Ta međunarodna uspješnica prodana je u više od milijun primjeraka i godinu se dana zadržala na top-listi New York Timesa. Dugoočekivana druga zbirka, The sun and her flowers, objavljena je 2017. Kaur i u njoj istražuje bolne teme ljubavi, traume, zacjeljenja, ženstvenosti, raseljenja i revolucije. Rupi nastupa kao govornica diljem svijeta. Prepoznata je i kao fotografkinja i umjetnička direktorica i nada se da će se i u tom području uspješno izražavati.

Najdraže pjesme

ništa nije bolje od osjećaja
da si na vlastitoj strani.

tvoja je ljepota neporeciva
ali sve ono sveto i prastaro u tebi
još više ostavlja bez daha.

partner bi ti trebao
obogatiti život
a ne isprazniti ga
ako ostaneš iako te sve boli to nije ljubav


ili romantično sanjarim o prošlosti
ili se brinem zbog budućnosti
nije ni čudo
da se ne osjećam živom
kad ne živim
u jedinom trenutku koji je stvaran.

~ sadašnjost


naša sposobnost
da stanemo na noge nakon svake tuge
nešto je najljepše što sam vidjela.

upropastili smo
svoj jedini dom za
lagodu i profit
i nijedno od toga neće nam
biti od koristi kad zemlja
više ne bude mogla disati.


izgradila sam samopouzdanje
kad sam odlučila da je zabava
daleko važnija od
moje bojazni da izgledam glupo

— pleši pred svima

Preporuka svima koji vole poeziju. Ovaj dragulj se ne propušta.


Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/tijelo-dom/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s