Bijeli jelen ★ prema priči Vladimira Nazora, ovu priču je prepričala Vera Barić

Izdavač: Znanje

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Ilustrirala: Ana Grigorjev

Prepričala: Vera Barić


Jedna od najljepših slikovnica, usudim se reći, na svijetu. 🤍O knjizi / Moj dojam


Malena i krhka djevojčica, bez oca i majke, guščarica Anka svakoga je dana tjerala na pašu gospodareve guske. Nakon što od lovaca spasi košutu, ostaje s njom u šumi. Razumije jezik šumskih životinja i odrasta među njima.

Ipak, kad god može, pomaže ljudima i postaje dobri šumski duh. Veliko slavlje zavladalo je u šumi kad se u košutinu logu rodilo bijelo
jelenče. Najsretnija je Anka koju sada zbog njezine krasne zlatne kose zovu Zlatokosom.

Bijeli jelen postat će njezin nerazdruživi prijatelj sve do trenutka kada ona napusti šumu i vrati se ljudima kao vranjska kneginjica.


Svirepost lovaca odmah na početku dolazi do izražaja kad malu, siromašnu djevojčicu Anku stanu gađati kamenjem jer im nije odala smjer kojim je košta pobjegla. Oni predstavljaju ono negativno. Kao i okrutni feudalac, knez Bodo. Zli ljudi. Zlo u svijetu. Kasnije, kroz priču imat ćemo priliku upoznati i jedan sličan primjer iz životinjskog svijeta koji preslikava zlo, vuka Ovcodera. I Bodo i vuk umiru u lovu. Time nam Nazor oslikava poetičnu pravdu – da se dobro dobrim vraća, a zlo zlim. Tko se mača laća, od mača i pogiba.

Lik Anke (kasnije Zlatokose) predstavlja most između dvaju svjetova. Ona je bila nevidljivo uže koje je spajalo svijet ljudi i životinja, ona je bila dobri duh šume koji je pomagao pripadnicima oba svijeta, ne birajući, ne propitujući, ne kalkulirajući – jedina motivacija joj je bila činiti dobro i biti pravedna.


“Prije sam htio biti oštar poput svog oca. Ti si me naučio da budem dobar i milostiv jer si štitio siromahe i nevoljnike.”


“Bijeli jelen” jedna je od najljepših bajki hrvatskog književnika Vladimira Nazora i jedna od najljepših bajki općenito, na svijetu, barem meni. Ova bajka uvlači nas u svijet životinja i ljudi, nepravde i pravde, zla i dobra, a krasi je snažna pouka da dobra djela uvijek budu nagrađena, ali nagrada nam nikad ne bi smjela biti motiv da ih činimo.

Ilustracije su zapanjujuće. Zapanjujuće!!!

Ono što me se najviše dojmilo (izuzev ilustracija) je Ankina spremnost na žrtvu na početku priče kako bi spasila ranjenu košutu i na kraju priče, njezina spremnost na žrtvu kako bi spasila Bijelog jelena.

Mogu se poistovjetiti s tim. Pouka rezonira cijelim mojim bićem. Ovo je primjer slikovnice kakva bi trebala biti dostupna djeci.

I za kraj… Prisjetimo se…
Najvažnije je činiti dobro, ne samo jer se ono dobrim vraća nego zbog mira u srcu i duši, jer mirna savjest je najmekši jastuk.O autoru prema čijoj je priči ova priča nastala


Vladimir Nazor (Postira, 30. svibnja 1876. Zagreb, 19. lipnja 1949.) bio je hrvatski pjesnik, prozaist i prevoditelj te političar za vrijeme Nove Jugoslavije”. Predsjednik ZAVNOH-a, i prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike.Ovu predivnu priču nam je omogućila i prepričala:


Vera Barić


O ilustratorici


Ana (Bihelović) Grigorjev je rođena u Beogradu, Srbija, gdje je završila Školu za dizajn, a potom i Likovnu akademiju, odsjek slikarstvo.

Bavi se ilustriranjem knjiga za djecu (slikovnice, udžbenici, romani, priručnici…) Do sad je ilustrirala preko 180 visokotiražnih knjiga za djecu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće, kao što su Narodna knjiga, Litera Books Greece, Nolit, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Calamus, Dečja knjiga, Kreativni Centar, Evro-Book, Pčelica, Eduka, Bookland, Čarobna knjiga, Al Waraqoon W.L.L. (Bahrain)

Najznačajnija dela koje je ilustrirala: Knjiga za svaku devojčicu (2008), Knjiga za svakog dečaka (2010), Vesele porodice (2008-2010), Konjić Grbonjić (2011), Zlatni ključić (2012), Ana i Luka upoznaju Srbiju (2012), Snežna kraljica (2013), Krcko Oraščić (2014), Čarobnjak iz Oza (2015), Princeza u magarećoj koži (2016) Palčica (2017), Maša i medved (2017)…

Neke od knjiga koje je ilustrirala su prodane i prevedene u više od 20 zemalja i postigle veliku popularnost, kao što su npr. Knjiga za svaku devojčicu i Knjiga za svakog dečaka (Kreativni Centar), Snežna kraljica (Evro Book), Palčica, Čarobnjak iz Oza, Krcko Oraščić…

Od 2003. god. je redovni član ULUPUDS-a.

Preuzeto sa njezine divne stranice: http://www.anagrigorjev.com/Preporuka svoj djeci svijeta. I odraslima da se prisjete pravih vrijednosti.Link za kupnju: https://znanje.hr/product/bijeli-jelen/415820

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s