Ima li još seksa u gradu? ★ Candace Bushnell

Izdavač: Znanje

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Morana Panjkota


Ima li još seksa u gradu? 🤔O knjizi / Moj dojam


Dvadeset godina nakon što je svojom pronicljivom, poticajnom prvom knjigom “Seks i grad” preobrazila krajolik pop kulture i dejtanja s pomoću detaljnih opisa rituala parenja manhattanske elite, Candace Bushnell donosi nam novu knjigu o divljinama i opasnostima seksa i izlaženja nakon pedesete.

Mogu samo reći da je ova knjiga iznenađujuće dobra s obzirom na očekivanja. A očekivanja su bila – nikakva. 😂

“Ima li još seksa u gradu?” prati skupinu prijateljica koje se sele između Manhattana i ladanjske enklave zvane Village te se pokušavaju snaći usred suvremenog fenomena dejtanja nakon pedesete.

Bushnellica pokriva veći broj tema: starenje, ljubav, stil života u New Yorku s kojom godinom u guzici, socijalni status, usamljenost, prijateljstva, “mladunčenje” (starije žene kao plijen mladih muškaraca), tretman “Mona Lisa” (operacija vagine, česta preporuka starijim ženama) dejtanje putem Tindera… Od uspona (Moj Novi Dečko ili MND) do padova (Ludilo Srednjih Godina ili LSG), Bushnell nam s mnogo humora i jasnoće pokazuje kako danas (barem u New Yorku) izgledaju veze.

Kriza srednjih godina dislovno vrišti iz ove knjige i svih njezinih protagonistica.

Temeljem vlastitih iskustava, autorica nam pripovijeda satiričnu priču o ljubavi i životu, i to iz različitih aspekata – o braku i djeci, razvodu i gubitku – a jasno prikazuje i pritisak na žene koje bi izgledom trebale ostati vječno mlade i ujedno postići sve na svijetu.

Bushnellica i ja živimo u dva sasvim različita svijeta i svijet, očito, gledamo sasvim različitim očima. Ne, nisam se mogla naći u niti jednom aspektu knjige. Većina tematika uopće mi nije bliska. Nekako mi je isuviše snobovska i zaista ne mogu reći da sam disala, navijala i plakala uz glavne likove.

Ovo je neizostavan nastavak jedne od najrevolucionarnijih knjiga o vezama dvadesetog stoljeća iz pera svjetski poznate društvene komentatorice, ali knjiga nije my cup of tea. Nije loša, ali nije za mene… Čak me i iznenadila time što mi uopće nije bila loša. Nije loša, ali nije za mene.

Naslovnica mi je fora. Simpatična, upadljiva boja…. New York… Grad o kojem sanjam, ali ne u smislu u kojem ga njujorčani (barem ne oni opisani u knjizi) doživljavaju… Mene privlači sama atmosfera grada. Njegov puls. Život. Ta užurbanost. Taj šušur. Njegovi muzeji… Spomenici…. Građevine…

No vratimo se na knjigu…

Ovo je, dakle, iznimno lako štivo za razbibrigu s ponekim dramatičnim događajem koji više izaziva frustraciju nego suze. Brzo se čita. Nećete dugo čekati na odgovor pitanja iz naslova.O autorici


Candace Bushnell, rođena 1. prosinac 1958., američka je spisateljica i kolumnistica, najpoznatija po knjizi “Sex and the City” koja je poslužila kao predložak za istoimenu popularnu TV-seriju. Protagonistica serije Carrie Bradshaw, predstavlja njen alter ego, odnosno dio radnje se temelji na njenom životu u New Yorku gdje se doselila 1977. i postala dijelom tamošnje društvene scene.


Citati


“Kao i u slučaju planeta, teško se oduprijeti privlačnoj sili partnerstva. Način da budemo zajedno u istom prostoru. Jer što je zapravo veza, ako ne dva tijela koja kruže jedno oko drugoga u prostoru i vremenu.”


“Kad ste žena bez djece i muža, poput Marilyn, svijet se pita što će biti s vama, a pitaye se i sami. Kad ste žena bez djece i muža, za vas stvarno ne postoji prihvaćen scenarij.”


“Poznata sam po tome što od djetinjstva nikad nisam imala majčinske instinkte.”


“Držanje tuđe bebe u svom naručju izazivao mi je strah i doživljavala sam ga kao svojevrsnu indoktrinaciju.”


“Mladunčenje ne podrazumijeva starije žene u lovu na mlađe muškarce nego mlađe muškarce u lovu na starije žene.”


“Sve dok žene budu željele muškarca, i dok bude postojala šansa da ga pronađu, čak i ako je igra namještena protiv njih, žene će nastaviti igrati.”


“Morala sam postaviti pitanje koje se samo nametalo: Ima li još seksa u gradu?”


“Zar je upuštanje u ciklus ljubavnog odnosa jedino što sa svojim životom mogu učiniti? Razmišljala sam o staroj definiciji ludosti: iznova raditi uvijek istu stvar i nadati se drukčijem rezultatu.”


“Jedna od stvari koje srednju dob čine sjajnom je to što većina postane mrvicu ljubaznija i barem malo pomirljivija. To je zato što vam se do ulaska u srednju dob već dogodio stvaran život. Naučili ste neke lekcije.”


Preporuka svima koje opis knjige zaintrigira.Link za kupnju: https://znanje.hr/product/ima-li-jos-seksa-u-gradu/290080

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s