PRIČE O NAMA ★ Jelena Kastaneti

Izdavač: Alegria knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

http://www.kastaneti.com


Divna, inspirativna i, na neki način, pomalo katarzična zbirka kratkih priča u kojima se svatko od nas može pronaći.O knjizi / Moj dojam / Moja priča


“Priče o nama” nisu priče o jednom paru. One govore o ljudima koje možda nitko od nas nikada nije sreo, jednako kao i o onima koje svakodnevno susrećemo, ali i o nama samima. Te su priče tek posljedica moje mašte, ali ogledalo mnogih stvarnosti. Ponekad je netko pisao – njemu, jednako kako su ponekad pisali – njoj. Ja sam, pišući, toliko toga rekla – tebi. I, ako na kraju ove knjige osjećaš išta što mi želiš reći natrag, ostavljam prazninu u kojoj i ti možeš pisati – meni.
Budi stota priča. Neka sve naše emocije stvore najmoćniji vrtlog koji će zarobljene duše osnažiti za let.

I neka, kao dokaz naše slobode, vječno žive u ovim pričama o nama.

~ Jelena Kastaneti


Uživala sam u svakoj od ovih kratkih priča. One ne govore o jednom paru, one govore o mnogim parovima, o mnogim ljudima. O sanjarima. O zaljubljenima. O usamljenima. Naivnima u svoj svojoj čednosti. Djetinje slobodnima. Srcem vođenima. Pronašla sam toliko mnogo sebe u nekima… Izvukla sam toliko lijepih citata… Uživala sam u svakoj minuti provedenoj čitajući ovu knjigu.
Ljepota pisanja. Ljepota koja odjekuje istinitošću. Ljepota koja te doziva, privlači i oslobađa, sve u isto vrijeme.
Ovo je zaista jedna jako lijepa knjiga koju vrijedi barem jednom, ako ne i više puta, pročitati. Ono što vam garantiram je to da ćete pronaći sebe u makar jednoj od ovih priča.

Ovo mi je bio najdraži ulomak:


“Bio je baš onakav, za zarobiti u vječnosti, ali danas dok ga se sjećam, svi naši sati stanu samo u trenutak. On je meni tog trenutka svirao, ja sam njemu tog trenutka plesala. Bio je satkan od meni stranog svijeta, a i ja sam njemu bila nekako daleka. No, dok smo maštali o nekim budućim nama, činilo se da nema razlike između naših svemira.”


Nadam se da nisam pretjerala s citatima, ali toliko ih je mnogo dobrih da je jednostavno moguće izabrati najbolje od najboljih kad su svi – najbolji.


“Nitko ne može drugome dati ono što ne nosi u sebi.”


A na kraju vam je Jelena ostavila prostora da napišete i svoju vlastitu priču. Da budete stota priča. Da nešto izbacite iz sebe. Da nešto priznate sami sebi. Da nešto oprostite sebi. Da ispišete dokaz svoje slobode koji će vječno živjeti u priči o nama.

“Neka sve naše emocije stvore najmoćniji vrtlog koji će zarobljene duše osnažiti za let.”


Evo i moje, stote, priče:

“Dragi Ti,

vrijeme je ovdje divno, kao da se proljeće poljubilo s ljetom. Zrak je gotovo, pa ukusan. Sve miriše na med i lavandu. Papir na kojemu pišem moja su krila za let. Krila kojima odletim tebi. Krila kojima te obgrlim, zagrlim, utješim. Krila koja su moj splav koji prkosi struji, vjetru i oluji. I plovi hrabro sve dok ne stigne u svoju luku. Ti si moja sigurna luka. Oduvijek si bio. Zamišljam tvoje pune usne i tvoje snažne ruke koje nježno grle. Pitam se cijelo ovo vrijeme koliko vremena smo proveli tražeći jedno drugo… Što je to vrijeme koje nas neprestano vezuje u omče čekanja? Postoji li ono kako bi produžilo našu patnju ili ojačalo naš duh? Ne znam, ali ono što znam je to da u sreći nema vremena. Vrijeme za mene ne postoji kad sam s tobom. Naša ljubav oduvijek je bila duboka poput oceana, sjajna poput zvijezda i zauvijek će biti beskrajna poput svemira. Vatra ljubavi se sa neba spušta u mnogim oblicima. Ja u svakom vidim tebe. Ionako će se jednog dana djelići nas raspršiti i postati sastavni dio novog života. Cjelokupna Priroda kupa se u svjetlosti atoma koje nastanjuju naše duše. Još jučer sam bila nijema riječ u srcu okovanog Vremena. Danas sam već pjesma svjetlosti na usnama Beskraja u rumenilu svitanja.” ~ Martina (Knjiški Moljac)


O autorici


A što Jelena Kastaneti kaže o sebi:

Ne znam, čini mi se da bi mi bilo lakše napisati još jednu knjigu, nego pokoju rečenicu o sebi. Možda je najvažnije znati da živim i pišem u Zagrebu, da iza sebe imam zbirku poezije, roman “(Moj) Dnevniče” i stotine kratkih priča koje svoje mjesto pronalaze u zbirkama “Priče o nama”, “Još poneka priča o nama” i “Posljednje priče o nama”.

Ja bih još rekla da mi je radost omiljena riječ, da sam zaljubljena u ljubav. Možda još i da volim tratinčice, zelenu boju, da sam sanjar.
I da mi se srce smije kada mašta koju ja ispisujem, dotakne stvarnost onoga koji čita.”


CitatiPreporuka svima koji su čitajući ovaj osvrt dobili želju za čitanjem ove divne knjige. Preporuka svim sanjarima. Svima onima koji vole inspirativne kratke priče…Link za kupnju: https://kastaneti.com/proizvod/price-o-nama/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s