Ako dođeš na Zemlju ★ Sophie Blackall

Izdavač: Znanje

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Maja Klarić


“Dragi posjetitelju iz svemira, ako dođeš na Zemlju, evo što trebaš znati…”O knjizi / Moj dojam


Ideja za ovu knjigu autorici je pala na pamet dok je bila na jednom himalajskom vrhu u Butanu gdje je radila s organizacijom Save the Children.

“Nismo razumjeli ni riječ onoga što smo jedni drugima govorili, ali djeca su mi nacrtala crteže i podijelila svoj ručak sa mnom, a ja sam im pokazala nekoliko knjiga. Dotad sam već napravila knjige o divljim svinjama i bebama i medvjedima i svjetionicima, aliono što sam u tom trenutku željela bila je knjiga koja će nas sve povezati. Knjiga o njihovu domu i mojem. Stoga sam odlučila napraviti upravo takvu knjigu”

Dakle, ovaj vodič po našem planetu nadahnut je tisućama djece koje je autorica Sophie Blackall upoznala putujući svijetom. Ali ono što Sophie nije očekivala je to da će joj za realizaciju takve knjige trebati čak 5 godina. Knjiga je napisana u obliku pisma koje jedno dijete piše nepoznatom posjetitelju iz svemira. A glavna premisa joj je poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge.

“Na Zemlji živi skoro osam milijardi ljudi. Samo je mali broj njih stao u ovu knjigu.”

“Mnogo toga ne znam. Ne znam postoji li život drugdje u svemiru, iako mi je teško povjerovati da smo sami samcati. No jedno znam: upravo u ovom trenutku, svi smo zajedno ovdje na ovom prekrasnom planetu. Jedini je koji imamo i zato bismo ga trebali čuvati. Baš kao i jedni druge.”

Ovo je jedna jako lijepa slikovnica. Vrhunski ilustrirana i vrhunski koncipirana. Izvanredna kao poklon djetetu.

“Mi se ljudi definiramo prema tome gdje smo rođeni, gdje živimo, u što vjerujemo, kakvu odjeću nosimo i koje jezike govorimo. Ali ne postoji “tipična” osoba. Svi smo drugačiji. Pa ipak, postoji nešto što svi dijelimo – planet na kojem živimo. Svijet planina s ledenim kapama, vijugavih rijeka i ledenjačkih jezera i svjetlucavih mora, užurbanih metropola i živahnih gradova i pospanih sela. Svijet koji sadrži svu našu hranu i svu našu vodu i svu našu umjetnost i knjige i glazbu, svakog mrava i svako kihanje i svaki zarez, svaki atom svake žive i nežive stvari. Ovaj planet na kojem se nalazi sve što volimo okreće se oko sunca našeg Sunčevog sustava. Sunce je zvijezda, i to jedna od milijardi zvijezda naše galaksije koju nazivamo Mliječna staza. Mliječna staza jedna je od milijardi galaksija u poznatom svemiru. Astronomi procjenjuju da bi mogle postojati još milijarde drugih planeta pomalo sličnih Zemlji na kojima bi mogli postojati oblici života.”

Preporuka svima na Zemlji, osobito djeci. Ovo je knjiga o svima nama i podsjetnik da svi mi dijelimo isti planet kojeg zaista svi mi trebamo što više čuvati, jer je to jedini planet na kojem trenutno možemo živjeti.
Preporuka i za sve” došljake”. Zaronite u ovu knjigu kao vodič kako bi vidjeli da u suštini, ipak, nismo svi baš tako loši… Samo smo zaboravili… Osnove…

“Puno je toga što ne znamo. Ne znamo gdje smo bili prije nego što smo se rodili ni kamo idemo kad umremo.
Ali u ovom trenutku zajedno smo ovdje na ovom prekrasnom planetu.”O autorici


Sophie Blackall ilustrirala je brojne knjige, uključujući serijal dječjih knjiga Ivy + Bean i Ruby’s Wish, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti.
Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta. Više o njoj doznajte na http://www.sophieblackall.com.


Citati


“U svojim glavama najčešće o nečemu razmišljamo. Ne možeš nam vidjeti misli, ali ponekad nam se osjećaji vide na licima.”“More izgleda prazno. Ali zapravo je puno.”“Neke ptice mogu plivati i hodati i letjeti, i zato kad bih morao birati, bio bih ptica!”Preporuka!!! Kao podsjetnik protiv zaborava kod odraslih jedinki. Kao priručnik za djecu. Kao vodič za došljake .Link za kupnju: https://znanje.hr/product/ako-dodjes-na-zemlju/300632

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s