Shadowspell Akademija – izborna natjecanja Culling – knjiga prva ★ K. F. Breene Shannonmayer

Ocjena: 4/5 ★★★★

Izdavač: Knjigoteka 
Prevela: Knjigoteka

Spoj Mulan, serijala Igre gladi, Harry Pottera i Staklenog prijestolja.

O knjizi

“Tinejdžerica otrgnuta od svoje obitelji mora preživjeti niz smrtonosnih natjecanja kako bi zaslužila mjesto u opasnoj školi čarolije. Autorice ovog bestselera su K. F. Breene i Shannon Mayer.Shadowspell Akademija, trilogija koja je pobrala sve pohvale, s gotovo 15000 ocjena na Goodreadsu i 1400 na Amazonu (s ogromnom ocjenom 4.7!).Najavljena kao kombinacija Harryja Pottera i Igara gladi, ova knjiga će vas držati prikovanima dok ne zatvorite zadnju stranicu!Preporuka: ne počinjite čitati pred spavanje, jer od spavanja neće biti ništa!”

Ne biraš ti Akademiju. Akademija bira tebe.

“Nisam imala pojma kako će mi te riječi promijeniti život, sve do dana kada mi je najopasniji čovjek kojega sam ikada upoznala ušetao na farmu i ostavio smrtnu kaznu.

Moj mlađi brat izabran je za Akademiju, prestižnu tajnu školu čarolije skrivenu u naborima našeg ovozemaljskog svijeta. Mjesto na kojem nema garancije da ćete se izvući živi. Ako ne ode, naša cijela obitelj bit će ubijena.

Istu je pozivnicu moj stariji brat primio prije tri godine – i nikada se nije vratio kući. Akademija je već ubila jednog brata, i tako mi svega, neću dopustiti da uzme i drugog. Dakle, radim jedinu stvar koju starija sestra može: režem kosu, preodijevam se u dječaka i zauzimam bratovo mjesto.

Čarolije i čudovišta su stvarni. Ubojice dolaze po mene, a mrtvi su skloni ustati. Što bi djevojka koja glumi dječaka trebala napraviti? Primljena sam u elitnu školu čarolije, ali čudovišta i ubojice nisu se uklapali u moj pojam visokog obrazovanja. Ali, evo me, krčim svoj put kroz smrtonosne tjelesne i mentalne testove Izbornih natjecanja Culling kako bih ostvarila pravo da me podučavaju.

U nemilosrdnom svijetu gdje nitko nije onakav kakvim se čini, zlatno pravilo je jednostavno: Ne vjerujte nikome. Akademija nam kaže da bismo trebali paziti samo na sebe. Da bismo trebali pale ostaviti za sobom i ne postavljati pitanja.

Ne dok sam ja ovdje…”

Sinopsis preuzet sa stranice knjigoteka.com

Moj dojam

Zanimljiv roman. Lako čitljiv. Brzo se preletavaju stranice. Što se likova tiče, mogli su biti zericu realističniji da fantasy dobije na težini, da pusti snažnije korijenje… Njihova realizacija mi se čini pomalo plošna, jer je sav fokus usmjeren više na dinamiku cijele priče, što nije loše, ali ponavljam – ne bi bilo naodmet da se malo više potrudila oko izgradnje likova. Radnja je napeta i drži pažnju od prve do posljednje stranice. Oni koji vole ovu crstu literature, ovu knjigu će progutati u jednom dahu. Mislim ono – 209 stranica manjeg formata… Zalogaj! Komotno su mogli prvii drugi dio spojiti u jednu knjigu. Ovako je završetak pomalo kao u telenovele, ono “Nastavit će se” (što je bizarnije, zaista to i piše :))))) Ima tu toliko neodgovorenih pitanja i tajni koje čekaju da budu razotkrivene… Jedva se čeka taj drugi nastavak…

Mlada djevojka neobičnog, ali znakovitog imena Wild centralni je lik i kombinacija Katniss iz Igara gladi, ženske verzije Harry Pottera i Mulan.

“Tvoja je majka u tebi osjetila moć od prvog dana, Wild. Od prvog plača. Tvoja je snaga samo cvjetala. Nije imala uspone i padove kao kod nekih drugih. Uvijek je samo rasla. Htjela te skloniti, više od ičega. I pokušala je. Njezin prijatelj je pomoću njene krvi napravio sjenu nad ovim mjestom. Ali, krvna čarolija je isčezla nakon njezine nezgode.”

Wild drži svoju obitelj glavom iznad vode dok jedva spajaju kraj s krajem. Ona brine o sesokom gospodarstvu, o tati i o mlađem bratu i sestri, blizancima. Svoju nevjerojatnu snagu pripisivala je činjenici da se cijeli svoj život bavila krupnim životinjama.

Jednog dana, neobičan čovjek prijetećeg izgleda preda joj omotnicu za njezina mlađeg brata…

No… Već je starijeg brata Tommyja izgubila radi istih likova… Nema namjere izgubiti i mlađeg…

“Na našem pragu ostavljena je poruka da je Tommy poginuo pod neobičnim okolnostima.”

Otac je zbog ponosa i nade, kao i vjere da će biti siguran, da će baš on biti “taj” koji će pobjediti sustav, pustio svog prvorođenog sina u ralje Akademije. I nakon njegove smrti to si nikad nije oprostio.

I tako Wild donosi odluku i tu počinje njezina magijom obavijena i avanturizmom začinjena pustolovina.

“Bila sam na putu k školi u kojoh su učenici umirali, a njihove smrti ostajale su neistražene.”

Odsjekla je svoju predivnu dugu, tamnu kosu, odjenula sportski grudnjak i dodatno grudi sploštila trakom.

“Umjesto Billyja, dobit će vuka u ovčjem ruhu.”

Wild ima točno 48 sati da se kao Billy pojavi na Izbornim natjecanjima Culling ili, u protivnom, ona i cijela njezina obitelj će biti pogubljena.

“Ti ljudi, čarobni ljudi, imaju vlastite zskone.”

Shadowspell Akademija je akademija prepuna smrtnih opasnosti. Postoji pet kuća unutar škole. Od vrha k dnu, u smislu položaja u svijetu i u čarobnoj zajednici, prva je Kuća Čuda, gdje se čarolija i moć smatraju najvišim ciljevima. Druga je Kuća Noći, gdje vladaju tama i nemrtvi. Treća je Kuća Kandže, gdje životinje i njihovi gospodari stoje rame uz rame. Četvrta je Kuća Sjene, gdje sjene pokrivaju one koji se bave smrću i posljednha kuća je Kuća Nespomenutih, čiji su dio goblini i drugi koji se ne spominju.

“Samo izuzetno privilegirani idu tamo, ne privilegirani u smislu novca nego u smislu talenta. Čarobnog talenta.”

Akademija testira karakter. Snagu. Brzinu. Vještine. Mnogi ni ne prežive testove… A oni koji prežive, oni saznaju imaju li ono što je potrebno da napreduju dalje ili su osuđeni na život manje vrijednih.

Sve u svemu, nije loše. Solidan young adult fantasy koji će HP nostalgičarima biti prava poslastica, avanturistima koji gotive “Igre gladi” bit će dovoljno adrenalina, a moralistima i snažnim ženama bit će pravi Woman Power manifest…

Fora je što se u priči spominje i Facebook… :)))

Ugl, preporuka!

Citati

“U igri za opstanak nema pravila.”

“Lakše je reći ljudima ono što žele čuti.”

“Sreća čuva hrabre.”

“Obično su velike zvjerke najviše pune sebe.”

“Svi umiremo. Ali, živimo li zbilja?”

“Čuvajte se toga što zavodi i ushićuje, jer sječivo je skriveno ispod odore maga.”

“Čarolija je sve oko nas. Svugdje. U svemu.”

“Ti si rođena da zajašeš vjetar.”

“Ti okupljaš ljude oko sebe kao leptirice oko plamena.”

“Ljudi i životinje su mi oduvijek izazivali različita isčekivanja i očekivanja. Nešto u vezi s tim kako životinja uhodi svoj plijen djelovalo mi je iskreno. Strašno, ali logično. Njihovi su motivi bili predvidljivi kolikoi njihov pristup. Za ljudske lovce vrijedilo je upravo suprotno. Njihov stil uhođenja mijenjao se s njihovim raspoloženjem i osjećajima. Ljuxi su najopasniji grabežljivci.”

Preporuka svima koji uživaju u fantasy knjigama s naglaskom na young adult žanr…

Link za kupnju: https://knjigoteka.com/2021/03/14/shadowspell-akademija/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s