Pronađen ★ Erin Kinsley

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Maja Opačić


Osrednja! Dobra ideja… Tema o kojoj se treba govoriti… Ali izvedba – loša!!!O knjizi


Kad jedanaestogodišnji Evan nestane bez traga, njegovi roditelji proživljavaju najgoru noćnu moru – a policija, unatoč velikom pritisku, ne može ponuditi nikakve odgovore.

Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Evan je iznenada pronađen, prestrašen i nijem. Njegova brižna obitelj shvaća da život više nikad neće biti isti.

Inspektorica Naylor zna da su, sve dok Evanovi otmičari ne budu iza rešetaka, druga djeca u opasnosti. Budući da Evan odbija govoriti, ona se mora utrkivati s vremenom da pronađe krivce…

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Moj dojam

Ideja i poruka da! Izvedba ne!

Knjigu je autorica posvetila svima onima koji nisu pronađeni i onima koji nestaju…

Što vas čeka?

Otmica djece, pedofilija, psihološka previranja, istraumatiziran dječak, elektivni mutizam

“Postoje li još ovakvi ljudi? Jesu li ikad postojali? Je li uopće bilo nevinije doba? Jesu li i tada na svijetu postojali užasi kao danas?”

Kakav je naš dojam?

Nedorečen roman! Na samom početku već imamo dječaka koji je nestao, pa koji je potom nađen istraumatiziran i nijem. Roditelji su mu izvan sebe zbog svega, pa dječaka preuzimaju baka i djed i kod njih se on malo po malo počinje otvarati, počinje govoriti… U međuvremenu, drugi dječak biva otet… Prvom umiru djed i baka…

I na kraju imamo neku hrpicu muških likova koje uhapse za otmicu i pedofiliju, a mi nismo prije toga imali nikakv uvid ni naznake o kojim se ljudima radi… I ne bi to bio ni toliki problem da u naslovu knjige ne stoji: “Ali tko je oteo dječaka?”

Mi saznajemo tko ga je oteo, ok, ali mi nemamo pojma tko su ti likovi, prema tome, to se moglo i malo spretnije izvesti.

Kako je jedna strana čitateljica sažela:

“Dječak je otet.
Dječak je nađen.
Ne govori.
Ljudi koji su ga oteli su uhvaćeni.
Ali tko je oteo dječaka?
A neki ljudi.
Ok!
The End”

Inače, stil pisanja je skroz ok, i baš zato se to moglo mnogo moćnije i spretnije izvesti. Ideja da! Pisanje da! Izvedba ne!


O autorici


Erin Kinsley mlada je britanska spisateljica koja je rođena u Yorkshireu, a živi u East Angliji. “Pronađen” je njezin prvi roman preveden na hrvatski jezik. Uz njega, napisala je još dva kriminalistička romana – “Innocent” i “Hidden”.


Citati


” – Čini nam se mlađi nego kad je nestao. Poput kakvog Petra Pana.

Doktorica Mellor mudro je kimnula glavom, kao da razumije što Matt želi reći. – Razumljivo. Podsvjesno se vratio u djetinjstvo, u doba kad se osjećao sigurno.”


“Ne bi mogao podnijeti gole činjenice. Dok ih samo zamišlja, može ih donekle nijekati, zamagliti, pa i zatomiti bol. Kad bi pouzdano znao što je sve njegov sin propatio, morao bi ubiti te koji su mu to učinili. Što nije nužno neki problem. Ako bi ostatak života proveo u zatvoru, čast bi bila obranjena, a on pravedno kažnjen što nije zaštitio svog sina kad je trebao.”


Preporuka svima koji vole potresne, realistične i dramatične priče. Ne očekujete ni triler ni krimić…Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pronaden/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s