Supruge ★ Tarryn Fisher

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Andrea Cvjetković


Biste li pristali dijeliti supruga sa još dvije žene? Četvrtak je na to pristala… Ovo je njezina priča…O knjizi


“Ono što se događa iza zatvorenih vrata ne ostaje skriveno zauvijek.

Trebalo je biti lako. Četvrtak bi svog supruga, Setha, trebala dijeliti s druge dvije žene, Ponedjeljak i Utorak – dvije žene koje nikad nije upoznala i o kojima ne zna ništa. Bez suvišnih pitanja, bez povrijeđenih osjećaja pristala je na ovaj aranžman jer je potpuno luda za njim.

No jednoga dana Četvrtak nešto pronađe. Nešto što implicira drugačiju – zastrašujuću – priču o čovjeku s kojim je vjenčana. Povratka nema.

Što više saznaje o drugim suprugama, mlađahnoj Ponedjeljak i tajanstvenoj Utorak, to više uviđa da Seth uopće nije čovjek koji je mislila da jest. Uznemirujući detalji izlaze na vidjelo i postaje jasno zašto se supruge ne smiju upoznati. Seth ima svoje razloge, jako dobre razloge koje Četvrtak nikada nije mogla ni zamisliti.”

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Moj dojam

Prvo upozoravam da u ovom osvrtu ima spojlera.

Zamislite da morate dijeliti supruga sa još dvije žene… Zamislite da on ne želi da zajedno izlazite u javnost kako vas nitko ne bi vidio zajedno… Eto… Takav život je život mlade gospođe Četvrtak (da, to joj je ime). Njezin suprug Seth ima još dvije žene. Sama je pristala na ovakav život… Njezina situacija razlikuje se od tipičnog poligamijskog braka. On provodi jedan dan tjedno s njom. Očajna je, željna je pažnje, ljubomorna i isfrustrirana… I upravo iz tog krajnjeg očaja provodi online njuškanja dok ne pronađe Hannu i Reginu, druge dvije supruge svog supruga.

“Volim svog supruga, ali nisam jedina. Postoje i druge.”

“Nijedna žena ne trudi se toliko zadržati supruga, osim ako ga je već izgubila.”

Četvrtak je imala velike planove u životu, ali suočila se s bolnom istinom da je želja njezina srca tek blaga struja u vrtlogu borbe prirode i odgoja.

“Možeš provesti čitav život plivajući protiv struje, ali s vremenom ćeš se umoriti i struja gena i odgoja povući će te prema dolje.”

Spisateljica nam je na kraju knjige otkrila kako u priči o Četvrtak postoji alegorija. Naime, ona nam preko Četvrtak crta ženu koja je odgojena tako da se uklopi u patrijarhalni model. Četvrtak je na početku priče jedna osoba, da bi postala sasvim druga nakon što su je životne okolnosti gurnule preko ruba.

“Postala sam ta žena – ona koju usrećuje tuđa sreća. Osjetim razočaranje jer sam potpuno izgubila sebe.”

Seth je Četvrtak osvojio dok je ona bila još neiskusna, mlada, dok je bila, metaforički rečeno, zelena… Tako barem saznajemo iz njezine perspektive koja nam objašnjava čitavu tu zavrzlamu oko poligamije… No, je li Četvrtak uistinu prisebna i je li sve što govori istina?

Njega nema pet dana u tjednu. Svaka od njih ima po jedan dan za provesti s njime.

“Zamišljanje budućnosti prilično je teško kada u jednadžbu moraš uključiti i dvije žene s kojima dijeliš supruga.”

“Zaljubljena žena prvo izgubi vid, a onda i hrabrost.”

Cijeli život joj se svodi na čekanje njega, sebičnog manipulatora…

“Čekanje, čekanje – čitav život svodi mi se na čekanje.”

“Što mi se dogodilo? Zar sam postala pitoma ženica koja živi za četvrtke i ljubav čovjeka koji sebe dijeli na tanke dijelove između tri žene?”

Ono što je apsolutno nedokučivo i nemoguće za shvatiti je zašto su te tri žene pristale na takav život… i jesu li sve svjesne da ih je uistinu tri ili Seth ima priču za svaku od njih…

“Sviđao mi se. Jako, jako mi se sviđao. Bilo je nečega u njemu – možda je imao karizmu, a možda je bio pronicljiv.”

“Što me to na Sethu onda bilo toliko privuklo? Dobro, bio je zgodan, ali ima puno zgodnih muškaraca. I zavodio me, ali ni to nije bilo ono što me privuklo. Kad pokušam odrediti što me to točno privuklo na njemu, čime me to zaveo, sve se svodi na jednu stvar: zanimalo ga je sve o meni. Postavljao je nebrojena pitanja i činio se fasciniran mojim odgovorima. Činilo se da nema skrivenog motiva, da ga jednostavno privlačin kao što i on privlači mene: čista kemija. Ali u tome je bila stvar… Imao je pažljivo iskovan plan. Žena poput mene, otuđena od svoje obitelji, potajno je čeznula za vezom. Čekala sam da me netko primijeti. Ne znam jesam li više ljuta na sebe zato što sam nasjela na to ili zato što to nisam uočila ranije. Ali znam da svi ljudi žele da ih se čuje, a kada se pojavi netko tko nas doista sluša, osjećamo se povezani. Seth je bio šarlatan, šarmer. Svojom osobnošću manipulirao je ženskim osjećajima.”

Ono što Četvrtak izjeda iznutra je što se često osjeća nedovoljnom i nesigurnom. Ona mu želi postavljati pitanja na koja on ne želi odgovarati. Ona želi znati zašto mu ona jedna nije dovoljna? Je li zbog seksa? Je li emotivno vezan za druge dvije? I da mora birati, da mu netko prisloni pištolj na glavu, bi li izabrao nju?

“Sve vas volim jednako, ali svaku na svoj način.”

“Njemu je tako lako izraziti da mu nedostajem kad on uvijek ima nekoga pored sebe.”

Ona mu vjeruje jer ga voli. Lažni osjećaj sigurnosti u nešto što ne može opstati.

“Zašto to nisam shvatila ranije? Zašto to tek sad vidim?”

“Može li netko izmisliti čitav odnos?”

“Ne bih se trebala to pitati, ali ne mogu si pomoći. Kako muškarac može voljeti toliko žena? Neku drugu gotovo svaki dan.”

“Jutra su teška. U normalnom braku probudiš se pored osobe, potvrdiš svoju vrijednost njihovim uspavanim tijelom. Postoje rutine i rasporedi, koji postanu dosadni, ali istovremeno i utješni. Ja nemam tu utjehu u normalnosti… Jedva da je tu, a onda ode u krevet drugoj dok se moj hladi.”

Kaže autorica da je na ideju za ovaj psihološki triler (ja bih prije rekao – psihološku dramu uvrnutog kraja) došla dok su ona i suprug gledali jednu seriju na Netflixu o muškarcu čija se žena vrati u život pet godina nakon što umre od raka. Međutim, on se u međuvremenu oženio njezinom najboljom prijateljicom koja je već u devetom mjesecu trudnoće. Autorica je upitala supruga što bi on učinio da ona umre i vrati se u život, a da se on nanovo ženio… I on joj je na to odgovorio da bi ostao u braku s objema.

Iskreno, preveliki hajp je bio na ovu knjigu da je na kraju ispala jedno od većih razočaranja 2021.

Tema je intrigantna, ali priča je nedorečena. Prvi dio knjige je zanimljiv, glatko klizi, ali drugi je zato loš da lošiji ne može biti. Priča je, unatoč takvoj temi i glavnoj protagonistici, koja pomalo živcira, zanimljivo postavljena, ali loše izrealizirana. Zanimljivi psihološki profili manipulatora i žene koja je očajna za pažnjom vrijedni su dubljeg poniranja i vještijeg opisivanja. Mnogi od vas imaju slične dojmove. Meni je njezin stil pisanja odličan, ali što se tiče ove knjige imam osjećaj da je negdje pri sredini izgubila sve konce i nažvrljala ostatak samo da završi nekako. I da, što se prijevoda tiče, nekako bi mi bolje leglo ime Thursday nego Četvrtak. Ne znam čemu doslovni prijevod imena. Kužim poveznicu sa time da se on s njom sastajao četvrtkom, ali ipak kao ime u hrvatskom prijevodu staviti Četvrtak, kao ime za ženu, ma općenito kao ime mi baš nikako ne sjeda. Ne znam… Očekivanja su mi bila puno veća…


O autorici


Tarryn Fisher autorica je devet uspješnica New York Timesa i USA Todaya. Rođena mrziteljica sunca sa suprugom, djecom i psihotičnim haskijem živi u Seattleu, u Washingtonu. S čitateljima voli komunicirati putem Instagrama.


Citati


“Sve je presavršeno… Kada su stvari savršene, nešto nije u redu.”

“Sram je snažna dodirna točka sa stvarnošću.”Preporuka svima koji više od psihološkog trilera (kako je okarakterizirana ova knjiga) vole psihološku dramu (na što, u konačnici, više nalikuje) uvrnutog kraja.Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/supruge/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s