Društvo svete Zite ★ Ruth Rendell

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 2/5 ★★

Prevela: Aleksandra Barlović


Ako nisi sluškinja, nećeš se moći pridružiti Društvu svete Zite.


Tanjurić: Keramika Korana

O knjizi


Kad bankar i milijunaš Preston Still ubije supruginog ljubavnika gurnuvši ga niz stepenice, zamoli obiteljsku dadilju da mu pomogne riješiti se tijela.

Ali, dadilja je članica Društva svete Zite , samoosnovane skupine vozača, dadilja i vrtlara koji služe bogatima – i čije namjere nisu potpuno dobre.

Nehotično ubojstvo, izvanbračne veze i mladi muškarac nedavno pušten iz bolnice za neubrojive osobe s tragičnim se posljedicama sastaju u zanimljivom novom kriminalističkom romanu Ruth Rendell.

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Moj dojam

Konfuzno… Treba ogromna koncentracija i dobro pamćenje za pohvatati cijeli mirijadu likova. Nije me uvukla u radnju. Nisu me privukli likovi. Jedva sam spajala riječi u slike u glavi što mi se inače rijetko kad događa kad čitam knjigu (obično su to vrlo živopisne slike, življe nego na filmskim adaptacijama knjiga).

Čim otvorimo knjigu dočekuju nas nacrti, tlocrti raznih kuća koje se kasnije spominju u knjizi, pa ćemo se na iste više puta vraćati.

Društvo svete Zite je nekakva kombinacija sindikata za radnike i društvenog kluba.

Fora mi je bila lisica koja se osim na naslovnici nalazi upletena u priču kao nekakav sporedni zagonetni životinjski lik koji je “pain in the ass” ljudolikim likovima.

“Dok su harali po ormariću s pićem, lisica je izašla iz princezina prednjeg vrta i počela trgati vreću za smeće gospođice Grieves. Uzela je preći batak… Lisica je noseći svoj plijen, otišla putem kojim je i došla.”

“Želim se požaliti na vražje lisice.”

Imamo i jednog zanimljivog psihotičnog lika kod kojeg je mentalno stanje uzrokovano zlostavljanjem u djetinjstvu (nemarna majka, tri oćuha, od kojih je prvi bio toliko zao da je naš psiho razvio opsesiju – životna misija mu je postala uništavati zle duhove). Uglavnom, interesantan lik za dublje proučavanje…

“Svijet je očišćen od još jednog zlog stvorenja, a on će biti nagrađen za to.”

Ekipa koju upoznajemo je komična. U njihovim razmišljanjima i postupcima, kao i dijalozima očituje se fini britanski humor. I vjerujem da je knjiga bila mnogo interesantnija i bolja onima sa većim kapacitetom pamćenja i kvalitetnijom koncentracijom.

“Ako je žrtva ubojstva žena, prvi osumnjičeni na kojeg će se policija usredotočiti je njezin suprug, zaručnik, partner, ljubavnik ili dečko.”


Citati


“Ljudi koji trče nikada ne gledaju uokolo.”Preporuka svima koji vole priče o stare detektivsle priče koje su začinjene finim britanskim humorom… Samo upozorenje: naoružajte se koncentracijom.Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/drustvo-svete-zite/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s