Popis uzvanika ★ Lucy Foley

Izdavač:  Mozaik knjiga

Ocjena: 3/5 ★★★

Preveo: Igor Rendić

Proslava vjenčanja postat će nešto mračno i smrtonosno u ovom psihološkom trileru.

O knjizi

Na otoku ispred irske obale gosti se okupljaju kako bi proslavili sklapanje braka. Mladoženja je naočit i šarmantan, televizijska zvijezda u usponu. Mladenka je pametna i ambiciozna, urednica i izdavačica časopisa. Vjenčanje je to na visokom nivou: dizajnerska haljina, udaljena lokacija, luksuzni pokloni i skupi viski. Mobitel vam možda i neće baš hvatati signal, more je nemirno… no svaki je detaldogađaja stručno osmišljen, a bit će stručno i izveden. Ali savršenstvo ne postoji… Kad šampanjac potekne i zabava počne, zamjeranja i sitničava ljubomora ispreplest će se s prisjećanjima na stare dane i dobrim željama. Djeveri će zaigrati igru iz školskih dana. Djeveruša će si upropastiti haljinu. Mladenkin će najstariji prijatelj održati neprimjerenu zdravicu…A potom će netko umrijeti. Tko to ne želi mladencima sve najbolje? I još važnije – zašto?

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Naš dojam

Uh, očekivali smo više, ali sve u svemu nije toliko loše. Ono – ocjena je nekakva trojčica. Ni u snu onolika pompa kolika se oko nje stvorila. Njezina prva knjiga “Lovačka družina” bila nam je puno bolja… Napetija… Šokantnija…

U ovoj je knjizi autorica upotrijebila potpuno isti stil pisanja, isti stil formiranja priče, isti stil formiranja zapleta i raspleta kao i kod prve knjige samo sa mnogo slabijim efektom.

Likova je više, pa vam treba i malo vremena dok sve ne popamtite i tko tu koga… Ali knjiga je lagana za čitanje. Nije nešto originalna. Nije nešto kontroverzna. Ništa što već viđeno nije.

“Nitko ga nije ubio. More ga je ubilo.”

Nismo osjetili povezanost niti s jednim likom. Previše su plošni, a uz to većina je i iritantna.

Imamo usamljeni otok. Irska. Zamak s “ukletom poviješću” na stijenama podno kojih se valjaju valovi, dok iza njega atmosferično gotički strše grobovi. Pet različitih perspektiva pet različitih likova. Jedna osoba će umrijeti. Svi imaju motiv. Zvuči kao recept za savršeni triler… Ali…

Mladoženja Will:

“Podignem pogled i ugledam svoj odraz u zrcalu. Bogu hvala na ovom licu. Na njemu se ništa ne vidi, nema ni naznake stresa pod kojim sam već satima. To mi je putovnica kroz život. Dobivam zbog njega ljubav i povjerenje.”

Mladenka Jules:

“Bijes ključa u meni, snažniji od šoka i tuge. Osjećam kako mi buja iza rebara. Gotovo mi lakne dok pred sobom uništava sve što osjećam.

Djeveruša Olivia:

“Ne mogu ja to. Nisam dovoljno hrabra za to. Ali mogu ipak poduzeti nešto.”

Kum Johnno:

“Trebao sam ga riješiti doj sam još imao priliku.”

Planerica vjenčanja:

“Svjetla se ugase. Gosti kriče. – Ne brinite se – vičem – Generator je zakazao zbog vjetra. Ne idite nikamo.”

Eh, da… Da se vratimo na ono “ali”… Nama jednostavno nije bio nešto posebno. Generički triler s predvidljivim više nego šokantnim obratom. Prava radnja počne se odvijeti tek kad prođe te više od pola knjige. Tad nastupa onaj pravi thrill trilera i tek tad imate potrebu da okrećete stranicu za stranicom. Početak je obećavajući, zatim dobar komad knjige je pomalo usporen i dosadan, a ovaj posljednji dio je odličan i zato ocjena – solidna trojka.

O autoru

Lucy Foley studirala je englesku književnost na sveučilištima Durham i UCL, i nakon toga provela nekoliko godina u izdavaštvu kao urednica beletrističkih naslova. Taj posao je napustila kako bi se mogla u potpunosti posvetiti pisanju. Njezin debitantski kriminalistički roman Lovačka družina nadahnulo je jedno zabačeno mjesto u Škotskoj, a roman Popis uzvanikaproglašen je jednim od najboljih trilera 2020. godine. Također je autorica triju povijesnih romana koji su prevedeni na šesnaest jezika. Njezini novinarski tekstovi su objavljeni u časopisima ES Magazine, Sunday Times Style, Grazia i mnogim drugima.

Citati

“Vidiš, trebali smo biti ti i ja, uvijek i vječno potpora jedan drugom. Mi protiv svijeta, tako si rekao. Naročito nakon onog što smo napravili, što znamo jedan o drugom.”

“Na jednom kraju uvale kopno naglo prelazi u vrlo dramatične litice i goleme stijene koje su se odvojile od njih. Na drugom kraju nevjerojatno mali dvorac, odmah na samom rubu obale, postavljen nad stijene i more koje se razbija ispod njih… Mislim da je to Folly.”

“Vidite, orkestriranje sreće je ono čime se ja bavim. Zato sam i postala planerica vjenčanja. Život je nered. Svi to znamo. Užasne stvati se jednostavno dogode, to sam naučila još kao mala. Ali što god bilo, život je samo niz dana.”

“Zurim u valove. Mislim da mi je bolje sad kad sam pokraj mora. Mislim da je to možda i jedino što će djelovati. More je tako čisto i predivno i bez mane, kao da bi biti u njemu bilo biti u dragom kamenu.”

Preporuka svima koji vole trilere i nije im toliko bitna originalnost u njima već žele nešto što će ih opustiti.

Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/popis-uzvanika/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s