Ledeno carstvo srebra ★ Naomi Novik

Izdavač: Vorto Palabra

Ocjena: 4/5 ★★★★

Preveo: Damir Biličić


Stara bajka u novom ruhu… 🤍O knjizi


Krute i nepromjenjive okolnosti u kojima su rođene gotovo neizbježno određuju životni put i konačne sudbine djevojaka poput njih. Ali…

Da nije na vlastitoj koži osjetila grubost nepravde koju su podnosili njezini dobrodušni i pošteni roditelji, Miryem nikada ne bi preuzela obiteljski posao u svoje pragmatične ruke i otkrila moć o kojoj će se uskoro pronijeti glas i izvan granica njezina doma.

Da nije okusila prostranost slobode koju donosi posjedovanje vlastita novca, Wandu bi dočekala sudbina njezine majke – iznurila bi se rađajući djecu i danonoćno služeći kakvog seoskog probisvijeta, učeći podnositi ili izbjegavati njegove šake.

Da je kojim slučajem ispunila očeva očekivanja i rodila se lijepa poput svoje majke, Irina bi postala tek sredstvo razmjene; jedan muškarac bi je dao drugome u zamjenu za moć i položaj.

No, odluka ovih triju djevojaka da vlastite živote uzmu u svoje ruke raskinut će unaprijed određen tijek njihovih sudbina i staviti ih na put najopasnijim demonima njihova vremena.

Kako će sraz čiste, gole pohlepe i dužnosti, poštenja i pravednosti zauvijek promijeniti sudbine ovih djevojaka i svijeta u kojem žive?

Ledeno carstvo srebra Naomi Novik knjiga je koja je s pravom nominirana za najprestižnije književne nagrade koje se dodjeljuju najboljim fantastičnim i znanstvenofantastičnim romanima (Nebula Award 2018. godine, Hugo Award 2019. godine). Premda poprilično obimna, ovo je knjiga koja se čita u dahu, a u mislima i srcu čitatelja ostaje zauvijek.”

Sinopsis preuzet sa stranice znanje.hr


Naš dojam


Stara bajka odjevena u novo ruho u nezaboravnom stilu umjetnice fantasy žanra, Naomi Novik. Njezino pisanje je živo srebro koje ona dodirom svog spisateljskog pera pretvara u zlato.

Priča je očaravajuća, kompleksna i prepuna magije. Atomsfera je zadivljujuća.

Treba imati strpljenja s početkom i ustrajati u čitanju… I treba puno koncentracije za pohvatati toliko različitih perspektiva, ali sve se to isplati na kraju…

Ova knjiga je odlična, ali ipak nam je njezina prethodna fantasy priča bila bolja, “Uprooted”. Vrh vrhova!


Ono što nam se nije svidjelo u knjizi

Kao i uvijek… Možete pretpostaviti da je u pitanju bio neki dio koji se na neki način dotaknuo zlostavljanja životinja…

Nećemo puno diskutirati, samo ćemo vam ostaviti citat iz knjige koji nam se nikako nije uklopio u magiju priče (moglo je elegantno i bez tog dijela, znamo da je bio potreban kako bi dočarao psihu tog lika, ali opet, ne, ne, ne)… Dakle, stranica 83. (hrvatsko izdanje):

“Imao je maleni luk i strijelu, te je gađao vjeverice, a kad bi ih pogodio, dolazio je do njih i sa zadovoljstvom gledao ta mala mrtva tijela. Ne onako normalno kako se dječaci ponose time što su dobri lovci, on bi uzeo strijelu i potresao je, tako da bi se malo tijelo na njoj trzalo i uvijalo, a on bi ga promatrao s izrazom tupog zanosa u očima.”

Drugo…nekako nam je prijevod bio off… Prvo smo mislili da je do same priče, ali razgovarajući s drugim knjigoljupcima koji su čitali englesku i srpsku verziju, zaključili smo da je najviše do našeg prijevoda…

Treće… radnja na početku je jako usporena i zaista je, i nama, ljubiteljima fantasy romana, bilo teško probiti se kroz taj početak…

Četvrto… Naslovnica i prijevod naslova!!!! Za usporedbu, pogledajte srpsko izdanje…

To je ono što nam nije sjelo kod ove knjige… A vama koji ste čitali? Što vam se nije svidjelo? Što vam se svidjelo? Kako ste doživjeli ovu knjigu?

Sve u svemu, knjiga nam je bila dobra. Odlična. Nije wow efekt kao kod Iskorjenjene, ali je zadovoljavajuća.O autorici


Naomi Novik hvaljena je autorica serijala o Temeraireu i romana Uprooted, nagrađenog Nebulom. Riječ je o fantastičnome romanu nastalome pod utjecajem poljskih bajki koje je slušala u djetinjstvu.


Citati


“Ne možeš isisati krv iz kamena.”

“Ne bih se toliko obezvrijedila da se udam za muškarca koji bi me volio manje od svega što posjeduje, čak i ako posjeduje cijelo zimsko kraljevstvo.”

“Sva ljepota i opasnost zimske noći odražavala se u tim bićima. Kad sam se spustila i kad mi je kralj Staryka pružio ruku, pomogavši mi da uđem u saonice, još sam načas zastala u njima, držeći se za njegovu ruku radi ravnoteže; sve sam ih pogledala, a na koncu i njega, da zapamtim prizor koji ću pohraniti u srcu, kad za mnom zatvore vrata zimskog kraljevstva.”

“Da, neki ljudi varaju i neka dobročinstva se ne uzvrate, ali neka druga se vrate s kamatom, pa nadoknade ona neuzvraćena.”

“Toplo zlato prostrujalo je njezinom cjelokupnom duljinom uz najmanju snagu moje volje, a dijete je tiho, ali oduševljeno uzdahnulo, tako mi je ovo nalikovalo na magiju više nego išta od onoga što sam radila dolje,u onim spremištima.”

“Ali već sam bila naučila više strahovati od drugih stvari: prezira, ponižavanja, poruge i iskorištavanja.”


Preporučujemo ljubiteljima ‘sporogorećih’ fantasy romana.


Link za kupnju: https://znanje.hr/product/ledeno-carstvo-srebra/294890