13 RAZLOGA ★ Jay Asher

Izdavač: Vorto Palabra

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela:  Lidija Milenkov Ečimović


Potresna priča o posljedicama ismijavanja i ponižavanja s kojima se mladi u školi redovno susreću.O knjizi


“Postoji trinaest razloga zbog kojih je tvoja prijateljica mrtva. Ti si jedan od njih. Ne možeš zaustaviti budućnost. Ne možeš se vratiti u prošlost. Jedini način da otkriješ tajnu je… da pritisneš “play” i pristaneš na igru. Clay Jensen jednog će se dana vratiti kući iz škole te na trijemu pronaći paket sa svojim imenom. Unutra se nalazi sedam audiokazeta s trinaest priča, trinaest razloga zašto se Hannah Baker – njegova prijateljica iz razreda i simpatija – ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi i jednom razlogu, a svaka od osoba mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu ili kopija snimki i svi razlozi postaju javni.

Književni prvijenac Jaya Ashera “Trinaest razloga” postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi samoubojstva među mladima. Ova posebna knjiga mjesecima se nalazila na prvim mjestima svih relevantnih top-ljestvica i dobitnica je niza uglednih književnih nagrada. Imamo je prilike i gledati ekraniziranu u istoimenu Netflixovu seriju, s popularnom pjevačicom, glumicom i Instagram zvijezdom Selenom Gomez u ulozi producentice.”

Sinopsis preuzet sa stranice znanje.hr

Moj dojam

Paket veličine kutije za cipele naslonjen je na ulazna vrata. Naslovljen je na Claya Jensena. Mladi Clay je vidno uzbuđen. Tek je stigao iz škole i dočekalo ga je neobično iznenađenje. Paket bez povratne adrese. Kasnije će poželjeti da nikad nije vidio tu kutiju ni preslušao sedam audio kazeta koje su se nalazile u njemu.

Dva tjedna prije neobične pošiljke, učenica Hannah progutala je šaku tableta. Nitko ne zna zašto si je presudila, ali oni koji trebaju znati, ubrzo će saznati.

“Nadam se da ste spremni jer za koji tren ispričat ću vam svoju životnu priču. Točnije, ispričat ću vam zašto je moj život završio. A ako slušate ove snimke, vi ste jedan od razloga za to.”


“Neću vam reći na kojoj od kazeta ulazite u priču. Ali be bojte se, ako ste primili ovu slatku malu kutiju, vaše će se ime pojaviti… časna riječ. Stvarno, zašto bi vam mrtva cura lagala?”

Što se više bližimo kraju, kroz kazere, zajedno s Clayom otkrivamo sve više spona koje su dovele do samoubojstva mlade djevojke.

“Sada su najednom, čak i moje misli bile izložene poruzi.”

“Svi znakovi upozorenja o kojima su nam fovorili, na koje treba obratiti pozornost, sve je to točno. Iz restorana sam otišla ravno na šišanje. Trebala mi je promjena, baš kao što su rekli, pa sam promijenila izgled. Jedino nad čime sam imala kontrolu.

“Vi ne znate što se događalo u ostatku mog života. Kod kuće. Čak i u školi. Ne znate što se zbiva u ičijem životu osim vašeg vlastitog. I kad nekome zagorčate jedan dio života, ne zagorčavate samo taj dio. Nažalost, ne možete bitu tako precizni i selektivno. Kad nekome zagorčate jedan dio života, zagorčali ste mu cijeli život.”

Ovo je jedna potresna priča o utjecaju koji svi mi imamo na ljude oko sebe. Svako naše “bezazleno” kolutanje očima, svako naše smijuljenje na račun nekoga, svako naše širenje “sočnih tračeva”…. Svi mi nosimo odgovornost za svoje ponašanje i sukladno s time snosimo posljedice u obliku grižnje savjesti… Umm… Barem oni koji je, u ovo doba egoista i narcisa, još uvijek posjeduju.

“Nitko ne može biti siguran u to koliko utječe na živote drugih ljudi. Vrlo često nemamo blagog pojma.”

“Oko nas ima puno nastranih i uvrnutih ljudi… ali poanta je u tome da, kad se nekome narugaš, moraš snositi odgovornost za to, ako se drugi ljudi povedu za tvojim primjerom.”

“A što je s vama – svima ostalima – jeste li primijetili ožiljke koje ste ostavili za sobom. Ne. Vjerojatno niste. Jer većina ožiljaka ne može se vidjeti golim okom.”


O autoru


Jay Asher američki je pisac i romanopisac. Najpoznatiji je po tome što je napisao ovu knjigu.


Citati


“Sve što uistinu imamo je… ovo sada.”


Preporuka svima. Apsolutno svima. I po mogućnosti, nek se uvrsti u školsku lektiru.


Link za kupnju: https://znanje.hr/product/trinaest-razloga/300629

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s