Preljub ★ Esther Perel

Izdavač: Vorto Palabra

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Senka Galenić


Kako definirati preljub?

Tko određuje granice?

Kako preživjeti nevjeru?O knjizi / Naš dojam


Kako definirati preljub?

Tko određuje granice?

Iz sinopsisa:

Razgovor o preljubu danas često izaziva podjele, sugovornici se međusobno osuđuju i uskogrudno se drže svojih stavova. Svjetonazor nam je sve slobodniji i kulturološki smo sve otvoreniji prema seksu, ali nevjera je i dalje obavijena velom tajne i srama.

Psihoterapeutkinja Esther Perel već više od deset godina istražuje temu preljuba, razgovarajući s bračnim partnerima i ljubavnim parovima o njihovim iskustvima, očekivanjima, razočaranjima i osjećajima. O srušenim snovima, raskinutim sponama, ljudskim čežnjama i ljubavnim utjehama.

Ova knjiga njezin je poticaj razumijevanju i novom načinu razmišljanja te kvalitetnoj raspravi o jednom od aspekata ljudskoga ponašanja koji je prisutan oduvijek.

Mnogo se pisalo o prevenciji preljubničkog ponašanja i naknadnom oporavku, no znatno manje o značenjima i motivima nevjere. Još se manje govorilo o tome čemu nas takva iskustva mogu poučiti i kako se naši odnosi kroz te situacije mogu preoblikovati. Perel istražuje razne aspekte preljuba – patnju i razorne posljedice nevjere kao i uzbuđenje i otkrivanje sebe koji su svojstveni kršenju granica u ljubavnim odnosima, raščlanjujući tenzije između mogućnosti koje ljubavna afera pruža i neizbježne opasnosti u koju nas stavlja. Kako se trebamo odnositi prema tom jazu između oslobađajućeg i osnažujućeg karaktera preljubničke ljubavi i štete koju može nanijeti? Koja je u svemu uloga obitelji, društvene zajednice i kulturne sredine?

Priča o preljubu jest priča o našim odnosima s drugima – s partnerima i ljubavnicima, sadašnjima i bivšima, budućima i zaboravljenima – priča je to o davanju i primanju, o uzimanju i gubljenju, o pomirenju i prihvaćanju. Autorica u knjizi otvara mnogo pitanja i čitatelju daje slobodu da odgovarajući na njih zaviri u svoje srce.

S ovom autoricom susreli smo se u knjizi “Parovi u zatočeništvu” gdje je autorica propitivala ulogu erotske žudnje u trajnim vezama i dvojbe u vezi s njom. Link na recenziju te knjige: https://knjiskimoljacrecenzije.wordpress.com/2020/02/07/parovi-u-zatocenistvu-%e2%98%85-esther-perel/?preview=true

U Preljubu, autorica slijedi putanju iz prethodne knjige, putanju erotske žudnje koja zafovoljenje traži negdje drugdje…

Mora li tajna ljubav uvijek biti razotkrivena? Ima li strast ograničeni rok trajanja? Postoje li želje kkje brak, čak ni dobar brak, nikad ne može ispuniti? Kako postižemo tu krhku ravnotežu između svojih emocionalnih potreba i erotskih žudnji? Je li monogamija nadživjela samu sebe i svoju svrhu?

Što je vjernost?

Možemo li istovremeno (na isti način) voljeti više osoba?

Iskreno, ovo nije neka tema koja nas pretjerano zanima ili zamara, pa nas knjiga nije zaokupila, ali pisana je vrhunski i u nju je uloženo puno truda i znanja, pa će zasigurno biti lijep ukras na polici nekoga koga ova tema istinski zanima. Na našoj facebook stranici poklonit ćemo svoj recenzentski primjerak.

Dovoljan je jedan prijestup da uništi vezu dvoje ljudi. A ljubavne afere su, nažalost, učestala i svakodnevna pojava. Nijedan aspekt života u paru ne izaziva toliku buru kao ljubavna afera. Strah. Ogovaranje. Opčinjenost. Ljubomora. Ljubavna afera izaziva buru emocija. Većinom destruktivnih.

Ljubomora…to zeleno čudovište koje u nekima spava dubokim snom, a u nekima budno traži koga da proždre… Ovako ju je opisala antropologinja Helen Fisher:

“U središtu većine tih djela nalazi se – ljubomora – “taj tegobni splet opsesivnosti, sumnje, bijesa i poniženja [koji] može zavladati umom i zaprijetiti srži vašeg bića dok razmišljate o svom suparniku.”

I sada, ovog trenutka, negdje u svijetu, netko vara ili biva prevaren…

Preljub i tajne idu ruku pod ruku. I ova knjiga sadrži mnoge tajne…


O autorici


Esther Perel psihoterapeutkinja je i autorica bestselera najprodavanijih knjiga na ljestvici New York Timesa, koja se danas smatra jednim od najpronicljivijih i najoriginalnijih glasova o suvremenim vezama. Tečno govori devet jezika, kao terapeutkinja ima praksu u New Yorku te istovremeno radi kao konzultantica najmoćnijih tvrtki diljem svijeta. Njeni proslavljeni TED govori imaju više od 20 milijuna pregleda a međunarodni bestseler Parovi u zatočeništvu postao je književnim fenomenom prevedenim na 25 jezika. Esther Perel radi i kao izvršna producentica i voditeljica popularnog podcasta Where Should We Begin? O autorici više možete doznati na web stranici EstherPerel.com ili je pratiti na Instagramu pod korisničkim imenom @EstherPerelOfficial.


Preporuka svima koje tematika privlači.


Link za kupnju: https://znanje.hr/product/preljub/424052

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s