Metoda Bullet Journal ★ Ryder Carroll

Izdavač: KONCEPT izdavaštvo

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Juraj Gerovac

Cilj ove metode jest pomoći nam da počnemo pratiti na što trošimo dva najvrijednija životna resursa: vrijeme i energiju. Metoda Bullet Journal pomaže nam bilježiti povijest, urediti sadašnjost i isplanirati budućnost.

O knjizi

“Zašto su ljudi diljem svijeta aplikacije za produktivnost
zamijenili… običnom bilježnicom?

Godinama sam isprobavao bezbroj sustava za organizaciju, i digitalnih i analognih, ali nijedan nije odgovarao mom umu. Iz čiste nužde, razvio sam metodu zvanu Bullet Journal koja mi je pomogla da postanem sustavno usredotočen i učinkovit. Kada sam počeo dijeliti svoj sustav s prijateljima suočenima sa sličnim izazovima, postao je viralan. Samo nekoliko godina poslije, na moje veliko iznenađenje, metoda Bullet Journal postala je svjetski pokret.

Metoda Bullet Journal daleko je više od organiziranja vaših bilježaka i popisa obveza. Riječ je o onome što zovem „odlučno življenje“: iskorjenjivanju smetnji te usmjeravanju vremena i energije na pothvate koji su zaista značajni, za vaš posao i za osobni život. Riječ je o provođenju vremena s onime do čega vam je stalo dok radite na manje stvari. Ovu sam knjigu napisao za sve frustrirane popisima, preplavljene obavljanjem više zadataka istovremeno i stvaratelje kojima treba malo sustavnosti. Bez obzira na to jeste li rabili Bullet Journal godinama ili ga nikada niste vidjeli, Metoda Bullet
Journal pomoći će vam da od putnika postanete pilot svog života.”

BulletJournal.com

Moj dojam

“Svaki je Bullet Journal putovanje za sebe.”

Kako bismo se uspješno orijentirali u svijetu koji nas okružuje, moramo prvo zaviriti u sebe. Metoda Bullet Journal pomoći će nam postići više tako što ćemo raditi manje. Super je učinkovita!!! Potvrđujem vlastitim primjerom… Otkad primjenjujem ovu metodu nekako puno više toga napravim u značajno manje vremena.

Ova nam metoda pomaže prepoznati i usredotočiti se na ono što je važno tako što ćemo odstraniti sve ono nevažno. Bullet Journal pomaže raskrčiti nered u našem pretrpanom umu kako bi napokon mogli promotriti svoje misli na objektivan način.

Oprema koja nam je potrebna:

  • bilježnica
  • olovka
  • papir

Ova metoda nas potiče da otkrijemo koliko zapravo imamo kontrole nad svojim životom, koliko imamo volje da preuzmemo kormilo i da sve što isplaniramo na kraju i ostvarimo. Ona nas potiče da preuzmemo odgovornost, drznemo se biti hrabri i da zaronimo sami u sebe…

“Tamo, u potpunom kaosu, naći ćete među beskonačnim zvijezdama one koje najsvjetloje sjaje. Dok birate smjer kroz vječno nepoznate vode sutrašnjice, utjehu možete naći u činjenici da ste se, uspješno ili ne, usudili.”

Metoda Bullet Journal sastoji se od dva dijela, sustava i prakse. Prvo učimo sustav, kako bilježnicu pretvoriti u moćan organizacijski alat, a nakon toga prelazimo na praksu. Dakle, početni dijelovi ove knjige uče nas kako rabiti Bullet Journal. Ostali dijelovi uče nas zašto rabiti Bullet Journal.

Temeljna načela:

Bitno je odrediti ciljeve. Ciljevi daju smjer i svrhu.

Bitno je odrediti izazove. Izazovi pomažu razjasniti naše misli i pomažu da se usredotočimo na pronalaženje rješenja.

Bitno je odrediti zadatke. Zadacima zacrtavamo smjer prema konačnim ciljevima.

A bitno je i;

  • proširiti svoj “BUJO” prilagođenim zbirkama
  • Bullet Journal može biti što god želimo da bude
  • prilagođene zbirke trebaju imati svrhu i praktičnu primjenu
  • potrebna je definirana motivacija
  • proučavati svoj napredak (svaka zbirka je jedan od pokušaja učenja)

Hashtagovi nam pomažu kod lakšeg pretraživanja određenih pojmova na društvenim mrežama. Što se tiče Bullet Journala, ako trebate neki booster, nadahnuće ili podršku, pretražite sljedeće hashtagove:

#bulletjournalkey

#bulletjournalmoodlog

#bulletjournalgymlog

Za primjer nekih zbirki možemo uzeti:

Mjesečni popis – #bulletjournalmonthlyog

Ova zbirka može nam pomoći da duboko udahnemo i napravimo pauzu i plan prije nego zakoračimo u idući mjesec.

Dnevni popis – #bulletjournaldailyog

Dnevni popis obaveza pokretačka je snaga našeg Bullet Journala.

Bullet Journal je spoj filozofija iz različitih tradicija koje objašnjavaju kako živjeti odlučniji, produktivniji i kvalitetniji život.

Analogni sustav za digitalno doba koji ponovno oživljava pisanje rukom i stvaranje opipljivih planova umjesto onih u datoteci računala.

Što se tiče pisanja rukom, meni osobno najdražeg aspekta Bullet Journala, istraživanja pokazuju da taj čin pomaže održati um mladim, bistrim i oštrim. Pa kažu; kompleksni taktilni pokreti pisanja rukom potiču mozak učinkovitije od tipkanja te aktiviraju više područja mozga istovremeno utiskujući time ono naičeno u dublje razine.

“Svojim mislima udišemo život tako što ih bilježimo na papiru.”

Bile to riječi, slike ili note, rijetko koji akt pospješuje prijenos između unutarnjeg i vanjskog svijeta tako besprijekorno kao vrh olovke.

“Naš je rukopis jedinstven oblik samoizražavanja, a često odražava naše unutarnje stanje.”

Jedino na što moramo paziti je čitljivost našeg rukopisa da ne bude čitko onako kao kad doktor ispisuje recept za neki lijek.

Jedna pričica koja me se posebno dojmila:

"Moj najdraži dio Čarobnjaka iz Oza onaj je kada družina otkrije da je moćni čarobnjak samo starac koji iza zastora povlači konce. Nakon što gs otkriju, Dorothy uzvikne: "Vi ste vrlo loš čovjek." Na što čarobnjak odgovori: "Ne, dušo, ja... Ja sam vrlo dobar čovjek - samo sam vrlo loš čarobnjak."

Družina je došla čarobnjaku tražeći ono što su mislili da im nedostaje: hrabrost, srce i mozak. Pretpostavili su da im samo magija moćnog čarobnjaka može podariti te stvari koje su im inače sasvim izvan dosega. Iako je on zaista bio vrlo loš čarobnjak jer nije imao nadnaravne moći, čovjek iz Oza imao je jednu sposobnost. Bio je poput zrcala onima u potrebi odražavajući sliku neokaljanu sumnjom i boli.

Jednostavnim promatranjem, čovjek iz Oza pomogao je družini da shvati da je ono što su željeli oduvijek bilo u njima.

Čovjek iz Oza mogao je zaviriti ispod površine i povezati djeliće pomnim promatranjem, introspekcijom i zdravom količinom empatije.
To nam metoda Bullet Journal pomaže razviti u nama samima. Nije čarobna, ali može biti ohrabrujuće zrcalo u kojemu se svakoga dana sve jasnije vidimo."

“Moć Bullet Journala jest to što postaje što god treba biti, bez obzira na razdoblje života u kojemu ste.”

Na kraju knjige autor velikodušno daje odgovore na najčešća pitanja vezana za ovu metodu.

O autoru

Ryder Carroll je dizajner digitalnih proizvoda i izumitelj Bullet Journal-a. Uživa služiti kao vodeći dizajner u tvrtki Idean u New Yorku.

Preporuka svima kojima treba bolja organizacija u životu.

Link za kupnju: https://www.koncept-izdavastvo.hr/knjige/metoda-bullet-journal/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s