Grga traži obitelj ★ Tomo Vega

Izdavač: Studio idea

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Ilustracije: Mirna Savić

PREKRASNO, LJUDI MOJI – PREKRASNO!!! Jedna od najtoplijih slikovnica ikad!!! 💗🧸

O knjizi / Moj dojam

U Ulici nade, u jednoj maloj trokatnici nalazi se Dom za nezbrinutu djecu. Ovo je priča o jednom dječaku kojeg nitko ne želi posvojiti, priča o dječaku Grgi. Nakon što mu ode njegova prijateljica, štićenica istog doma, svojoj novoj obitelji, Grga se osjeća usamljeniji nego ikad.


"Neka djeca, nažalost, dugo čekaju posvojenje, a neka nikad ne dobiju svoju obitelj."

Usamljenost kod djece često zna rezultirati sa izmišljanjem prijatelja, pa je tako Grga “upoznao” svog novog prijatelja kojem je nadjenuo ime Prozirko. Prozirko i Grga od tog dana postali su nerazdvojni prijatelji koji su sve radili zajedno, a glavna misija im je bila uglancati Grgino ponašanje kako bi i njega što prije neka obitelj posvojila.


"Ti si dobar kao i svako drugo dijete, bio poslušan i uredan ili ne. Bitna je veličina i čistoća srca, a to je ono što svako dijete ima, veliko srce koje može pružiti puno ljubavi, ali isto tako i žudi za ljubavlju."


Ono što me najviše taknulo je to što Grga ne mašta samo o roditeljima, on mašta i o tome da pruži jednog dana dom nekom jednako tako napuštenom i usamljenom psiću iz nekog azila, a što je znak neiskvarenog srca, srca prepunog empatije koje suosjeća s drugima i žudi da pomogne…


"Ja bih htio da čim me posvoje odemo u azil za životinje i udomimo jednog psića."

Grga je na kraju dobio obitelj koju je sanjao (i udomili su psića iz azila), ali mnoga djeca (kao i mnogi psići) nikad nisu ili neće dobiti takvu priliku.

Svako dijete na svijetu treba ljubav i čežne za obiteljskom zajednicom koja će ga prihvaćati i kojoj će pripadati…

Slikovnica ‘Grga traži obitelj’ predstavlja važan doprinos u vidljivosti tematike posvojenja djecr, kao i poticaj stvaranju ovakvih djela koja nisu baš česta pojava u Hrvatskoj. Nema baš puno likova iz knjiga s kojima bi se posvojena djeca ili djeca koja čekaju na posvojenje mogla povezati.

Ovo je dirljiva, tužna priča koja iako ima sretan završetak svejedno ostavlja gorak okus… 💔

O autoru

Tomo Vega / privatna arhiva

Tomo Vega, rođen je u Sisku 1979. godine. Još kao dijete, pokazivao je afinitet prema plesu i drugim načinima kreativnog izražavanja koji su u odrasloj dobi svoj vrhunac dosegli u poduzetničkom poduhvatu zvanom SPK Vega koji odgaja nove generacije plesača akrobatskog rock ’n’ rolla. Iako je većinu svog života posvetio upravo akrobatskom rock ‘n’ rollu, svoju ljubav prema knjigama i pisanju nije zapostavio.

Povezujući te dvije ljubavi, 2020. godine objavio je svoju prvu slikovnicu Lukasova plesna pustolovina, prvu i jedinu priču o dječaku plesaču, koja je odlično prihvaćena od strane struke i čitatelja diljem cijele Republike Hrvatske. Navedeni ga je uspjeh potaknuo na daljnji stvaralački rad i pisanje o poteškoćama s kojim se susreću djeca u svojoj različitosti, a s ciljem da kroz svoje priče ukaže na probleme u društvu te na taj način doprinese svijesti populacije.

Grga traži svoju obitelj jest drugo njegovo djelo u ovoj formi, a želja mu je ukazati na činjenicu o tome kako svako dijete zaslužuje obitelj koja će ga voljeti i pružati mu podršku.

Cilj ovog je djela i pokazati kako se osjećaju djeca koja se nalaze u ustanovama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te progovoriti o njihovim potrebama i željama te im pružiti zasluženi prostor literarne reprezentacije. Ovom slikovnicom, Tomo želi ispričati priču jednog dječaka koji silno želi imati roditelje, ali i priču o nadi koja nikada nije krhka ukoliko uz sebe imašprijatelja koji će te podići onda kada je najteže.

Preporuka svima, i odraslima da nauče razumjeti djecu i djeci kojoj je potreban baš neki lik poput Grge.

Link za kupnju: http://www.studioidea.hr/proizvod/grga-trazi-obitelj/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s