Njegova jedina supruga ★ Peace Adzo Medie (darivanje)

Izdavač: Sonatina naklada
Prevela: Nevena Erak Cemaj

Ovo nije osvrt, ovo je predstavljanje knjige koja je trenutno u pinanom darivanju na našoj facebook stranici…

Što mislite je li materijalni luksuz vrijedna kompenzacija za toleriranje još jedne žene u braku?

O knjizi

"Afi Tekple mlada je krojačica u Gani. Ona je pametna, lijepa i talentirana, no majka ju uvjeri da se uda za čovjeka kojeg ne poznaje kako bi ih izbavila iz teške situacije u kojoj su se našle nakon smrti Afina oca. Afi, naravno, zna tko je on - Elikem Ganyo imućan je i markantan poslovni čovjek čija se majka nada da će ga brak s Afi odvratiti od veze sa ženom koju njegova obitelj ne odobrava. Iako se taj aranžman čini kao dobra prilika, kada se iz rodnoga gradića Hoa preseli u Accru, blistavu prijestolnicu Gane, Afi više nije sigurna u to. U luksuznom stanu nasmrt se dosađuje, a svog novog supruga upoznaje tek nekoliko tjedana poslije. Nakon nekog vremena u Afi se rađaju osjećaji, no je li Elikem spreman ostaviti drugu ženu i srce pokloniti samo njoj?"

Sinopsis preuzet sa stranice http://www.znanje.hr

Obzervacija nakon listanja knjige:

Ova knjiga se mahom bavi ovom temom (poligamija). Pratimo glavnu protagonisticu kako se pati pokušavajući se boriti sa svojom nerazumnom obitelji i suprugom koji bi sjedio na dvije stolice… Nismo je pročitali od korice do korice, jer nas je ono što smo letimično pročitali baš izbacilo iz takta… Ta Afina familija, ugggrrhhhh… 🤬🤬🤬

Elikem (Eli) je sin Afine tete koji stanuje u inozemstvu; najuspješniji od trojice braće… Imućan. Uspješan. Zgodan. Prezaposlen. I nedostupan. Teta spletkari kako bi se njezin sin ostavio žene koju istinski voli, žene iz Liberije, žene koju njegova obitelj nije prihvatila… I zato mu je uvalila Afi, a i njoj samoj je tim činom odredila pravac u budućnosti… Afi se nakon simbolične ženidbe za već zauzetog Elija koji se na toj svojoj dogovorenoj ženidbi ni ne pojavi (zbog poslovnog putovanja), seli k njemu u luksuzan stan u Accru. I time ona izvlači i sebe i svoje iz blata siromaštva… Dobiva sve: prekrasan stan, automobil s vozačem, obećanje za vlastiti butik u novom trgovačkom centru…

Na njezine vapaje kako on ima drugu ženu i s njom provodi većinu vremena, njezini najmiliji se oglušuju i dijele joj ovakve savjete:

“Brak nije samo pun smijeha, katkad je prožet gnjevom i suzama.”

“Molim te, pusti ljubav i budi praktična. Ljubav te neće nahraniti, neće te noću grliti.”

O autorici

Peace Adzo Medie je spisateljica iz Gane i viša predavačica rodne i međunarodne politike na Sveučilištu Bristol u Engleskoj. Prije toga bila je znanstvena novakinja na Sveučilištu u Gani. Objavila je nekoliko kratkih priča, a njezinu knjigu Global Norms and Local Action: The Campaigns to End Violence Against Women in Africa objavila je Oxford University Press 2020. Ona je nagrađivana znanstvenica i nagrađena je s nekoliko stipendija. Doktorirala je javne i međunarodne odnose na Sveučilištu u Pittsburghu i diplomirala geografiju na Sveučilištu u Gani. Rođena je u Liberiji.

Citati

“Nisam planirala da mi muž napravi dijete i strpa me u stan dok on živi s drugom ženom u našoj kući.”

“Nikome se ja nisam usprotivila, samo kažem da se ne vraćam u stan dok druga žena živi u mojem bračnom domu i spava u mojem bračnom krevetu s mojim suprugom.”

“Eli jednostavno želi i ovce i novce. On misli da može skupljati koliko god žena, kuća i auta poželi.”

“Zašto jednostavno ne priznate da je vaš brat bio u vezi sa ženom koja se nikome od vas nije svidjela pa ste iskoristili mene da ga natjerate da je ostavi. Vi je ne volite jer ona radi što želi i ne pleše kako vi svirate. Niste me smjeli prisiliti na to. Trebali ste riješiti problem, a ne uvlačiti mene.”

“Moram se boriti za ono što želim, za ono što je moje.”


“Afi, znaš da će ljudi svašta govoriti.”

“Neka govore. Žene se stalno razvode i život im ne staje nakon toga. I dalje dišu i rade, a neke ponovno nađu ljubav.”

Preporuka svima koji vole ljubavne trokute i bračne trzavice u pričama…

Link za kupnju: https://znanje.hr/product/njegova-jedina-supruga/428016

Link za darivanje: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=442701603884219&id=100044331499007

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s