Edukativne slikovnice koje nas uče da čuvamo prirodu i jedni druge

Jedna edukativna slikovnica koja uči djecu da je sve moguće, nevažno koliko maleni bili, ako smo organizirani i ujedinjeni… i jedna edukativna strip-slikovnica koja progovara o problemu klimatskih promjena i podučava kako usporiti globalno zatopljenje.

ŠTO SE TO DOGAĐA S KLIMOM

Izdavač: indigo: knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Napisao: Ole Mathismoen

Ilustrirala: Jenny Jordahl

Prijevod: Željka Černok

“U cijelom svijetu nestaju biljne i životinjske vrste. Najčešće se to događa zato što mi ljudi uništavamo prirodu u kojoj te vrste žive.”

Svi govore o klimatskim promjenama, ali o čemu je tu, zapravo, riječ?

Klimatske promjene jedan su od najvećih svjetskih problema.

Proučite zajedno s vašom djecom klimatske promjene i njihove posljedice kroz ovu inteligentno osmišljenu i bogato oslikanu strip-slikovnicu. Čak 72 stranice velikog formata sa slikama u boji dočaravaju sve ono što je nužno znati kako bi našu prekrasnu planetu sačuvali za buduće generacije.

“Ako svi budu mislili da netko drugi treba rješavati klimatske probleme, nećemo uspjeti zaustaviti zagrijavanjr zemaljske kugle. Ali ako svatko bude mislio: Ja mogu barem nešto učiniti, bit će nas mnogo. I tada ćemo uspjeti.”

Stripovani Ole (autor) i Jenny (Ilustratorica) zapute se svojim neobičnim vozilom imena Naut u pustolovinu života. Prvo Naut zaroni kao podmornica i pred njima se ukaže najljepša morska šuma, ali i problem izumiranja koralja… Saznajemo da je u tropskim morima već izumrlo dvadesetak posto koraljnih grebena. A saznajemo i što uzrokuje njihovo uništavanje…

Naut se zatim prenamjeni u svemirski brod, pa naši junaci iz svemira promatraju Zemlju, razglabaju o efektu staklenika i traže rješenja za njezino očuvanje…

Naučite što je sivi, a što zeleni grad.

Potom se spuste u džunglu gdje ih rastužuje što mnoge životinje i biljke rapidno nestaju, pa slete na Arktik i svjedoče otapanju ledenjaka i podizanju razine mora, pa jurnu čak i u drevnu prošlost posjećujući dinosaure i Vikinge. Shvaćaju da je za gotovo sve požare, poplave i izumiranja kriv čovjek. Razina mora raste zbog otapanja ledenjaka, a ako slana voda prodre u tlo, ona će ubiti biljke i voda više neće biti za piće.

“Znanstvenici kažu da će mnoge biljke i životinje izumrijeti ako se globalno zagrijavanje ne zaustavi.”

Jenny Jordahl poznata je norveška Ilustratorica, blogerica i autorica nekoliko stripova.

Ole Mathismoen najistaknutiji je norveški novinar na području ekologije, a iza sebe ima nekoliko knjiga o zaštiti okoliša. Dobitnik je Bergesenove nagrade koja se dodjeljuje za izvrsnost i zasluge na područjima od općeg značaja za čovječanstvo.

Ovaj edukativni strip namijenjen je prije svega uzrastu od osam do dvanaest godina, ali kladimo se da bi i mnogim odraslima bila “must” štivo.

Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/sto-se-to-dogada-s-klimom/

DRUŽINA MALIH MRAVA

Izdavač: Zaklada “Biskup Josip Lang”

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Napisala: Đurđica Gatjal

Ilustrirao: Dragan Matičević

Živjela jednom… Da, da, priča započinje epskim početkom… “Živjela jednom obitelj mrava…” Bila je to velika, radišna i vrijedna obitelj od tisuću mravića. Svaki dan su prelazili livadu do svoje mravlje kuće, no jednog dana gospon čovjek odluči provući asfalt preko njihove livade…

Mravcima se to nikako ne svidi, štoviše, taj čin ih toliko razljuti da oni stadu i dobro promisle, potom se još bolje izorganiziraju, srce do srca – ujedine i hrabro, staloženo, odlučno i promišljeno krenu u boj za svoj dom.

“I krenuše mravci ljuti, bilo ih je moćno čuti…”

Ova tako jednostavna priča u rimi na najljepši mogući način uči djecu vječne lekcije koje odrasli nikako da usvoje. Đurđica je nadmašila samu sebe s onim – manje je više i piknula jednostavnim rješenjem u srž gotovo svih problema s kojima se cijeli svijet suočava.

Čak i najmanji među nama, ukoliko su ujedinjeni u istom plemenitom cilju u stanju su poraziti i najveće neprijatelje.

Za svoje potomke, buduće generacije i za obranu svog doma moramo stati svi kao jedan.

Knjiga je velikog formata, kvalitetne stranice u boji raskošno su oslikane prekrasnim ilustracijama Dragana Matičevića i svojevrsna su umjetnost za policu.

Link za kupnju: https://shop.skolskaknjiga.hr/druzina-malih-mrava.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s