Edukativne slikovnice koje razbijaju strahove

Dvije slikovnice koje poput toplog zagrljaja nude utjehu djeci koja imaju strah od prirodnih nepogoda poput potresa ili prirodnih pojava poput grmljavine.

Izdavač: Naklada Ceres

POTRESEC

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Napisala: Mirna Gajski Jolić

Ilustrirala: Katarina Matković

"Prije nego krenemo s mojom pričom želim ti se predstaviti. Ne vidiš me kad grunem, ali tu sam, ja sam Potresec. Ne znam kako se ti zoveš, ali znam da si tu i da se bojiš. Živim sa svojom mamom Zemljom duboko ispod tvojih nogu. Ponekad se moja mama Zemlja zbog raznih sila i energija počne tresti i ta sila u valovima ljulja sve što se na Zemlji nalazi. Planine, more, gradove, sela... I to sam zapravo ja. "

Priča je ispričana iz perspektive simpatičnog lika Potreseca. Potresec nam se na početku predstavlja i objašnjava na zabavan način kroz prekrasne ilustracije kako nastaje, koliko često se pojavljuje i kakvu štetu nanosi. On na neobičan način budi empatiju u djeci govoreći kako je svjestan da ga nitko ne voli i da ne zamjera nikome, jer je njegova priroda nepredvidljiva i zna da nanosi štetu zbog čega mu je jako žao. I zna da plaši ljude… zbog čega mu nije svejedno…

"Kad odrasteš, budi ona koja upozorava kako je važno graditi čvrste, otporne i sigurne kuće. Možeš to činiti već sada, ako želiš. Iako si dijete, tvoj glas je važan i možda baš ti napraviš promjenu." 

Edukativna slikovnica koja djecu uči kako potres nastaje, koliko često se događa i kako se zaštiti kad se nađemo usred njega. Uz to što educira, priča na zabavan način razbija strah i tjeskobu koju djeca, kao i odrasli, osjećaju nakon što su preživjela potres.

Ilustratorica

Knjiga je velikog formata i tvrdo ukoričena, a stranice joj krase prekrasne ilustracije Katarine Matković.


"Sve u prirodi se stalno mijenja."

"Neke stvari ne možemo kontrolirati, ali možemo naučiti živjeti s njima." 

Link za kupnju: https://ceres.hr/knjiga/potresec/


BLANKA I OBLACI

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Napisala: Ana Dobričić

Ilustrirala: Katarina Matković


 "Svaki put kad se dečki sudare, u svijetu ispod oblaka čuje se grmljavina. Što oni više luduju i što se jače zaliječu jedni u druge, grmljavina je sve glasnija." 

Blanka je djevojčica koja se boji grmljavine. Svaki put kada noću zagrmi, mala Blanka umire od straha u svom krevetiću… No, jedne noći Blanki na prozor pokuca neobično prozirno, bijelo i veoma čupavo stvorenke s velikim plavim očima. Predstavi se kao oblačak Maglica i povede Blanku na čudesno putovanje gdje Blanku upozna sa svojom braćom Cirusom, Kumulusom i Stratusom te joj objasni i kako to nastaje taj strašni zvuk grmljavine.

Autorica slikovnice “Blanka i oblaci”

Slikovnica je edukativna jer na zabavan način djeca uče nazive i izgled oblaka, a uz to i na najzabavniji način priča razbija strah od grmljavine. Knjiga je velikog formata i tvrdo ukoričena, a stranice joj krase prekrasne ilustracije Katarine Matković."S druge strane oblaka nalazilo se najljepše mjesto koje je ikad vidjela. Nebo vječnog sunca. Sve je bilo bijelo, svjetlucavo i okupano zlatnim zrakama. Bilo je toplo i vedro i zračilo je radošću."

Link za kupnju: https://ceres.hr/knjiga/blanka-i-oblaci/


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s