DJECA CRNIH OČIJU ★ Leontin Čapo Milenić

5/5 ★★★★★

Ova zbirka kratkih priča promućureno je psihološko djelo našeg stravično talentiranog mladog pisca. Leontin ubija učmalost pomodarstva vodeći nas kroz zamračenje noći likova nabubrjelih od strahova i samoće…

Obrana je ovo perom umjetnika od čudovišta koja čovječanstvu žele “sve najbolje” prikazujući izvana simpatiju dok iznutra truli antipatija. Ove priče biserna su ogrlica ponoći gdje je svaki biser jedna priča koja između redova nosi poruku. Dijaboličnost nakaradnih prizora uznemirujuće je uklopljena u svagdašnji život čiju umjetnu tvorevinu kida kao veo Izidin. Leontin drži svoju baklju visoko osvjetljavajući taj mrak oko nas s kojim smo se sljubili pokazujući nam sve ono gnjililo kojega do sada nismo zamijetili; odraz unutarnjeg u ogledalu. Baklja je njegova sastavljena od satire, ironije i crnog humora… Gori prometejski maestralno!

Čovječanstvo je prikazano kao bolesna guska koju tovi ljubaznost prikrivena zloćom dok se gradovi linjaju u toj spirali dodekafonije vječnosti. Sankrosanktnost života. Smrt nije Kraj. A grijesi se kažnjavaju po principu ‘oko za oko, zub za zub’.

Svidjelo mi se jako upravo to kažnjavanje onih koji su za života mučili nevine. Svidjelo mi se ubacivanje bajkovitih likova, kao i fantastičnih elemenata (djece izvanzemaljaca). Upakirano u uznemirujuće priče prozivanje nasilničkog ponašanja u djece nikad nije bilo inovativnije; jedan je to nadasve zanimljiv satiričan manifest.

On odskače od populizma i čizmom gazi zmiju izvitoperenosti. Pomodarstvo baca u prvu baju. Njegov stil na mahove me podsjeća na E. A. Poea, a na mahove na Lovecrafta.

Leontin je kometa na domaćem književnom nebu. Kometa koja se ne pristaje uklopiti u zvjezdano nebo. On protutnji i poslije ga je teško zaboraviti. Vjerujem da će rep ove komete donijeti još mnogo originalnih djela koja će oplemeniti i osvježiti našu domaću književnost.

Preporuka za ovaj patchwork satire svima koji traže nešto nekonvencionalno… 🖤

“Sada kada sam spoznao pravoga unutarnjeg sebe, ni najstrašnija fobija na ovom planetu neće me pokolebati…”

[Leontin Čapo Milenić |privatna arhiva]
Leontin Čapo Milenić, poznat i po autorskom pseudonimu Eric Johansson, hrvatski je književnik, lektor, prevoditelj i glazbenik.
Piše i objavljuje fantasy, horor i SF romane i priče, nerijetko s elementima humora, satire i groteske. Po struci je profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Objavio je žanrovske knjige Kordina šaka (Edicije Božičević, 2011), Izlet smrti (Udruga Krug knjiga, 2019), Kraljevstvo nade (Hangar 7, 2020; englesko izdanje - Amazon, 2020) i Djeca crnih očiju (Planjax Komerc, 2021), a ove godine mu izlazi novi roman fantastike, "Kordine kronike - Magija alkohola". Objavljuje priče i pjesme u časopisima i zbirkama u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. S američkim metal bendom Preludium Fury, s kojim surađuje kao tekstopisac i povremeni vokalist, objavio je četiri tematska albuma inspirirana njegovim fantasy romanom "Kraljevstvo nade".

Knjigu možete kupiti i to potpisanu od strane samog autora na njegovom Instagramu: Eric Johansson ili na njegovoj facebook stranici Eric Johansson – Fantasy Writer.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s