VUK NA SNIJEGU ★ Davor Špišić

Ocjena: 4/5 ★★★★
Izdavač: HENA COM

U godini 2035. umjesto da smo evoluirali na svim poljima, mi smo, naravno, devoluirali; razletjeli smo se devolutivnim putevima u svim segmentima. Mjesto radnje: Hrvatska. Sudbina njezina: propadanje sve dublje u živi pijesak siromaštva i gladi uz nezaobilazan priljev izbjeglica.

Kratka je ovo distopija za koju se toplo nadam da se neće ostvariti, ali kako se dan za danom odmotava, ne bi me začudilo da se i ostvari. Gorak je ovo bombon koji uzrokuje čvor u želucu i težinu u grudima.

Rat, nestašice hrane, glad, poskupljenja svega na svakom koraku… Zvoni li vam poznato? E, o tome se radi ovdje…

Pratimo obitelj Erceg; oca Danka i sina Vuka i nkohovu kontemplaciju gubitka Milene (Dankove supruge, majke Vuka). Danko Erceg odrađuje duple smjene u zaštitarskoj firmi gdje je bijedno plaćen za čuvanje objekata koje mahom obilazi društvena krema, manjina koja se kupa u obilju.

Društvene podjele nikad nisu bile veće… S jedne strane imamo siromaštvom i glađu izmrcvarenu većinu stanovništva, a s druge manjinu koja bjesni od obilja.

Republika Hrvatska krajem 2032. obrela se među najbjednijim zemljama Trećeg svijeta… Ali tu mukama nije kraj… Nema se tu šta previše govoriti osim želje da ova distopija ne potpadne pod sekciju “trenutnih događaja u zemlji i svijetu” kao “ona” Orwelova i “ona”  Huxleyeva… 😳

Preporuka!

“U nemogućnosti da zaštitimo ustavnopravni poredak, demokraciju i živote građana Hrvatske, danas smo bili prisiljeni donijeti sljedeću uredbu: imigrantima iz barbarskih zemalja Bliskog istoka, Azije, Afrike i Istočne Europe najstrože se zabranjije kretanje izvan sabirnih centara. Kršenje ove zabrane tumačit će se kao izravni čin terorizma.”

“Ne brini, mili, ovo nije naš život. Mi smo tu samo privremeno.”

O autoru

Davor Špišić, dramatičar, scenarist i prozaik, rođen je 1961. u Osijeku. Za svoje drame dosad je već pet puta dobio Nagradu „Marin Držić“, kao i brojne festivalske kazališne nagrade. Izvođene su u mnogim hrvatskim kazalištima i u inozemstvu, na radiju i televiziji, a objavljene u knjigama PredigreRaj bez fajrunta Berlin, Charlie.
Kao scenarist surađivao je na scenariju treće sezone TV-serije Počivali u miru (Ring produkcija I HTV, 2018.)
U suautorstvu s D. Topićem objavio je 1992. godine publicističku prozu Slavonska krv, a 1994. zbirku kolumni Svlačenje smrada u izdavačkoj kući Meandar. Trbuhozborci, prozni hibrid ratne reportaže, kolumne i političkog komentara, izašli su 1997. u izdanju Meandra.
Godine 2002. objavljena mu je zbirka horor-priča Kuke za šunke (Znanje), a 2004. godine roman Koljivo, kojim je osvojio nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman.
Roman Ples s mladom, također u izdanju V.B.Z.-a, izlazi mu 2006. godine, 2011. roman Samovar (Algoritam), a 2019. godine u izdanju Hene com roman Košer.

Link za kupnju: https://hena-com.hr/knjige/cijena/vuk-na-snijegu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s