STRANO TIJELO ❤ Franjo Janeš

Izdavač: HENA COM

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Jedna od najboljih Heninih knjiga koje sam do sada čitala… Knjiga našeg domaćeg autora, kako je opisano na ovitku knjige “stranog tijela na domaćem književnom nebu”… ❤

Kako čitati ovu knjigu? Prva opcija je namijenjena širokoj masi: Nikako. Druga opcija je za ljude koji vole odustajati: Djelomično. Treća opcija je za štrebere: Kronološkim redom. Četvrta opcija je za kaotične: nasumično skačući s poglavlja na poglavlje. A postoji i autorov način…

Toni Šestan treba transplataciju srca… Kao i jedna žena, žena njegova bivšeg zaposlenika… Jedna mlada djevojka umire pod čudnim okolnostima. Ime joj je bilo Agna… Njezini roditelji su shrvani, posebno majka koja si je zacrtala misiju da otkrije pravu istinu o nesreći koja joj je odnijela kćer. Toni dobiva Agnino srce koje ga iz temelja promijeni.

Marko Karec, Agnin otac, pragmatičan je, pomalo hladan i suzdržan iako tragedijom utučen čovjek. Doris Karec, Agnina majka, emotivna je, rastrojena i izvan sebe od boli nakon kćerine smrti.

Je li Agnina smrt bila nesreća ili ju je netko ubio s predumišljajem?

Kako je moguće da Toni ima noćne more i bljeskove sjećanja koja nisu njegova? Jesu li ona Agnina? Koja je tajna bunara? Koja je tajna glasova koji upozoravaju i prijete? Što se to osim hrane dostavlja u kvartu? Na ova pitanja odgovor ćete naći u ovoj fantastičnoj knjizi.

U ljudskom srcu otkrili su stanice nalik na neurone… Ukoliko postoje neuroni u srcu, to bi objasnilo mnogo toga… Ukratko da objasnim; neuron opisuje specijaliziranu stanicu koja se može aktivirati (električno stimulirati) na način koji joj omogućuje dijeljenje informacija s drugim stanicama u tijelu. Iako je veliki broj neurona očito koncentriran u mozgu i duž leđne moždine, otkriće tih stanica u srcu i drugim organima, u manjem broju, daje novi uvid u duboku razinu srčane inteligencije i komunikacije koja postoji unutar tijela. Elektromagnetsko polje srca ionako je mnogo snažnije od polja mozga. Kada su znanstvena istraživanja otkrila te osjetilne neurite u srcu, potvrdila su prošireno razumijevanje uloge srca, osim klasične uloge pumpanja krvi… U ovoj knjizi, autor se oslanja i na teorije i istraživanja Gregga Bradena koji u svojim mnogobrojnim knjigama, javnim nastupima i podcastima objašnjava da možete podesiti svoje srce kako biste radili zajedno u skladu sa svojim mozgom. Kada to učinite, dodaje, javlja se oko 1400 biokemijskih reakcija, s, primjerice, snažnim učincima na vaš imunološki odgovor, zajedno s mnogim drugim prednostima. Istina je: bilo da smo visoki ili kratki, i bez obzira na rasu ili nacionalnost koju nazivamo našom baštinom, naša inteligencija srca superiorna je jer odmah zna što vrijedi za nas u svakom datom trenutku.
Inteligencija našeg srca, veli Braden, je uvijek s nama. Konstantna je. Možemo vjerovati u nju, on je uvjeren da mudrost našeg srca može odgovori na najdublja i najtajanstvenija životna pitanja; ona na koja nitko drugi ne može odgovoriti jer ona već postoje u svima nama.
Tim znanstvenika predvođen dr. J. Andrewom Armourom sa Sveučilišta u Montrealu, koji je proučavao ovaj intimni odnos između mozga i srca, otkrio je da oko 40.000 specijaliziranih neurona, ili osjetilnih neurita, tvore komunikacijsku mrežu unutar srca.

Ova priča je malo krimi-remek-djelo… Iako je tema bolna (tragični gubitak mlade osobe), ona je napisana na jedan originalni, suptilnim sarkazmom obojeni i ironijom uvijeni humor… Ona na neki način stavlja osmijeh na naša lica tjerajući nas da mahnito listamo stranicu za stranicom, kojim god redom se odlučili čitati… Ova priča nam ostavlja okus nade na jeziku, i toplinu u srcu. Vjerujem da će ju naša srca pamtiti dugo, jer ovo je jedna ld takvih priča. Autentičnost kojom odiše pomaže da se ne utopi u moru današnjih, kao jaje jajetu, sličnih knjiga.

Sviđa mi se što je pisac upleo u priču i tezu da je znanost postala religija modernog doba u koju se ne smije sumnjati i koja “sve zna” što vodi u dogmatičnost iste.

Preporuka!!!

“Budisti tvrde da je želja izvor patnje i da tek njezin nestanak donosi slobodu. Želje, koliko god glupe ili neostvarive, pulsiraju svemirom kao podsjetnik da postoje razlozi zašto si živ.”

“Ako tuđe srce u njega upumpava dobrotu, je li to i dalje on? ”

“Čakre su imale smisla, kao i spoznaja da je sve energija. Ali da se i toj energetskoj kaši skrivaju svjesna bića, to je ipak bilo previše. No, nije li još gluplje kategorički odbijati mogućnost da se u širini nevidljivog spektra svjetlosti skriva nešto što joj nije dostupno? Njoj ionako poluslijepoj, zaglavljenoj u pišljive tri dimenzije unutar tko zna koliko postojećih.”
“Kako bi se gledalo na znanstvenika koji želi proučavati nefizičke fenomene? ”

“Nije da bi ga spalili na lomači.”

“Ali mu ne bi dali da predaje na faksu. Niti bi dobio lovu za istraživanja.”
“U kojem trenutku postajemo takvi? Kao djeca, još smo otvoreni za svijet. Poslije kao papige ponavljamo što već znamo. A to nije učenje.”

“Većini ljudi ne da se razmišljati.”

“Bolje se stalno daviti u beznađu, nego da te u njega povuku nakon što si isplivao i podsjetio se kako je to udahnuti.”

Link za kupnju: https://hena-com.hr/knjige/cijena/strano-tijelo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s