MALA OAZA U KABULU ★ Deborah Rodriguez

Izdavač: Koncept izdavaštvo
Ocjena: 3/5 ★★★
Prevela: Tea Tosenberger

Najiskrenije rečeno; bila mi je naporna i malo isuviše stereotipna. Moram priznati da sam očekivala puno više od nje; egzotiku, dubinu… Pogotovo stoga što se uspoređuje sa knjigama Khaleda Hosseinija, ali po meni nije ni zagrebala površinu takvih djela… Čak moram priznati da mi je bila baš ono – plitka. Stvarno sam željela da mi se svidi, ali jednostavno ova knjiga i ja nismo kliknule.

Kroz djelo se provlače teme kao što su: prisilne udaje mladih djevojaka od svega petnaest navršenih godina, prodaja žena, ponižavanje žena, veličanje muškaraca, žene kao predmeti/robinje, silovanje žena, zlostavljanje, siromaštvo, rat, prljavština, nagazne mine, gubitak voljenih usred ratnih okolnosti, opasnost, suša koja uzrokuje glad…

“Ponekad je imala osjećaj da je život u Kabulu poput Divljeg zapada, gdje su negativci loši, a dobri dečki dobri, gdje je vladavina zakona prolazna kao i mir.”

“Trebala bi ići s nekim koga voliš. Jer je sve što činimo u životu važno. Jedna stvar vodi drugoj.”

Priča se vrti oko pet žena…
Yazminu, mladu djevojku odveli su iz njezina doma u Nuristanu kako bi postala otplata za ujakov dug. Isabel, mlada novinarka živi životom posvećenim pomaganju drugima… Candace, bogata Amerikanka intrigantnog ljubavnog života zamijenila je muža sa egzotičnim ljubavnikom. Halajan je starija gospođa, domaćica kavane zagonetnog i tajnovitog ljubavnog života.
Sunny, vlasnica kavane poveznica je koja spaja sve ove žene i njihove životne priče, a i gori joj pod petama te mora što prije iznaći neko rješenje.

Mislim da ova knjiga i ja nismo kliknule jer se uopće nisam mogla naviknuti u stil pisanja ove autorice. Knjiga ipak, sve u svemu, nije loša. Meni jedonstavno nije legla što ne znači da vama neće… Ukusi se razlikuju…

Kujica Poppy mi je jedini dragi lik u cijeloj knjizi. Nisam se mogla uopće povezati s likovima. Inače… Spisateljica je u Kabulu imala svoj frizerski salon i bila je vlasnica jedne kavane te su tako mnogi likovi nadahnuti ljudima koje je autorica upoznala radeći u Kabulu, što za šankom, što u salonu.

“Afganistanci u vlastitoj zemlji žive gore nego zatvorenici.”

» “Ti si pustolovina”, šapnuo je. «

Ima nešto što mi se, zapravo, jako sviđa na ovoj knjizi: naslovnica…. ♡

Link za kupnju: https://www.koncept-izdavastvo.hr/knjige/mala-oaza-u-kabulu/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s