PAVELOVA PRAVA LJUBAV ☂︎ Zoran Pilić

Izdavač: HENA COM
Ocjena: 4/5 ★★★★

Ovo je priča o Pavelu Kubičeku. Na samom početku radnja je ubrzana. Glavni lik je u žurbi. Kamo to Pavel žuri?

“Marširam korakom hitam, ni sam ne znam kamo ću, kiša već nemilice pada, ali ja i dalje žurim.”

Čak da je i razlog njegove žurbe kašnjenje na kakav spoj, Pavel više ne mora brinuti oko toga. Naime, žena koju je volio, maloprije ga je ostavila, i upravo to je razlog njegovog mahnitog i besciljnog jurcanja ulicama grada.

I tako.. Primivši “nogu” od svoje dotadašnje djevojke Mije, naš “junak” dezorijentiran je, zbunjen i izgubljen u vremenu i prostoru, no iz priče koja se polako odmotava pred našim očima saznajemo da Pavel baš i nije neko nevinašce, a još manje neki junak, niti je bio dobar dečko svojoj djevojci. I uviđamo da ga je Mija s punim pravom napucala. I neka mu je; nek lunja kao zombi, i neka se prepušta tupilu i neka trune sav u svom jadu. Zaslužio je.

Pavelu se gomilaju pitanja bi li ona otišla da je on bio bolji čovjek, što odmah potom ustupa mjesto preispitivanju svojih postupaka. Pavel shvaća da ju nije trebao uzimati zdravo za gotovo i biti bolji čovjek nego što je bio. On reminiscencijom hvata trenutke prošlosti kada ju je, u tim počecima veze, znao gledati dok bi ona spavala. Pokušava uhvatiti onaj moment kada je sve krenulo nizbrdo, kada je sve postala obična navika. Prepustio se glupostima i nanjižim nagonima, a zbog čega? Nije mu bilo jasno.

Umjesto da budemo sretni, da uživamo u onome što imamo, mi se svađamo, ljutimo jedni na druge, pa čak i međusobno ubijamo. Ova knjiga je na početku pomalo zabrzana, ali možda je tako trebalo biti, iako ta brza radnja djeluje pomalo neuvjerljivo i mrvicu usiljeno i kaotično. Nisam se posve mogla uživjeti u ovu priču iako moram priznati da su me neki citati potakli na razmišljanje. Pogotovo jedan koji veli da je ljubav rat. Smatrate li vi da je ljubav ratno polje? Ja po tom pitanju ne dijelim mišljenje s autorom ovog romana.


“Mislim da sam ostario.”
“Preko noći? ”
“U posljednjih par tjedana.”
“Znači – prođe mladost? ”
“Ne možemo tu ništa, malo po malo sve prolazi, jedino što mi ne vidimo cijeli proces, samo najednom shvatimo.”

Uglavnom.. Simpa roman koji se brzo čita i podsjeća nas da naše voljene, koliko god bili mi uljuljkani u gnijezdo udobnosti i navika, nikad ne uzimamo zdravo za gotovo.

Link za kupnju: https://hena-com.hr/knjige/cijena/pavelova-prava-ljubav

Jedna misao o “PAVELOVA PRAVA LJUBAV ☂︎ Zoran Pilić

  1. Pa…dijelim jer pisac kaže da je ljubav rat, ali nepotrebno. Jer čemu tolika drama oko ljubavi, prevare i ostalih popratnih doživljaja.
    Umjesto da budemo sretni…kaže.
    Mi se mrzimo, ratujemo, a sve u ime ljubavi.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s