ZAGORENI ŠEĆER ★ Avni Doshi

Izdavač: HENA COM
Ocjena: 4/5 ★★★★
Prevela: Mirna Čubranić

Meni uopće nije sjela, ali ne zato što knjiga nije dobro struktuirana, niti zato što su likovi nedorađeni, plošni i neuvjerljivi… Ne, baš nasuprot tome: radnja je uvjerljiva, vješto ispletena i sa autentičnom notom ispričana; likovi su isto tako uvjerljivi, životni i kompleksni… ali eto, nije… kako mi to volimo reći; “moja šalica čaja”… Nisam se mogla povezati niti s jednim od likova ni na koji način jer nemamo ama baš niti jednu zajedničku crtu. Ali izvadila sam, kao i uvijek, neke citate koji su me dotakli. Njih vam donosim kako biste vidjeli taj fini stil pisanja ove autorice i kako bi um ispunili egzotikom i metafizikom razmišljanja koja pršti iz njih u bojama, mirisima, emocijama… Ova knjiga je genijalna za nekog tko voli ovakve životne obiteljske drame bez puno akcije i s puno emocija… Pomalo sporogoreće, i koje, unatoč slatkoći naslova i naslovnice, ostavljaju pomalo “zagoreni” okus nakon čitanja.

Mjesto radnje je egzotična Indija. To je ono što me privuklo knjizi. Radnja se vrti uglavnom oko odnosa majke i kćeri, društvene osude žena ukoliko se razvedu od muža i borbe s demencijom. To je ono što me odbilo, ali mnogi baš takva štiva traže, pa ćemo rado nekoga usrećiti ovom knjigom. Atmosferičnost Indije opisana u knjizi puna je boja, ali sama priča je potresna, emocijama nabijena i prepuna bola.

Mene je osobno najviše dirnula epizoda s lutalicom kojeg su nazvali Svijeća (zbog njegova repa koji je izgledao kao izgoreni fitilj)… Naravno, ne zna se što je dalje bilo s njim, a mene je, npr. baš taj dio najviše zanimao jer sam jako slaba na sudbinu sirotih životinja s nama ljudima.

Preporuka svima koji vole egzotiku kao kulisu radnje i obiteljske drame.

“Svijet postoji samo onoliko koliko daleko vidiš.”

“Jutro je vrijeme za duboko disanje i ponovno otkrivanje sebe u tijelu.”

“Ne moraš uvijek mariti što će drugi reći. Nije sve predstava za svijet.”

“Izgleda da starenje nije svačija sudbina… Postoje li primjeri bezvremenosti? Postoje li besmrtnici?”

“Početak života strahovito nalikuje njegovu kraju.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s