DAMIN GAMBIT ★ Walter Tevis

Izdavač: FOKUS na hit
Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prevela: Iva Tomečić

Djevojčica Beth već sa osam godina ostaje bez roditelja uslijed prometne nesreće i završava u domu. Dom je portretiran atmosferom a’la Charles Dickens style. Znači – nije dobro… U domu mala Beth postaje ovisna o lijekovima, što je loše, ali pronalazi i svoju strast koja kasnije prerasta isto tako u ovisnost – šah. U svijet šaha ju uvodi domar doma, gospodin Shaibel, koji ju nakon što shvaća da je Beth čudo od djeteta, prava darovita intuitivna igračica, prijavljuje i na njezino prvo natjecanje.

Šah, ta drevna igra vještine i strategije koja se igra unutar granica strogo definiranih pravila igre, unutar koje sudionici imaju slobodu izvršavanja pojedinačnih odluka (slobodna volja), oduvijek mi je bila fascinantna. Svaka odluka ima posljedicu koja utječe na odgovor protivnika i buduće poteze donositelja odluka, čime utječe na ishod igre. Kroz šah je portretirana borba unutrašnjih i vanjskih aspekata naših ličnosti i upravo to je ono što introvertiranoj Beth pomaže uspostaviti nekakav privid kontrole i umiriti je na neko vrijeme. Unutarnji aspekti su borbe između naše dvostruke prirode i uključuju one duhovne sukobe kojima održavamo svoj identitet, racionaliziramo svoje ponašanje i živimo svoj život. Vanjske borbe uključuju svakodnevne stresove povezane sa životom u materijalnom svijetu, očuvanjem naše fizičke dobrobiti i preživljavanje. Pa tako pratimo razvoj Beth od introvertirane talentirane djevojčice do opsjednute i ovisne, pomalo neurotične, ali i nenadmašno genijalne šahistice koja trijumfira na svakom turniru. Ona postaje sve ovisnija o tom opijajućem osjećaju koji ju obuzima nakon pobjede.

U konačnici, sama igra predstavlja čovjekovo vježbanje slobodne volje dok djeluje unutar granica zakona prirode. Beth igranjem izoštrava svoje već ionako ultra razvijene kognitivne sposobnosti te usavršuje svoj analitički um, ali u isto vrijeme svoje osjećaje otupljuje drogom.

Pripovjedački stil je izvrsno odrađen, kao i vrhunsko izveden tempo. Knjiga, iako fokusirana na rasplesane šahovske figure i detaljne opise šahovskih poteza, brzo se čita i nije nerazumljiva čak ni onima koji ne poznaju šahovske pojmove i samu igru.

Zanimljivo je povući paralelu šaha i života, šahovskih figura i čovjeka… Kraljevi predstavljaju duh (ali i Sunce); Kraljice um (ali i Mjesec); Lovci emocije; Skakači vitalnost; Kule (Topovi) – fizičko tijelo. Oni na strani Kraljeva su pozitivni; oni na strani Kraljica, negativni (opet alegorija na alkemijske kvalitete Sunca i Mjeseca) . Pijuni (pješaci) su osjetilni impulsi i perceptivni senzori. Bijeli Kralj i njegova svita simboliziraju Jastvo; Crni Kralj i njegova pratnja, ne-ja – lažni Ego i njegovu legiju. Igra šaha tako postavlja vječnu borbu svakog dijela čovjekove više prirode protiv sjene samog sebe. Priroda svakog šahista otkriva se načinom na koji se kreće; geometrija je ključ njihove interpretacije. A prava geometrija spoznatljiva je ponajviše intuitivno (Zlatni rez) – i tu se možemo referirati na Bethinu opsjednutost izgledom.

Smatram da je važno i primijetiti činjenicu da su kvadratići (i šahovske figure) podijeljeni na svijetle i tamne nijanse. Naravno, one kao takve predstavljaju dualnu prirodu; dobro i zlo; a hermetisti i martinisti smatraju da sama Igra predstavlja Kozmičku bitku sila Svjetlosti i sila Tame. Beth je rastrgana između tame u sebi (koju umrtvljuje drogom) i svjetlosti koju vidi u izvanjskom sjaju (izgledu i pobjedama). Ona je pijun (pješak) ove priče na putu vlastite reintegracije potencijala i ostvarenog.

Beth ima osjećaj da samo kad igra šah kontrolira svoj život. To joj stvara ovisnost, postaje joj jedini cilj i u konačnici – njezino prokletstvo.

Evo još jedna zanimljivost; vjeruje se da riječ “Šah-mat” koja se koristi za označavanje kraja igre, proizlazi iz perzijske riječi “Shah” (kralj) i arapske riječi “mat” (on je mrtav). Kako je ova priča smještena u šezdesete kada je bilo neuobičajeno uopće da žena igra šah, a kamo li da rastura muškarce redom; tu povlačimo simboličku paralelu igre sa životnim okolnostima tog vremena; Kraljica (Dama), odnosno žena pobijedila je Kralja (odnosno – muškarca)…

Sve u svemu, ova priča kao i sam šah prepuna je simbolike i unutarnjih i vanjskih borbi koje prolazimo kroz savršeno ocrtan lik mlade Beth. Volim ovakve knjige!!!

Očaravajuća je ovo priča koja nas podsvjesno i svjesno uči mnogim kardinalnim istinama.

Preporuka!

“Znala je vizualizirati sebe onakvu kakvom je htjela postati – prava profesionalka i najbolja šahistica svijeta…”

“Ovom je finalu pristupila kao da je riječ o uobičajenoj partiji, naoružana samo intuicijom i voljom za napad.”

“Beth se nalaktila na stol, podbočila bradu šakama i pokušala se koncentrirati.”

Link za kupnju: https://fokusnahit.com/proizvod/damin-gambit/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s