LJUBAVNA HIPOTEZA ★ Ali Hazelwood

Izdavač:  Sonatina naklada
Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prevela: Nevena Erak Camaj

Olive Smith je djevojka koja nema nikoga. Sama samcata još od srednje škole probija se kroz život. Sad ima dvadest i tri godine, doktorandica je u usponu na trećoj godini studija jednog od najboljih odsjeka za biologiju u državi (Stanford), i još je uvijek sama kao prst. Uvježbala je samu sebe da ne drami oko toga već usamljenost utapa u svojim eksperimentima. Iako uz sebe ima prijatelje Malcoma i Anh, ona se svejedno osjeća usamljeno. Život je na njoj ostavio trag u vidu nesigurnosti u sebe. Nedostaje joj majka, ali je naučila bol pretvoriti u motivaciju za rad.

Adam Carlsen – visok (to je stavka koju ćete vrlo često čitati u ovoj knjizi), šutljiv, natmuren većinu vremena… Mrgud je to ugodne vanjštine, isklesanih mišića, visokog kvocijenta inteligencije, ali što se tiče interakcija s drugima – onda kad progovori bolno je izravan do mjere da ga mnogi smatraju netaktičnim, neljubaznim, oštrim, strogim i beskompromisnim. Zapravo, slatki mrgud je samo pravedan, discipliniran i sistematski odan znanosti…

“Nije niska, ali on je jednostavno golem.”

Olive uslijed svog straha od gubitka prijateljice koja želi izlaziti s njezinim bivšim, kako bi joj pokazala da ne mari za bivšeg – zaskoči prvu osobu koju sretne na hodniku i poljubi ga. Ispostavi se da je poljubila predavača Adama kojeg prati zao glas “uništavatelja znanstvenih karijera”.

“Svi vole visoke, šutljive, natmurene komade s kvocijentom inteligencije genijalca.”

I tako je krenulo…

Poljubila ga je, a onda se odjednom našla u situaciji gdje je u lažnoj vezi s njim kako bi frendici dokazala da je krenula dalje i ne pati za bivšim… Ona u lažnoj vezi počinje upoznavati toplog i požrtvovnog, osjećajnog Adama; koji joj kupuje peciva s krem sirom, frapeiće od bundeve, njezine omiljene čipseve iz automata, naziva ju pametnjakovićkom neobično nježnim tonom i spašava ju u raznoraznim situacijama… Ta lažna veza se čini tako realnom kao i osjećaji koje Olive počinje gajiti spram Adama.

“Čudna je vrsta boli ta ljubomora. Zbunjujuća, nepoznata… Dijelom prodorna, dijelom dezorijentirajuća…”

Adam želi zaštiti Olive…
Olive želi zaštiti Adama…

Hepiend je naravno tu. Drugo ni ne očekujemo, ali kako će doći do njega, na vama je da otkrijete…

Meni je ovo bila najbolja ljubavna pričica ove, 2022. godine. Ok, želim svog Adama… Eh, da sam deswt godina mlađa i da se nalazim u nekom akademskom okruženju gdje se nadmudrujem s nekim visokim slatkim mrgudom… Huh? Može? Adameee, javi se… Hahhaha… Adam je pomaknuo ljestvicu mojih omiljenih book-boyfriend-a.

Pročitala sam u jednom sjedenju… Doslovno, u treptaju oka… Stranice su se okretale same od sebe. Apsolutno ništa mi nije smetalo; čak ni konstantno veličanje Adamovih proporcija svih njehovih dijelova. Postala sam opsjednuta ovom knjogom. I trenutno se ne mogu natjerati da sad uzmem neku drugu romansu bar neko vrijeme… Ova knjiga je baš zazvonila svim mojim strunama; britka, pitka, čitka, slatka, zabavna, humoristična, vješto napisana, prepuna zanimljivih dijaloga i interakcija između živopisno oslikanih likova… Totalno moja šalica čaja!!! Moja comfort book!!! Utješni zagrljaj! Pilula serotonina!!!

Ova dražesna, preslatka knjiga ide na toranj “čitat ću opet”, a kod mene stvarno rijetko koja knjiga tamo završi…

Imam samo dvije opaske: miševi za eksperimente (svi znaju već koliko sam protiv iskorištavanja životinja – nebitno u koje svrhe, protiv svih iskorištavanja životinja sam i točka), a drugo je vezano za leće… Kao netko tko je već sa 16 godina nosio leće osjećam se dužnom progovoriti o opasnim navikama Olive koja u knjizi ne vodi baš neku brigu oko toga… Bolje da je napisano kako nosi naočale; što je sve modernije (akademski, hipsterski šik) nego da nosi stare leće (što joj može vrlo lako skroz i nepovratno uništiti vid)… Sve ostalo je više nego čista petica…

Sve u svemu, ovo mi je jedna od najboljih knjiga u 2022. i najveća preporuka za vas kao izbor kupnje na Interliberu. Ova priča u mene je ubrizgala čisti serotonin.

Link za kupnju: https://sonatina.hr/proizvod/knjige/knjizevnost/romani-knjizevnost/ljubavni-i-erotski/ljubavna-hipoteza/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s