★ NAJLJEPŠE PRIČE IZ TISUĆU I JEDNE NOĆI ★

Izdavač: Znanje
Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prepričala: Stefania Leonardi Hartley
Prevela: Marija Perica

Spremni za tisuću i jedno putovanje arapskim noćima?

Ovo je zbirka priča koje je ispričala lijepa Šeherezada, koja je udana za ogorčenog i okrutnog sultana. Sultan, nakon što ga je prevarila prethodna žena, oženio bi novu ženu svake večeri, a zatim bi je ujutro lišio života. Život Šeherezade, njegove nove nevjeste, ovisio je o njezinoj sposobnosti da proizvodi priče iz noći u noć, ostavljajući ih pažljivo nedovršene u odgovarajućim točkama kako bi se od njih kasnije tražilo da ih dovrši. To je samo odraz usmene tradicije pričanja priča na Dalekom istoku, Indiji, Perziji i Arabiji, koja je kasnije, kroz Egipat, stigla do Grčke i nadahnula velika djela drevnih pjesnika kao što je Homer. Pomnijim pregledom, čini se da postoji zapanjujuća sličnost između tih drevnih priča; dovoljno je samo usporediti avanture Odiseja i Sindbada kako bi se vidjela istančana veza između ta dva mitska lika.

Ova čarobna knjiga je prepuna raskošnih slika veoma talentiranih ilustratora koji nisu štedjeti boje i detalje. Njihove slike zoran su prikaz čudesnih priča o kraljevima, dvorjanima, prinčevima i princezama, sultanima i siromašnim avanturistima, letećim tepisima, čarobnim svjetiljkama i duhovima koji ispunjavaju želje, pomamama za blagom i svakojakim mudrolijama koje se kao zrnca zlata pronalaze između redova…

Budući da su svi likovi mitski arhetipi ljudskih karaktera; oni zorno odražavaju ljudsko ponašanje. Najbitnija prouka ovih priča je da se sami počinjemo mijenjati jedni prema drugima. Mi smo živuća čarobna kristalna ogledala. Hodamo uokolo reflektirajući jedno drugoga. Kada stanemo ispred ogledala i ne sviđa nam se frizura onda bi valjda trebali počešljati sebe, a ne češljati ogledalo, kako veli gospon Icke. Dakle – češljamo sebe i refleksija u ogledalu se stane mjenjati na bolje. Ali mi opet kao mutavi navalili češljati ogledalo i to se ne mijenja stoljećima… Sve, ali ama baš sve dolazi od nas samih. I sve što mi sami radimo reflektira se na svijet oko nas.

Možemo li vidjeti u pričama o divovima, duhovima, čarobnim ovim-onim stvarčicama i letećim tepisima reference na mitsku Atlantidu? Prema tradicijama iz cijelog svijeta (Mahabharata, Platonovi Timaeus i Critias, itd…) postojalo je vrijeme u dalekoj povijesti čovječanstva kada je čovječanstvo kombiniralo naprednu znanost i tehnologiju s magijom – iako magija nije ništa drugo nego znanost i tehnologija primijenjena na nevidljive zakone prirode. Arabija i Perzija bile su poznate diljem svijeta po svojim mudracima, ljudima upućenim u znanost i magiju. Taj aspekt najviše dolazi do izražaja u priči o Čarobnom konju. Naime, čarobni konj je stroj koji leti i koji se pokreće na dugme koje mu se nalazi na glavi. Interesantno za to doba, zar ne?

Aladinova svjetiljka simobl je za prosvijetljenu dušu, koja slijedi istinsku mudrost, i kao takva postiže prekrasne moći za kontrolu prirode ili materije. A zaključak poprima jedan novi sloj značenja koji upućeniji mogu nazrijeti u mnogim pričama o arapskim noćima. Svjetiljka može biti naša ako se dokažemo dostojnima.

Čarobna slikovnica prepuna prekrasnih ilustracija prenijet će vas u čudesne svjetove najljepših bezvremenskih priča. Preporuka do neba i nazad. Ovo je jedna od onih slikovnica za sve uzraste i kolekcionarski primjerak koji bi trebao naći svoje mjesto na svakoj polici.

Priče u kojima ćete uživati:

★ Priča o Šeherezadi

★ Ribar i duh
★ Magarac i bik
★ Princ Kamar al-Zaman i kineska princeza
★ Ali Baba i četrdeset razbojnika
★ Aladin i čarobna svjetiljka
★ Pustolovine Sindbada moreplovca
★ Učeni princ i princeza čarobnica
★ Pijetao i lisica
★ Princ Zain i kralj duhova
★ Bader i Džauhara
★ Čarobni konj

Meni su oduvijek najdraže: Aladin, Sindbad i Čarobni konj.

Ilustratori:
Patrizia Manfori
Sumiti Collina
Alida Massari
Silvia Ceocicchi
Silvia Forzani
Elena Larussi
Chiara Fiorentino
Laura Sighinolfi
Francesca Carabelli

Link za kupnju: https://znanje.hr/product/najljepse-price-iz-tisucu-i-jedne-noci/431899

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s