MUDROST NESIGURNOSTI ★ Allan Watts

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Izdavač: Budilnik izdavaštvo
Prevela: Vlasta Mihavec

Ljudi misle da mogu biti sretni samo ako dobiju “to” i “to”… Ili postignu “to i to”… Uglavnom; izmišljaju bijesne gliste; jer jednom kad dobiju što žele – požele nešto drugo… Životne nedaće i prepreke na putu u njima bude anksioznost i strah. Tjeskoba je pandemija današnjeg društva… Alan Watts u ovoj knjizi implicitnim prijekorom nastoji na jednostavan način dekonstruirati naše samonametunte iluzorne konstrukcije u koje smo sami sebe zarobili… Korijen svih ljudskih problema je krivo shvaćanje samih sebe.

Distinkcija između promatrača i promatranog… Je li postoji uopće? Da na sekundu razmislite o sebi kako ovo čitate – morate na sekundu prestati čitati, zar ne? Čak i u trenucima u kojima smo svjesni sebe, veli Watts; ovo “sebe” kojeg smo svjesni uvijek je određeni osjećaj, ali nikad osjet onoga što osjeća osjet…

Watts nam pokazuje pravac koji vodi u središte sebe; istovjetan pravcu koji vodi “u pakao”, pa kaže da se izlaz iz pakla smjestio u samom njegovom središtu. Jurnuti u pakao je izlaz iz njega. Odvojiti se od boli znači ostati stabilan. Bježanje od straha je, u biti, strah. Borba protiv patnje jest sama patnja. Mislilac nema drugog oblika osim svoje misli, kaže Watts, i zaključuje: Nema bježanja sve dok niste svjesni neodvojivosti mislioca i misli… Zmija koja grize svoj rep… ” Uhvati me ako možeš ” – kaže Glava Repu… Svatko od nas se mora odvažiti na put kroz labirit sve do središta sebe. Watts dojmljivo piše; slikovito se izražava, jednostavno, strpljivo objašnjava koristeći se parabolama gdje smatra da su iste potrebne te na neki način, otvara pukotine u tvrdokornim uvjerenjima te kroz njih pušta svjetlost; sve u svemu; zavodi svoje čitatelje.

Moj jedini sudac sam ja. A Watts upire prstom na rekontekstualizaciju samog sebe; na kompletno rastavljanje svih naših umnih konstrukcija.

Svugdje oko nas su zrcalni odrazi naših misli i osjećaja.

Smrt je sažetak one istine koje smo svjesni, a to je da nas čeka nešto nespoznato naspram života koji smatramo sigurnim i poznatim. Smrt, u biti, predstavlja čitavu tajnu života. Naše razmišljanje je obojeno dualizmom. Triquetra oslobađa neke zatvore u koje smo sami sebe pospremili. Ne postoji samo gore i dolje. Postoji i sredina. Budućnost, Sadašnjost i Prošlost samo su dio Velikog Dizajna. Alan Watts govori da nikada nije bilo neko nulto vrijeme kada je svijet otpočeo, jer, kako kaže: on se vrti u krug i u krugu, a nema mjesta na krugu gdje išta počinje. To bi bio onaj paradoks o kokoši i jajetu… Što je bilo prije? Alan daje usporedbu svog sata, koji mjeri vrijeme, pa kaže; „i moj sat ide u krug, i tako se svijet ponavlja iznova i iznova. Ali baš kao što sat vremena sata ide do dvanaest i dolje do šest, tako je i dan i noć, buđenje i spavanje, život i umiranje, ljeto i zima. Ne možete imati nijednu od ovih bez druge, jer ne biste mogli znati što je crno bez bijele, ili bijele, osim ako nije rame uz rame s crnom.“

Alan Watts ne nudi ništa spektakularno novo; on samo ono staro donosi na spektakularno jednostavan način pristupačan svim ljudima koji osjete poziv za buđenjem. Watts je duhovni zabavljač; jedan od modernih apostola zen-budizma… Nekriptičan izričaj kojim se koristi reducira komplicirane koane, konfucijanske stroge norme, dijelove Vedante (tog vrhunca Veda), advaite (nedualnosti iz Upanišada), pradavne zapise Dhammapada („Sve što jesmo rezultat je onoga što smo mislili; utemeljeno je na našim mislima; stvoreno je od naših misli.“) – što je istovjetno i s Evanđeljem po Ivanu; “U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše od Boga; Riječ bijaše Bog. Sve po njoj je postalo i ništa što je postalo nije bez nje postalo.”

Onaj koji je prosvjetljen nije svjesan protoka vremena. Osjećaj odvojenosti pokretač je drame. Jezik i misao jure se u tom sukobu. Vatra treba sve to spaliti. Kad sagori sve što postoji, tad ostaje Jastvo. Alan Watts moderni je apostol novoskovanog “pop budizma”. On je duhovni zabavljač i objavljivač vječnih istina. Ovo sugestivno, kratko, ali pikantno djelo tu je da vas pikne ondje gdje treba, ili Alanovim riječima:

„Vi patite od samih sebe, nitko vas ne sili, nitko vas ne tjera da živite i umirete, i okrećete se koračem, i grlite i ljubite njegove žbice od agonije, njegove gume od suza, njegovu osovinu od ni ništavila.“

Link za kupnju: https://www.budilnikizdavastvo.com/proizvod/alan-watts-mudrost-nesigurnosti/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s