UTOČIŠTE ★ Sarah Pearse

Ocjena: 4.5/5 ★★★★✩
Izdavač:  Egmont Hrvatska/PULS – Čitaj najbolje
Prevela: Ira Martinović

Na stjenovitom otoku Cary, u blizini engleske obale otvoreno je luksuzno wellness odmaralište Lumen. Zamišljeno kao mjesto za potpuno opuštanje i razonodu bogatih, no otok ima veoma mračnu prošlost. Nekako je divlji, sirov i agresivan; gusta zapetljana šuma dio je stjenovitog pejsaža. Otok je dobio ime po litici koja strši s boka otoka i podsjeća na Kosca. Koščeva stijena. Ta litica je simbol smrti. U vrijeme kuge na čuvenoj litici otoka ostavljali su ljude da umru. Poslije toga je tamo bila jedna škola koja je izgorjela, a nakon toga, kada se tamo otvorio izviđački centar; 2003. godine pobijena je grupa tinejdžera. Mještani vjeruju da je otok uklet.

„Ovo mjesto odiše zlom.“

‘Utočište’ počinje uzbudljivim uvodom koji nam dočarava prizore iz 2003. No, ostatak radnje je smješten u 2021.

Kada je tijelo mlade žene pronađeno na stijenama, pozvana je detektivka Elin Warner. Čini se da se radi o tragičnoj nesreći, samo što se žena nije prijavila u odmaralište – uopće nije trebala biti na otoku. Elin se ne može oteti dojmu da ne vidi sve djeliće slike; da joj nedostaje neki važan detalj… Nakon još jedne misteriozne smrti, Elin je uvjerena da nije riječ o slučajnosti. Tu njezina potraga dobiva ozbiljni zalet.

„Savršeno ubojstvo je uvijek ono koje uopće ne izgleda kao ubojstvo.“

Netko vreba i ubija posjetitelje, ali tko i zašto? Elin mora pronaći ubojicu jer osjeća da tu živi zlo, a taj osjećaj jača sa svakim satom provedenim na otoku… No, ne umišlja… Naime, i Elin netko promatra…

Kako se priča otpetljava sve bolje upoznajemo Elin i njezine traume s prethodnog slučaja koji je u njoj izazvao napadaje tjeskobe i panike.

Stil pisanja je baš specifičan; neizvjesnost koja te tjera da listaš stranicu za stranicom; meni osobno odgovara.

Ovo je jedna misteriozana, intenzivna, uvrnuta napetica koja u sebi nosi psihološku notu trilera, ali i klasičnu detektivsku radnju. Gotički opisi daju tu neku maglovitu atmosferu koja unosi jezu u cijeli paket. Do samog kraja ne znate ništa jer twistovi sve izvrću…

Meni osobno je njezin prvijenac ‘Sanatorij’ bio za nijansu bolji, ali ovaj je negdje rame uz rame s njim… Ovdje mi je nekako bilo previše likova što je za tu nijansu razvodnilo fokus na samu radnju… Nijanse su u pitanju… Svakako se bilježim za sve nove knjige koje napiše ova autorica.

Sve u svemu; zadovoljavajuće!

Link za kupnju: https://shop.egmont.hr/proizvod/utociste/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s