ŽAMOR PČELA ★ Sofía Segovia

Ocjena: 5/5 ★★★★★
Izdavač:  Egmont Hrvatska/PULS – Čitaj najbolje
Prevela: Anka Katušić Balen

Ovo je jedna od onih pripovjetki koje su poprilično sporogoreće, ali stil kojim su pisane je vješto ispleten u mozaik atmosferičnih slika, profinjeno aromatičan, odmjeren i staložen, te upakiran u medenu prozu koja zaokuplja i prozračuje um, i drži pažnju čitatelja. Magični realizam u svom najljepšem izadnju.

„Sazdan sam i od zelenih, slatkih i trulih naranča; od meda i matične mliječi. Sazdan sam od svega što je u to doba djelovalo na moja osjetila i na onaj dio mozga gdje se čuvaju moja sjećanja.“

Ovaj je roman nadahnut poviješću jednog naroda iz citričkoga područja na meksičkom Sjeveru. Stranice su ispunjene atmosferičnim zvukovima ludih cvrčaka, mirisima narančinih cvjetova, majčinih plahti koje se suše vani, lavandom i suncem, dječjim pustolovinama, prženim orasima, zagorjelom mlijeku i zujavim pčelama. Impregnirana je majčinom ljubavlju, očaravajućom misterijom unutarnjih svjetova i važnosti obitelji i prijatelja. Sva magija upravo počiva u ljudskosti i ljudskim odnosima… I zato… Autorica nam predstavlja svog prekrasnog dječaka Simonopia i njegove pčele.

Bio je to misterij. Beba je stara Nana Reja našla prekrivenu pčelama i s “vražjim poljupcem”, kako su praznovjerni zvali malfomaciju gornje čeljusti i nepca. Beba je bio napušteni dječačić, gol i izgladnjeo, prepuštena stihiji i u potpunosti prekriven pčelama kao dekicom. One dječačiću nisu učinile ništa. Mino svake logike, ali nije imao ni jedan jedini pčelinji ubod. Koja je žena u okolici nedavno imala neželjenu trudnoću? Komu pripada to jadno djetešce? Inače se takve vijesti u selu šire brzinom munje, no, o ovome slučaju nitko ništa nije znao.

„Ima li boljeg blagoslova nego zaspati pokriven pčelama?“

Razdoblje je negdje oko 1919.; vrijeme bolesti, neimaštine, gladi, ratova… Stil pisanja daje vam osjećaj kao da ste tamo; doslovno možete sve vizualizirati…

Mali dječačić kojeg su zemljoposjednici Francisco i Beatriz Morales usvojili pokazuje iznenađujući dar; kad zatvori oči, može vidjeti vizije svega što će doći, i lijepog i opasnog. Dobio je ime Simonopio i koliko god bio blagoslovljen s tim vizijama budućih događaja koje nikako nije znao kako propćiti drugima, toliko je i proklet s njima jer mu izazivaju strah… S vremenom, odrastajući, uvidio je da se ne isplati nikakav veliki napor da bismo izrekli najjednostavnije stvari, ako nitko nije spreman da razumije ili ako to nikoga ne zanima. S vremenom je svladao umijeće šutnje, a njegova veza s pčelama do kraja njegova života ostat će čvrsta, jer se u odsustvu svojih pčela osjećao slijepim; ograničen na to što vide oči njevova tijela i skučen infprmacijama o okolnome tjelesnom svijetu koje je dobivao od svojih neposrednih osjetila.

Potrajalo je dok je shvatio da je to “slijepo” stanje svakome “normalno” stanje, dok je isto njemu značilo krajnju kratkovodnost i gluhoću… Bez svojih pčela nije mogao vidjeti unatrag niti odozgo…

Priče su Simonopia naučile da onaj tko u glavi nosi neku priču i ne stavlja ju na papir; uživa slobodu i mogućnost da oblikuje… Tako je Simonopio smatrao da on posjeduje moć činiti to s pričama iz stvarnog života koje je vidio u privatnosti svog uma… Pošto nikad nije zapisivao te priče, jer crne riječi na bijelim listovima neizbježne su i nepromjenjive; pa kako su ostale samo u njegovom umu, mogao ih je modificirati, mijenjati im krajeve, i to je činio. Simonopio je vrtlar svog uma koji sadi mirisno cvijeće na mjestima gdje počupa korov… Cvijeće radosti, mira i ljubavi… A tako bi i svi mi trebali; svoje umove pretvoriti u vrtove mira, mirisnih misli i obilja umjesto da ga nagrđujemo truležom zla.

Od priča se ne gradi samo mašta već se njima i ispisuje povijest. Narativ je evokativan. Ova autorica dodala je malo medene čarolije koja će ostaviti svoje odjeke u svijetu i rastopljena srca.

„Bez pčela koje ga oblijeću, on od svijeta prima samo linearnu informaciju o samom svijetu, jer one su ga naviknule da, od prvog osjeta života, on doživljava svijet onakvim kakav jest: kugla.“

Preporuka! 🐝 🍯

Link za kupnju: https://shop.egmont.hr/proizvod/sofia-segovia-zamor-pcela/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s