PUTOVANJE VELIKOG PANDE I SIĆUŠNOG ZMAJA ★ James Norbury


Izdavač: Stilus knjiga
Ocjena: 5/5 ★★★★★
Napisao i ilustrirao: James Norbury
Prevela: Lada Furlan Zaborac



Pred nama je još jedna predivna pustolovina dvaju prijatelja koji su nam se još prvom knjigom uvukli u srca. Mudrosti Rumija, Lao Tzua, Osha, antičkih filozofa i mudraca preslikana su u priču koja ima potencijal da transformira čitača i okrene njegov kurs na onu vedriju stranu dok “putuje”.



„Što manje pokušavam kontrolirati svijet oko sebe, to sam slobodniji promatrati ga kako se odvija u svoj svojoj neukroćenoj čudesnosti.“



Velika Panda i Sićušni Zmaj donose nam i ovom knjigom vječna zrnca mudrosti zajedno sa prekrasnim ilustracijama koje oduzimaju dah. Zmajček u ovoj pustolovini uči kako se prepustiti promjenama koje dolaze u valovima i kako otpustiti svoje vezanosti za materijalna blaga, a Veliki Panda je i tu predivni učitelj, rame za plakanje, spasonosna splav i zvijezda vodilja Sićušnom Zmaju.



„Nema ništa loše u uživanju u plodovima prirode, samo se moramo pobrinuti da pritome ne izgubimo sebe.“



Pisac i likovni umjetnik James Norbury ilustrirao je prvu pustolovinu Velikog Pande i Sićušnog Zmaja kako bi podijelio misli koje su njemu pomogle tijekom najtežeg razdoblja života, a istu je nastavio ovim novim Putovanjem posvećenim onima koji su se otisnuli na put. On se nada da će njegove knjige pomoći i svima nama u nekim težim trenucima. Meni je njegova prva knjiga pomogla da prebrodim teško radoblje kada su mi se jedan za drugim nagomilali svi problemi svijeta na ramena. A ova druga došla je kao melem tijekom razdoblja bolesti i jedne lakše povrede.



„Čak će i najveće oluje proći.“



Autor nas podsjeća da je svatko od nas Rad u tijeku s tisuću sitnih priča ušivenih u svojoj nutrini. Bolnih, prekrasnih, svakakvih… I da su promjene sastavni dio života, i kao takve ne mogu biti kontrolirane od strane nikoga od nas. Moramo naučiti prigrliti promjene kako dolaze i izvući najbolje iz svake situacije neprekidno njegujući vrt svog uma. Pretpostavljam da nas neki trenuci natjeraju da na svijet gledamo drugačijim očima, a neki trenuci vas natjeraju da se zagledamo duboko unutar sebe… I tad otkrijemo da je u biti baš sve sadržano u nama samima… Baš kao što je to otkrio Sićušni Zmaj.



„I počeo je osjećati da je praznina u njemu poput šalice koju treba napuniti. Napuniti svim čudima koje svijet nudi.“



Njihovo je Putovanje revolucionarno, razlikuje se i suprotno je rutini svakodnevnog života… Uči nas ne uzimati život zdravo za gotovo. Taj njihov put ponekad je gorči od žuči. Mnogo toga izgube. Ali u isto vrijeme, ono je revolucija svijesti. Otkriju ono što je bitno. I da je to u malim svakodnevnim čudesima. I to bude više nego dovoljno. Oni putem zalutaju, ali na kraju puta; pronalaze – sebe.



„Sve što trebaš, već je u tebi.“



Rijetki su oni koji se otisnu na Put svog života. Oni koji ustaju i prigrle promjene, još su rijeđi. Ali to je tako. Mnogi ne žele biti autentični ni slobodni, to ih ne interesira. Između redova autor nam poručuje da ukoliko je intelektualna životinja čovjek zadovoljna sobom kakva jest, ona nema aspiracije za transformacijom sebe. Ona stagnira. A voda (od koje se većinski sastoji čovjek) kad je statična pretvara se u baru. Bara je mutna i smrdi…



„Ne možemo samo sjediti ovdje i nadati se da će korov nestati sam od sebe. Moramo djelovati.“



Autora je oduvijek privlačila ideja putovanja na kojem se putnik bori i s okolinom i sa samim sobom. Unutarnja samorealizacija ljudskog bića nikada ne može biti rezultat mehaničke evolucije prirode; ona je plod ogromnih napora, a čovječanstvo ne voli činiti nadnapore. Ne voli činiti ni obične napore.



„Velike promjene zahtijevaju veliki trud.“



Priča započinje promjenom i završava njome, jer jedina konstanta je promjena sama. Ovo je pravo duhovno putovanje; arhetipski put junaka kroz alkemijsku transformaciju kojom postepeno realizira vlastiti mit; svoju vlastitu priču nakon što prođe svojevrsni Nigredo ili Tamnu noć duše.



„Zapamti, maleni… nema toga što zajedno ne možemo.“ ❤

Preporuka!!!

Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/putovanje-velikog-pande-i-sicusnog-zmaja/?gclid=Cj0KCQiAx6ugBhCcARIsAGNmMbh7cj-eBni59cWRXFDZQqqJj_3zNddBa_4r-3eUXmoiuptJl1wMeRcaAmiUEALw_wcB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s