NEŠTO IZMEĐU ★ Ed Barol

Ocjena: 4/5 ★★★★
Izdavač: Naklada Fragment

Povijesna je ovo drama koja koketira s fragmentima trilera koji, pak, samoj priči daju taj jedan dinamičniji puls. Što je dobro, u mom slučaju jer sam ja više ljubiteljica dobre kapljice trilera, a nisam baš “od drama i povijesne fikcije”.

Ed Barol pseudonim je koji koristi Edi Labor, a koji je u principu; anagram njegova imena. Tekstovi i priče ovog domaćeg pisca prevedeni su na mnoge jezike, a i okrunjeni su raznim književnim nagradama. Ovo je moj prvi susret s njegovim radom i iz ovog susreta mogu samo reći da je Edi jedan kvalitetan domaći pisac s velikim potencijalom za daljni razvitak.

Kako nisam velika pobornica povijesnih drama, ne uzimajte mi za zlo to da nisam skroz doživjela roman, tj. uživjela se u njega… Nisam toliko relevantna kod osobnog dojma. Ti povijesni dijelovi bili su mi pomalo suhoparni, ali kako volim trilere; fragmenti njih spašavali su moj sveukupni dojam. Osobno smatram da je ubijanje malog nedužnog guštera bilo nepotrebno za razvitak radnje, a i poneka eksplicitna erotska naklapanja, ali to je do mene; do mojih osobnih preferencija. Pomalo mi je falila ta neka emotivna nota kod likova; neki malo razrađeniji odnosi među njima i uvjerljiviji dijalozi. Nisam se baš uspjela povezati s njima i to me je na neki način kočilo kod dubljeg uranjanja u samu priču.

„Pauke, čini se, možeš ubiti, mreže su one koje uvijek ostaju.“

Imamo dva snažna ženska lika krvlju vezana kroz jedan dugi period od sedamdesetak godina. I jednog muškog. Prošlost i sadašnjost nalaze jedno drugo i plešu između tame i svjetlosti; dobra i zla; tog vječitog torusa dualizma.

„Ne mogu ti ponuditi svoju bezuvjetnu ljubav. Ali mogu ti pokazati koliko je okrutan i taman svijet oko tebe. Tako da te, kad jednom odrasteš, nitko više neće moći povrijediti.“

Što vas očekuje?

Pripremite se na nepreboljenu ljubav, seksualne scene, frustracije likova, bijes i nasilje, ubojitu hladnoću nekih, i isto takva hladnokrvna ubojstva… Kritička intonacija nemoralnog društva vrišti sa svih stranica. Osjećamo kroz likove taj potmuli cinizam i taj oštri kriticizam kao svojevrsniimplicitni prijekor…

„Masnice prođu brzo. Strah i poniženje zalijepe se negdje duboko unutra, pritišću i guše… Riječi, prijezir, prijetnja, izopćenost, to je ono što zbilja izaziva bol.“

Neočekivani rasplet i ti neki atmosferični opisi su znatno utjecali na moju ocjenu; znatno su je povisili.

„Ni jedno ni drugo. Nešto između.“

Sve u svemu, smatram da će netko tko uživa u povijesnoj fikciji i dramama, a pritom mu ne smeta sve gore navedeno, veoma uživati u ovom romanu.

Knjigu možete kupiti na ovom linku: https://nakladafragment.com/knjige/knjige/nesto-izmedu-ed-barol/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s